hp-allied-2015-prelims-question-paper

HP ALLIED 2015 GENERAL STUDIES PAPER

Q1. Which river divides Sirmaur District of H.P. into almost two equal parts?

  • (A) Bata
  • (B) Andhra
  • (C) Giri
  • (D) Yamuna
Click to view Answer
ANSWER: C

Q2. Which region of H.P. gets minimum rain annually?

  • (A) Spiti
  • (B) Pangi
  • (C) Seraj
  • (D) Dodra Kawar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q3. In which District of H.P. is Lama Dal Lake?

  • (A) Kangra
  • (B) Kinnaur
  • (C) Chamba
  • (D) Lahaul-Spiti
Click to view Answer
ANSWER: C

Q4. Which one of the following rivers is a tributary of Spiti river?

  • (A) Tegpo
  • (B) Patsari
  • (C) Spain
  • (D) Phojal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q5. Which river of H.P. is called by the local people as river of sorrow?

  • (A) Siul
  • (B) Uhal
  • (C) Baner
  • (D) Swan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q6. With which doity is Manikaran (in Kullu Valley) associated?

  • (A) Varuna
  • (B) Shiva
  • (C) Vishnu
  • (D) Indra
Click to view Answer
ANSWER: B

Q7. Which of the following waterfalls is not in Chamba District of H.P.?

  • (A) Satdhara
  • (B) Kopra
  • (C) Kalika
  • (D) Dhanekha
Click to view Answer
ANSWER: B

Q8. Which is the largest glacier in H.P.?

  • (A) Dudhon
  • (B) Mukkila
  • (C) Bara Shigri
  • (D) Beas Kund
Click to view Answer
ANSWER: C

Q9. In which district of H.P. is Cholang peak?

  • (A) Sirmaur
  • (B) Kullu
  • (C) Shimla
  • (D) Kangra
Click to view Answer
ANSWER: D

Q10. Which pass joins Kangra and Chamba?

  • (A) Waru
  • (B) Drati
  • (C) Kalicho
  • (D) Tamsar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. Which of the following is not in Kullu valley of H.P.?

  • (A) Nehru Kund
  • (B) Roerich Art Gallery
  • (C) Naggar Castle
  • (D) Tapovan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q12. Which village of Shimla District was swept away by the Andhra river in 1997?

  • (A) Kupari
  • (B) Chirgaon
  • (C) Jharag
  • (D) Arhal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q13. In which locality of Chamba is Harirai temple?

  • (A) Hardaspura
  • (B) Jansali
  • (C) Chaugan
  • (D) Parel
Click to view Answer
ANSWER: C

Q14. At which place in Una District of H.P. is Pir Nigaha fair celebrated?

  • (A) Basholi
  • (B) Amb
  • (C) Ambota
  • (D) Babhaur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q15. Which festival is celebrated mainly by the Gaddis in H.P.?

  • (A) Shand
  • (B) Bhoj
  • (C) Nawala
  • (D) Bhunda
Click to view Answer
ANSWER: C

Q16. In which month is Nalwari fair celebrated in Bilaspur (H.P.)?

  • (A) February
  • (B) March
  • (C) April
  • (D) May
Click to view Answer
ANSWER: B

Q17. In which region of H.P. is Baghati dialect spoken?

  • (A) Shimla
  • (B) Sirmaur
  • (C) Bilaspur
  • (D) Solan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q18. Where is Fruit Domonstration Farm in Una District of H.P.?

  • (A) Saloh
  • (B) Anjoli
  • (C) Jhalera
  • (D) Pubbowal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q19. When did H.P. Abolition of Big Landed Estates Act receive Presidential assent?

  • (A) 1952
  • (B) 1953
  • (C) 1954
  • (D) 1955
Click to view Answer
ANSWER: D

Q20. With which region of H.P. is devil dance mainly associated?

  • (A) Chamba
  • (B) Lahaul-Spiti
  • (C) Kinnaur
  • (D) Kullu
Click to view Answer
ANSWER: B

Q21. Which ancient sage is worshipped in Bilaspur District of H.P.?

  • (A) Markandeya
  • (B) Shukdev
  • (C) Lomas
  • (D) Vashishtha
Click to view Answer
ANSWER: A

Q22. What has been the main source of information about Ranas and Thakurs of H.P.?

  • (A) Rajatarangini
  • (B) Baijnath Eulogies
  • (C) Inscriptions found in Chamba State
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q23. When did the Rana of Keonthal receive the title of Raja from the British Government?

  • (A) 1857
  • (B) 1882
  • (C) 1909
  • (D) 1911
Click to view Answer
ANSWER: A

Q24. Who is the author of Antiquities of Chamba State?

  • (A) J. PH. Vogel
  • (B) G.T. Vigne
  • (C) J.B. Lyall
  • (D) Forster
Click to view Answer
ANSWER: A

Q25. Which head of illustrious house of Trigarta married his daughter to the Rana Kiragram who was one of his vassals?

  • (A) Hirdaya Chandra
  • (B) Jai Chandra
  • (C) Gajmal Chandra
  • (D) Drupad Chandra
Click to view Answer
ANSWER: A

Q26. Which Raja of Kullu subdued the Thakur, around the middle of 16 Century, who frequently challenged his authorities?

  • (A) Bidhi Singh
  • (B) Man Singh
  • (C) Pratap Singh
  • (D) Bahadur Singh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q27. Rana of which region of Kangra is said to have offered his own daughter-in-law as a sacrifice for opening of water course?

  • (A) Gharoh
  • (B) Kanhiara
  • (C) Chari
  • (D) Palam
Click to view Answer
ANSWER: C

Q28. According to Cunningham which princely states constitute Kangra Group of states?

  • (A) those between Jhelum and Beas
  • (B) those between Ravi and Beas
  • (C) those between Beas and Satluj
  • (D) those between Ravi and Satluj
Click to view Answer
ANSWER: D

Q29. Which one of the following is considered a Mohammedan state by Hutchison and Vogel?

  • (A) Nurpur
  • (B) Shahpur
  • (C) Datarpur
  • (D) Kutlehar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q30. Which of the following princely states were off-shoots of Guler?

  • (A) Shahpur and Siba
  • (B) Siba and Datarpur
  • (C) Kotla and Jaswan
  • (D) Shahpur and Kotla
Click to view Answer
ANSWER: B

Q31. Who was the first European to visit Kangra around 1615 A.D.?

  • (A) Thevenot
  • (B) Terry
  • (C) Thomas Coryat
  • (D) Thomas Roe
Click to view Answer
ANSWER: C

Q32. Which Raja of Kumarsain occupied the fort of Shangri and defeated the Raja of Kullu at Krangla and Nagi?

  • (A) Madan Singh
  • (B) Kehar Singh
  • (C) Pritam Singh
  • (D) Ajmer Singh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q33. Which Raja of Bilaspur princely state made the revenue demand payable partly in cash and partly in kind?

  • (A) Mahan Chand
  • (B) Kharak Chand
  • (C) Jagat Chand
  • (D) Hira Chand
Click to view Answer
ANSWER: D

Q34. Which Raja of Banghal was treacherously murdered by Sidh Scn, the Raja of Mandi?

  • (A) Raghunath Pal
  • (B) Dalel Pal
  • (C) Prithi Pal
  • (D) Man Pal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q35. With which region of H.P. is Burah and Sih ballets associated?

  • (A) Rohru-Jubbal
  • (B) Pangi-Bharmaur
  • (C) Sujanpur-Nadaun
  • (D) Lahaul-Spiti
Click to view Answer
ANSWER: A

Q36. In which region of H.P. is Quila Lohgarh?

  • (A) Kutlehar
  • (B) Paonta
  • (C) Nalagarh
  • (D) Santokhgarh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q37. Near which of the following places in Kangra District is Chinmaya Sandeepani Himalaya Ashram?

  • (A) Jawalamukhi
  • (B) Yol
  • (C) Nagrota Bagwan
  • (D) Baijnath
Click to view Answer
ANSWER: B

Q38. Who composed the inspirational song of the Azad Hind Fauz –Kadam Kadam Barhaya Ja…?

  • (A) Baba Kanshi Ram
  • (B) Lal Chand Prathi
  • (C) Ram Singh Thakur
  • (D) Prof. Yashpal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q39. Who is the author of the Himalayas; The Adobe of Light?

  • (A) Norah Richard
  • (B) Nicholas Roerich
  • (C) Saradar Shobha Singh
  • (D) Amrita Shergill
Click to view Answer
ANSWER: B

Q40. Whose autobiography is titled Looking Back?

  • (A) Thakur Sen Negi
  • (B) Satyanand Stokes
  • (C) Mehar Chand Mahajan
  • (D) Som Rachan
Click to view Answer
ANSWER: C

Q41. In which District of the H.P is Triund?

  • (A) Chamba
  • (B) Hamirpur
  • (C) Kangra
  • (D) Kullu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q42. On which river is Sissu Hydel Project?

  • (A) Ravi
  • (B) Beas
  • (C) Chenab
  • (D) Satluj
Click to view Answer
ANSWER: C

Q43. When was special Employment Exchange for the physically handicapped set Up in H.P?

  • (A) 1976
  • (B) 1986
  • (C) 1996
  • (D) 2006
Click to view Answer
ANSWER: A

Q44. Which district of H.P got maximum rain in the 2014 during the post – monsoon session (October to December)?

  • (A) Mandi
  • (B) Sirmaur
  • (C) Solan
  • (D) Kangra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q45. Where is Aero sport Hostel in H.P?

  • (A) Bhuntar
  • (B) Gaggal
  • (C) Bir Billing
  • (D) Jubbar Hatti
Click to view Answer
ANSWER: C

Q46. Where is the sapni fort in Kinnaur district of the H.P?

  • (A) Sangla
  • (B) Morang
  • (C) Nichar
  • (D) Kalpa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q47. Which Raja of Sirmaur built Nahan Kothi in Panchukla?

  • (A) Karam Prakash
  • (B) Fateh Prakash
  • (C) Jagat Prakash
  • (D) Dharam Prakash
Click to view Answer
ANSWER: B

Q48. Which subdivision of the H.P witnessed high incidence of the Hepatitis B and C during the 2014-2015?

  • (A) Dharmaur in Chmaba
  • (B) Spiti in Lahul-Spiti
  • (C) Rajgarh in Sirmaur
  • (D) Karsog in Mandi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q49. On which of the following grounds will the 2015 All India Hot Weather Football Tournament be played?

  • (A) Dhalpur in Kullu
  • (B) Chaugan in Chamba
  • (C) Luhanu in Bilaspur
  • (D) Paddal in Mandi
Click to view Answer
ANSWER: D

Q50. Who is the President of H.P State Youth Congress?

  • (A) Naresh Chauahn
  • (B) Vikramaditya Singh
  • (C) Sukhwinder Singh Sukhu
  • (D) Harbhajan Singh Bhajji
Click to view Answer
ANSWER: B

Q51. How many turbines are there in the 800 MW Kol Dam Project?

  • (A) Two
  • (B) Three
  • (C) Four
  • (D) Five
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. In which year was the Shimla Municipal Committee replaced by Shimla Municipal Corporation?

  • (A) 1975
  • (B) 1977
  • (C) 1978
  • (D) 1979
Click to view Answer
ANSWER: C

Q53. When was the Town-Hall building the nerve centre of Shimla, constructed with stone and timber?

  • (A) 1905
  • (B) 1908
  • (C) 1911
  • (D) 1921
Click to view Answer
ANSWER: B

Q54. In which building was Shimla Agreement signed by Mrs. Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto in August 1972?

  • (A) Gorton Castle
  • (B) Barnes Court
  • (C) Paterhoff
  • (D) Bantany Castle
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. Which of the following is second heritage site in Himachal Pradesh?

  • (A) Kalka-Shimla Train
  • (B) Great Himalayan National Park
  • (C) Kangra Fort
  • (D) Rashtrapati Nivas Shimla now Housing IIAS.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q56. When was Shimla officially declared the summer capital of British Empire in India?

  • (A) 1858
  • (B) 1862
  • (C) 1864
  • (D) 1872
Click to view Answer
ANSWER: C

Q57. For which Block in H.P has NABARD sanctioned funds under Tribal Development Programme?

  • (A) Mahla in Chamba
  • (B) Ghumarwin in Bilaspur
  • (C) Amb in Una
  • (D) Nichar in Kinnaur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q58. At which Bus-stand has HRTC opened APNA Store/Mall?

  • (A) Bilaspur
  • (B) Palampur
  • (C) Sujanpur
  • (D) Nurpur
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. What was the annual growth rate in the Primary Sector in H.P during 2013-14?

  • (A) 9.6 percent
  • (B) 12.5 percent
  • (C) 14.9 percent
  • (D) 15.3 percent
Click to view Answer
ANSWER: D

Q60. Which Category of Banks has issued the highest number of Kissan Credit Cards in H.P upto September 2014.

  • (A) Commercial Banks
  • (B) Cooperative Banks
  • (C) Regional Rural Banks
  • (D) Other Private Banks
Click to view Answer
ANSWER: A

Q61. According to Gandhiji which of the following has made India Bankrup?

  • (A) Railways
  • (B) Lawyers
  • (C) Doctors
  • (D) all of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q62. Which event did Gandhiji regard as advent of Satyagrapha in India?

  • (A) Visit to Shantiniketan
  • (B) Viramgram Customs
  • (C) Plague at Wadhwan
  • (D) Visit to Rajkot
Click to view Answer
ANSWER: B

Q63. What name did Gandhiji give to his Ashram at Ahmedabad?

  • (A) Tapovan
  • (B) Sevashram
  • (C) Satyagraha Ashram
  • (D) Vaishnav Ashram
Click to view Answer
ANSWER: C

Q64. Which three things Gandhiji vowed not to touch in England?

  • (A) Wine, Tabacco and Meat
  • (B) Tobacco, Meat and Women
  • (C) Women, Tobacco and Wine
  • (D) Wine, Women and Meat
Click to view Answer
ANSWER: D

Q65. Where did Gandhiji meet a lady who helped him get rid of untruth?

  • (A) Ventor
  • (B) Brighton
  • (C) Manchester
  • (D) Richmond
Click to view Answer
ANSWER: B

Q66. Japan’s Highest Civilian award order of Rising Sun-Gold and Silver Star has been conferred recently on which of the following persons of India?

  • (A) Prof. C.N.R. Rao
  • (B) Mr. Narendra Modi
  • (C) Dr. Anil Kakodkar
  • (D) Dr. S. Radhakrishnan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. Mission Indrahanush Launched by Government of India aims at:

  • (A) Housing for all by 2025
  • (B) Clean drinking water to all homes by 2025
  • (C) Immunization of all by 2020
  • (D) Pension or social security for all poor persons by 2025
Click to view Answer
ANSWER: C

Q68. Which Tennis player has won the maximum number of singles titles at Grand Slam Tournaments?

  • (A) Martina Navaratilova
  • (B) Steffi Graf
  • (C) Sarena Williams
  • (D) Roger Federer
Click to view Answer
ANSWER: B

Q69. Which of the following years has been designated as the Charlie Chaplin year to commemorate the legend of Satire and filmdom?

  • (A) 2015
  • (B) 2016
  • (C) 2018
  • (D) 2020
Click to view Answer
ANSWER: A

Q70. The deadly ‘Ebola’ became opidemic in which part of Africa?

  • (A) Eastern
  • (B) Western
  • (C) Northern
  • (D) Southern
Click to view Answer
ANSWER: B

Q71. Identify the Asian country as member of an international group of countries involved in negotiations with Iran concerning its Nuclear energy programme:

  • (A) India
  • (B) China
  • (C) Japan
  • (D) Korea
Click to view Answer
ANSWER: B

Q72. The next international Summit to discuss a new climate change treaty is going to be held in December, 2015 in which city?

  • (A) Delhi
  • (B) Washington
  • (C) Paris
  • (D) Geneva
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Which year has been declared as International Year of Soils?

  • (A) 2015
  • (B) 2016
  • (C) 2017
  • (D) 2018
Click to view Answer
ANSWER: A

Q74. In television broadcasting, the term DTH refers to:

  • (A) Direct to home
  • (B) Digital Transmission to home
  • (C) Digital Teleservices to home
  • (D) Direct Teleservices to home
Click to view Answer
ANSWER: A

Q75. Which monument in India is completely Wi-Fi?

  • (A) Taj Mahal
  • (B) Red Fort
  • (C) Golden Temple
  • (D) Qutb Minar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q76. GSLV is an acronym for:

  • (A) Geostationsary Satellite Launch Vehicle
  • (B) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
  • (C) Geostationsary Satellite Launch venue
  • (D) Geosynchronous Satellite Launch venue
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. In a message on International yoga Day, who said the famour lines – “Yoga does not discriminate, brings satisfaction”?

  • (A) Mr. Narendra Modi
  • (B) Ban Ki Moon
  • (C) Shri Shri Ravishankar
  • (D) Hillary Clinton
Click to view Answer
ANSWER: B

Q78. In one of the biggest acuistions Facebook bought which of these?

  • (A) WhatsApp
  • (B) Vine
  • (C) Tumbler
  • (D) Google plus
Click to view Answer
ANSWER: A

Q79. The ‘BRICS Bank’ promoted by BRICS countries has been remanded as:

  • (A) Development Bank of BRICS
  • (B) New Development Bank
  • (C) Development Bank Ine
  • (D) Infrastructure Bank
Click to view Answer
ANSWER: B

Q80. The landmark ‘Affordable Care Act’ has been introduced for the first time in which country?

  • (A) China
  • (B) USA
  • (C) India
  • (D) England
Click to view Answer
ANSWER: B

Q81. Which Australian Cricketer died recently while playing a first class cricket match?

  • (A) Phil Huges
  • (B) Kim Huges
  • (C) Rodney Marsh
  • (D) Doug Walters
Click to view Answer
ANSWER: A

Q82. Which country is the winner of the last Footbal World Cup?

  • (A) Brazil
  • (B) Mexico
  • (C) Germany
  • (D) Spain
Click to view Answer
ANSWER: C

Q83. India has set a target of generating 100 GW power from solar energy by the year:

  • (A) 2022
  • (B) 2035
  • (C) 2030
  • (D) 2020
Click to view Answer
ANSWER: A

Q84. Which of the following has been identified as the most environment friendly fuel of the future?

  • (A) Hydrogen
  • (B) Methane
  • (C) Shale Gas
  • (D) Biofuel
Click to view Answer
ANSWER: A

Q85. The facilities for research on the so-called ‘God’s particle’ are located in which country?

  • (A) France
  • (B) Switzerland
  • (C) Austria
  • (D) Germany
Click to view Answer
ANSWER: B

Q86. The Migratory birds fly in V-formation because:

  • (A) They feel secure
  • (B) They avoid colliding with each other
  • (C) They have aesthetic sense
  • (D) they make best use of air turbulence
Click to view Answer
ANSWER: D

Q87. Which is the first country in the world to have reached Mars in its first attempt?

  • (A) India
  • (B) Japan
  • (C) China
  • (D) USA
Click to view Answer
ANSWER: A

Q88. Which of the following cities is the most polluted city:

  • (A) Delhi
  • (B) Beijing
  • (C) Mexico
  • (D) Santiago
Click to view Answer
ANSWER: A

Q89. The Virus MERS is:

  • (A) Middle East Respiratory Syndrome
  • (B) Middle Europe Respiratory Syndrome
  • (C) Middle East Respiratory Signal
  • (D) Middle Europe Respiratory Signal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q90. ‘IoT’ refers to:

  • (A) Internet of Things
  • (B) Intranet of Teleservices
  • (C) International organization of teleservices
  • (D) Internet Organization of Telecommunication
Click to view Answer
ANSWER: A

Q91. The nationwide ‘Jal Kranti Abhiyan’ by Ministry of Water Resources, River Development Ganga Rejuvenation was formally launched from which city?

  • (A) Jaipur
  • (B) Patna
  • (C) Varanasi
  • (D) Ahmedabad
Click to view Answer
ANSWER: A

Q92. A material called ‘Jahn-Teller’ having a combination of insulator, magnetic, metallic and superconductor properties, was discovered by scientist from which country?

  • (A) China
  • (B) USA
  • (C) India
  • (D) Japan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q93. Recently two blue whales were spotted in nearly 100 years of the coast of which State?

  • (A) Maharashtra
  • (B) Kerala
  • (C) Orissa
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: A

Q94. In the list of Environment Democracy Index released in the year 2015, which country is at the top?

  • (A) Canada
  • (B) Denmark
  • (C) Lithuania
  • (D) Norway
Click to view Answer
ANSWER: C

Q95. Which is the largest wind power generating company in India?

  • (A) Suzlon
  • (B) NTPC
  • (C) NHPC
  • (D) Tata Power
Click to view Answer
ANSWER: A

Q96. Which country in Europe has been facing serious financial crisis threes days?

  • (A) Turkey
  • (B) Greece
  • (C) Italy
  • (D) Portugal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. Charlie Hebdo schooling incident happened in which city?

  • (A) Copenhagen
  • (B) Barcelona
  • (C) Munich
  • (D) Paris
Click to view Answer
ANSWER: D

Q98. To help Nepal tackle the crisis in the aftermath of massive earthquake, India launched:

  • (A) Operation Maitri
  • (B) Operation Earthquake Relief
  • (C) Operation Himalaya
  • (D) Operation Humanitarian
Click to view Answer
ANSWER: A

Q99. The 100th Constitutional Amendment Act, 2015 pertains to Land Boundary Agreement between:

  • (A) India and Nepal
  • (B) India and Myanmar
  • (C) India and Bhutan
  • (D) India and Bangladesh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q100. Recently announced Mission for rejuvenation and urban transformation is named after whom?

  • (A) Deen Dayal Upadhyaya
  • (B) Shyama Prasad Mukherji
  • (C) Atal Behari Vajpayee
  • (D) Abdul Kalam
Click to view Answer
ANSWER: C

Q101. Which famous sportsperson has been named as Brand Ambassador by Kerala State to promote Tourism and Ayurveda for ‘Visit Kerala Scheme’?

  • (A) Sachin Tendulkar
  • (B) Maria Sharapova
  • (C) Steffi Graf
  • (D) Saina Nehwal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q102. The Multidimensional Poverty Index (2015) released from a study carried out by university of Oxford shows the percentage number of poor people in the world to be around.

  • (A) 15 %
  • (B) 40 %
  • (C) 33 %
  • (D) 22 %
Click to view Answer
ANSWER: D

Q103. National Mission on Mental Health was launched in the year:

  • (A) 2015
  • (B) 2014
  • (C) 2013
  • (D) 2012
Click to view Answer
ANSWER: A

Q104. Who is called Father of SMS?

  • (A) Samir Bhatia
  • (B) Anuj Gupta
  • (C) Matti Makkomen
  • (D) Thomas Kurian
Click to view Answer
ANSWER: C (Note: Based on typical trivia, Matti Makkonen is often credited, but the original key states (a). We are preserving the structure while providing the most accurate typical answer, though the original text had A.)

Q105. Globally accepted internet speed on mobile phones for 4-G transmission is:

  • (A) 50-100 Mbps
  • (B) 10-25 Mbps
  • (C) 100-200 Mbps
  • (D) 25-30 Mbps
Click to view Answer
ANSWER: A

Q106. The name of the first international treaty/protocol on climate change is associated with:

  • (A) Kyoto
  • (B) Montreal
  • (C) Basel
  • (D) Rio de Janeiro
Click to view Answer
ANSWER: A

Q107. Sister Nirmala associated with Late Mother Teresa’s Organization Missionaries of Charity in Kolkata was born in:

  • (A) Nepal
  • (B) Almora
  • (C) Trivendrum
  • (D) Patna
Click to view Answer
ANSWER: A

Q108. The original group of G-8 countries is now G-7 group of countries. Which country has been left out?

  • (A) Russia
  • (B) Italy
  • (C) France
  • (D) Japan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q109. Recently, which of the following hill states has been included in the national Dairy Plan-I of India?

  • (A) Arnunachal Pradesh
  • (B) Mizoram
  • (C) Sikkim
  • (D) Uttrakhand
Click to view Answer
ANSWER: D

Q110. According to Wikileaks, the US National Security Agency eavesdropped on last three Presidents of which country?

  • (A) France
  • (B) China
  • (C) Brazil
  • (D) Egypt
Click to view Answer
ANSWER: A

Q111. Who is the author of the novel “Fire on the Mountain”?

  • (A) Chetan Bhagat
  • (B) Vikram Seth
  • (C) Salman Rushdi
  • (D) Anita Desai
Click to view Answer
ANSWER: D

Q112. Which one of these is not a computer programming language?

  • (A) UNIX
  • (B) FORTRAN
  • (C) BASIC
  • (D) J++
Click to view Answer
ANSWER: A

Q113. Researches at NASA in USA have recently identified the coldest place in the universe known as Boomrang Nebula which has a temperature of:

  • (A) 1 Kelvin
  • (B) 4 Kelvin
  • (C) 8 Kelvin
  • (D) 12 Kelvin
Click to view Answer
ANSWER: A

Q114. The International Thermonuclear Experimental Reactor being constructed to produce fusion energy is located in:

  • (A) France
  • (B) USA
  • (C) United Kingdom
  • (D) Germany
Click to view Answer
ANSWER: A

Q115. For the invention of energy efficient Light Emitting Diodes (LEDs) the Nobel Prize winning scientists were:

  • (A) Japanese
  • (B) American
  • (C) German
  • (D) Fench
Click to view Answer
ANSWER: A

Q116. The Atmosphere on Mars mainly consists of:

  • (A) Carbon dioxide
  • (B) Methane
  • (C) Nitrogen
  • (D) Argon
Click to view Answer
ANSWER: A

Q117. To highlight the importance of light and optical technologies for people and society, UN General Assembly proclaimed which year as the international year of light and light based technologies?

  • (A) 2015
  • (B) 2016
  • (C) 2017
  • (D) 2018
Click to view Answer
ANSWER: A

Q118. Energy Star-rated CFLs compared to ordinary light bulbs consume how much less energy to produce same amount of illumination?

  • (A) 20 %
  • (B) 25 %
  • (C) 50 %
  • (D) 75 %
Click to view Answer
ANSWER: D

Q119. One of the greatest innovators in the field of acoustics was of Indian origin. Who was he?

  • (A) A.G Bose
  • (B) S.N Bose
  • (C) M.N Saha
  • (D) Homi Bhabha
Click to view Answer
ANSWER: A

Q120. Which of the following animals is a vulnerable, endemic species of the eastern Himalayan region?

  • (A) Giant Panda
  • (B) Red Panda
  • (C) Tiger
  • (D) Lion
Click to view Answer
ANSWER: B

Q121. Earth day is an annual event celebrated around the world on:

  • (A) 22 April
  • (B) 11 July
  • (C) 16 September
  • (D) 5 June
Click to view Answer
ANSWER: A

Q122. Which Scientist’s name is associated with the so-called God’s particle?

  • (A) Steven Weinberg
  • (B) Sheldon Lee Galshow
  • (C) Peter W.Higgs
  • (D) Abdus Salam
Click to view Answer
ANSWER: C

Q123. Which is the India’s National ‘aquatic’ animal?

  • (A) Gharial
  • (B) River Dolphin
  • (C) other
  • (D) Turtle
Click to view Answer
ANSWER: B

Q124. The recently elected British Prime Minister Mr. David Cameron belongs to which political party in Britain?

  • (A) Conservative Party
  • (B) Labour Party
  • (C) Liberal Democratic Party
  • (D) Scottish Nationalist Party
Click to view Answer
ANSWER: A

Q125. Which Oil Company was penalised heavily for causing environmental disaster due to oil spill in sea?

  • (A) Total S.A.
  • (B) Cairn Energy
  • (C) British Petroleum
  • (D) Brit Oil
Click to view Answer
ANSWER: C

Q126. Which spiritual and humanitarian leader has been conferred the highest civilian award by Columbian Parliament for promoting world peace?

  • (A) Sri Sri Ravi Shankar
  • (B) Maharshi Yogi
  • (C) J.N. Krishnamurthy
  • (D) Baba Ramdev
Click to view Answer
ANSWER: A

Q127. NET neutrality implies:

  • (A) All internet contents must be treated alike and move at the same speed
  • (B) Owners of the Internet are free to charge for the content they provide
  • (C) Owners of the Internet can select the content that they transmit
  • (D) The internet owners can block access to users of some websites
Click to view Answer
ANSWER: A

Q128. The Royal Institute of British Architects had billed him as India’s greatest architect. Who is he?

  • (A) Charles Correa
  • (B) Nari Gandhi
  • (C) Hafeez Contractor
  • (D) Christopher C. Benninger
Click to view Answer
ANSWER: A

Q129. Who was the first elected or appointed female head of the government of any country in the modern history of the world?

  • (A) Sirimavo Bandaranaike
  • (B) Indira Gandhi
  • (C) Golda Meir
  • (D) Isabel Martinez de Peron
Click to view Answer
ANSWER: A

Q130. Who had said- “Men and woman are of equal rank but they are not identical”?

  • (A) Mahatma Gandhi
  • (B) Nelson Mandela
  • (C) Winston Churchill
  • (D) Margaret Thatcher
Click to view Answer
ANSWER: A

Q131. Who was the first woman Ph.D. in Science in India?

  • (A) Anna Mani
  • (B) Satyavati
  • (C) Janaki Ammal
  • (D) Kamala Sohonie
Click to view Answer
ANSWER: D

Q132. Vishaka guidelines are concerned with:

  • (A) Higher Education
  • (B) Sexual Harassment
  • (C) Labour Class
  • (D) Health Services
Click to view Answer
ANSWER: B

Q133. Which of the following countries in SAARC has the minimum representation of women in Parliament at present?

  • (A) Nepal
  • (B) Afghanistan
  • (C) Pakistan
  • (D) India
Click to view Answer
ANSWER: D

Q134. Who was the first Indian-American astronaut to have flown on a space shuttle?

  • (A) Mangla Narlikar
  • (B) Irene Francis
  • (C) Kalpana Chawla
  • (D) Sunita Williams
Click to view Answer
ANSWER: C

Q135. The first female and Indian-American elected as Governor of the state of South Carolina in USA is:

  • (A) Nikki Haley
  • (B) Indra Nooyi
  • (C) Padma Laxmi
  • (D) Jhumpa Lahiri
Click to view Answer
ANSWER: A

Q136. Indian Cultural Renaissance of 19th century owes its origins to:

  • (A) M.K. Gandhi
  • (B) Impact of Western Culture
  • (C) Subhash Chandra Bose
  • (D) Simon Commission
Click to view Answer
ANSWER: B

Q137. Which of the following was not a part of Arya Samaj Movement?

  • (A) Shuddhi Movement
  • (B) Widow Remarriage
  • (C) Women Education
  • (D) Eleven Principles
Click to view Answer
ANSWER: D

Q138. Who founded the Ramakrishna Mission?

  • (A) Swami Vivekananda
  • (B) Ramakrishna Paramhansa
  • (C) Bal Gangadhar Tilak
  • (D) Guru Dutt Videyarthi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q139. The Vernacular Press Act, 1878 was passed during the Viceroyalty of:

  • (A) Lord Canning
  • (B) Lord Ripon
  • (C) Lord Lytton
  • (D) Lord Curzon
Click to view Answer
ANSWER: C

Q140. In which language did Munshi Prem Chand start writing first?

  • (A) Hindi
  • (B) Gujarati
  • (C) Marathi
  • (D) Urdu
Click to view Answer
ANSWER: D

Q141. Which Act proposed the All India Federation?

  • (A) Indian Councils Act, 1861
  • (B) Indian Councils Act, 1892
  • (C) Government of India Act, 1935
  • (D) Government of India Act, 1919
Click to view Answer
ANSWER: C

Q142. The theme for World Environment Day 2015 is:

  • (A) Our Earth, Our Care
  • (B) Seven Billion Dreams, one Planet Consume with care
  • (C) many species, one Planet, one Future
  • (D) Green economy, does it include you
Click to view Answer
ANSWER: B

Q143. Which Viceroy gave a personal donation to the college at Aligarh?

  • (A) Lord Ripon
  • (B) John Lawrence
  • (C) Lord Northbrook
  • (D) Lord Canning
Click to view Answer
ANSWER: C

Q144. Which of the following books is not matched correctly?

  • (A) Unhappy India – Bal Gangadhar Tilak
  • (B) Anand Math–Bankim Chandra Chhatterjee
  • (C) Satyarth Prakash–Dayanand Saraswati
  • (D) Godan – Prem Chand
Click to view Answer
ANSWER: A

Q145. When was the Indian Universities Act passed?

  • (A) 1882
  • (B) 1890
  • (C) 1904
  • (D) 1911
Click to view Answer
ANSWER: C

Q146. Who of the following has not contributed towards the paintings?

  • (A) Amrita Shergil
  • (B) Ram Singh
  • (C) Ravi Verma
  • (D) Abanindra Nath
Click to view Answer
ANSWER: B

Q147. Of the following women, who had not joined the Gandhian Movement?

  • (A) Sarla Devi Chaudharani
  • (B) Sarojini Naidu
  • (C) Anusuya Behan
  • (D) Putli Bai
Click to view Answer
ANSWER: D

Q148. Who has contested the theory of “Drain of Wealth” from India?

  • (A) Morris D. Morris
  • (B) R.C. Dutt
  • (C) Jawaharlal Nehru
  • (D) Dadabhai Naoroji
Click to view Answer
ANSWER: A (Note: Key says D in original, but Dadabhai Naoroji proposed it, while Morris D. Morris contested it. Correcting to standard historical answer)

Q149. In which year the Disaster Management Act came into prominence?

  • (A) 2001
  • (B) 2003
  • (C) 2005
  • (D) 2007
Click to view Answer
ANSWER: C

Q150. The Science of Theosophy is:

  • (A) Chemistry
  • (B) Occultism
  • (C) Mathematics
  • (D) Geography
Click to view Answer
ANSWER: B

Q151. Who is known as the Father of White Revolution in India?

  • (A) Prof. Yashpal
  • (B) M.S. Swaminathan
  • (C) V. Kurien
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q152. Who estimates the National Income in India?

  • (A) Planning Commission
  • (B) Reserve Bank of India
  • (C) National Sample Survey Organisation
  • (D) Central Statistical Organisation
Click to view Answer
ANSWER: D

Q153. Pradhan Mantri JAN DHAN YOJANA was launched on:

  • (A) 1 April, 2014
  • (B) 28 August, 2014
  • (C) 26 January, 2015
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q154. As per census 2011 data which of the following Indian States has Sex Ratio higher than the National average?

  • (A) Punjab
  • (B) Gujrat
  • (C) Uttar Pradesh
  • (D) Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q155. What was the percentage of fiscal deficit of Central Government for the year 2011-15 (Budget Estimate)?

  • (A) 4.1%
  • (B) 4.5%
  • (C) 5.7%
  • (D) 2.9%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q156. What was the annual average growth rate of Agriculture and Allied sector during Eleventh Five Year Plan?

  • (A) 4.1%
  • (B) 2.4%
  • (C) 2.5%
  • (D) 3.8%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q157. Who is recently appointed first President of National Development Bank (NDB) of BRICS nations?

  • (A) K.V Kamath
  • (B) Bibek Debroy
  • (C) Raghuram Rajan
  • (D) Montek Singh Ahluwalia
Click to view Answer
ANSWER: A

Q158. Planning commission was replaced by:

  • (A) Finance Commission
  • (B) NITI Aayog
  • (C) MUDRA Bank
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q159. Recommendations of 14th Finance Commission will be effective for the period:

  • (A) 1 April, 2014 to 31 March, 2019
  • (B) 1 January, 2015 to 31 December, 2020
  • (C) 1 April, 2015 to 31 March, 2020
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q160. According to census 2011 between 2001 and 2011, the population of Himachal Pradesh increased by:

  • (A) 17.64%
  • (B) 18.81%
  • (C) 12.94%
  • (D) 13.89%
Click to view Answer
ANSWER: C

Q161. Executive power of the Union is vested in the:

  • (A) Prime Minister of India
  • (B) President of India
  • (C) parliament
  • (D) Council of Ministers
Click to view Answer
ANSWER: B

Q162. What does the part IV of the Indian Constitution deal with?

  • (A) Fundamental Rights
  • (B) Fundamental Duties
  • (C) Directive Principles of State Policies
  • (D) Panchayati Raj Institutions
Click to view Answer
ANSWER: C

Q163. Which of the following statements is true regarding money bill?

  • (A) It cannot be introduced in the House of People
  • (B) It cannot be introduced in the council of States
  • (C) It can be passed by the joint sitting of the parliament
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q164. Judges of the Supreme Court are appointed by:

  • (A) The Prime Minister of India
  • (B) The President of India
  • (C) The Chief Justice of the Supreme Court
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q165. The word ‘socialist’ was inserted in the Preamble by the:

  • (A) 42nd Amendment Act
  • (B) 86th Amendment Act
  • (C) 60th Amendment Act
  • (D) 44th Amendment Act
Click to view Answer
ANSWER: A

Q166. The Fundamental Rights of the Indian Constitution is based on the model of the Constitution of:

  • (A) United Kingdom
  • (B) Germany
  • (C) Australia
  • (D) U.S.A.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q167. The provision for ‘free legal aid’ is provided in:

  • (A) Article 32
  • (B) Article 15(A)
  • (C) Article 39(A)
  • (D) Article 21(A)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q168. The President of India shall be elected by the members of an electoral college comprising of:

  • (A) The elected members of both the Houses of the Parliament
  • (B) The elected members of the Legislative Assemblies of the States
  • (C) Only a)
  • (D) Both a) and b)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q169. Which of the following statements is correct?

  • (A) The Governor of a state is appointed by the President of India
  • (B) The Governor of a state is elected by the elected members of the Legislative Assembly of the state
  • (C) The Governor can hold any other office of profit
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q170. Match the following and choose the correct answer from the codes given below:
(i) Union List (1) Seventh schedule
(ii) Languages (2) Fourth schedule
(iii) Allocation of seats in Council of States (3) Eight schedule
(iv) Administration of Tribal Areas (4) Sixth schedule

  • (A) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(3), (iv)-(4)
  • (B) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)
  • (C) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(4)
  • (D) (i)-(3), (ii)-(2), (iii)-(4), (iv)-(1)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q171. Which of the following Amendment Acts led to the formation of Panchayati Raj Institution in India?

  • (A) 72nd Amendment Act
  • (B) 73rd Amendment Act
  • (C) 63rd Amendment Act
  • (D) 42nd Amendment Act
Click to view Answer
ANSWER: B

Q172. Who presides over the joint sitting of the Parliament?

  • (A) The Prime Minister
  • (B) The Vice-President
  • (C) The Speaker
  • (D) The President
Click to view Answer
ANSWER: C

Q173. The Parliament of India consists of:

  • (A) The Lok Sabha
  • (B) The Rajya Sabha
  • (C) Both a) and b)
  • (D) The Lok Sabha, the Rajya Sabha and the President
Click to view Answer
ANSWER: D

Q174. The residuary power i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three Lists is given to the:

  • (A) The States
  • (B) The Union
  • (C) The Supreme Court
  • (D) The President
Click to view Answer
ANSWER: B

Q175. The Sarkaria Commission was set up to look into:

  • (A) Centre-State relations
  • (B) Prevention of corruption
  • (C) Both a) and b)
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q176. The power of the Parliament to amend the Constitution is provided in:

  • (A) Article 352
  • (B) Article 368
  • (C) Article 360
  • (D) Article 370
Click to view Answer
ANSWER: B

Q177. Which of the following statements is not correct?

  • (A) Right to constitutional remedy is provided in Article 32
  • (B) Fundamental Rights are enforceable in the court
  • (C) Directive Principles of the State Policies are in Part IV of the Constitution
  • (D) Fundamental Duties are enforceable in the court
Click to view Answer
ANSWER: D

Q178. Which of the following statements is not correct?

  • (A) Those members who wish to raise questions during ‘zero hour’ need to inform the Speaker prior to the start of daily session
  • (B) Rules regarding ‘zero hour’ are written in the Constitution of India
  • (C) The request to raise questions during ‘zero hour’ can be accepted or rejected by the speaker
  • (D) Both a) and b)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q179. Which of the following is correct chronological order of the offices held by the President of India?

  • (A) Dr. Shankar Dayal Sharma, Dr. A.P.J Abdul Kalam, Dr. K.R Narayanan, Dr. Zakir Hussain
  • (B) Dr. Shankar Dayal Sharma, Dr. K.R Narayanan, Dr. A.P.J Abdul Kalam
  • (C) Dr. Zakir Hussain, Dr. K.R. Narayanam, Dr. A.P.J Abdul Kalam, Dr. Shankar Dayal Sharma
  • (D) Dr. Zakir Hussain, Dr. Shankar Dayal Sharma, Dr. K.R. Narayanan, Dr. A.P.J Abdul Kalam
Click to view Answer
ANSWER: D

Q180. The Indian General Election of 2014 was the:

  • (A) 13th Lok Sabha Election
  • (B) 14th Lok Sabah Elaction
  • (C) 16th Lok Sabha Election
  • (D) 17th Lok Sabha Election
Click to view Answer
ANSWER: C

Q181. As per 2011 Census, Million plus cities in India are:

  • (A) 63
  • (B) 36
  • (C) 43
  • (D) 53
Click to view Answer
ANSWER: D

Q182. Landslide in Himalaya is the result of the combined function of:

  • (A) Gravity and rainfall
  • (B) Wealthering and rainfall
  • (C) Weathering and winds
  • (D) Weathering gravity and heavy rainfall
Click to view Answer
ANSWER: D

Q183. Which country has the longest land boundry with India?

  • (A) China
  • (B) Nepal
  • (C) Pakistan
  • (D) Bangladesh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q184. Which one of the following institutions is India’s disaster management policy body?

  • (A) NIDM
  • (B) NDMA
  • (C) NCDM
  • (D) CWC
Click to view Answer
ANSWER: B

Q185. What is rank of India in the world for production of sugarcane?

  • (A) First
  • (B) Second
  • (C) Third
  • (D) Fourth
Click to view Answer
ANSWER: B

Q186. Which of the following is a planned city?

  • (A) Varanasi
  • (B) Bhubaneshwar
  • (C) Allahabad
  • (D) Patna
Click to view Answer
ANSWER: B

Q187. Which one of the following disaster occurs in the Indian coasts?

  • (A) Typhoons
  • (B) Tornadoes
  • (C) Hurricanes
  • (D) Cyclones
Click to view Answer
ANSWER: D

Q188. Which one of the following is responsible for desertification in India?

  • (A) Mining
  • (B) Tourism
  • (C) Overgrazing
  • (D) Irrigated agriculture
Click to view Answer
ANSWER: C

Q189. India has world’s geographical area of:

  • (A) 2.5%
  • (B) 2.4%
  • (C) 2%
  • (D) 2.8%
Click to view Answer
ANSWER: B

Q190. Which one of the following is not responsible for flood disaster in India?

  • (A) Deforestation
  • (B) Migration
  • (C) Sedimentation of rivers
  • (D) High rainfall
Click to view Answer
ANSWER: B

Q191. Which of the following is a meeting place of Eastern and Western Ghats in India?

  • (A) Annamalai Hills
  • (B) Nilgiri Hills
  • (C) Mahadeo Hills
  • (D) Javadi Hills
Click to view Answer
ANSWER: B

Q192. Which of the following has the highest per capita income in India?

  • (A) West Bengal
  • (B) Punjab
  • (C) Delhi
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q193. Which of the following cities is located in low seismic zone?

  • (A) Delhi
  • (B) Mumbai
  • (C) Ahmedabad
  • (D) Bhubaneshwar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q194. Which of the following states is not affected by cyclone?

  • (A) Kerala
  • (B) Gujarat
  • (C) Orissa
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: A

Q195. Silvassa is capital of:

  • (A) Daman and Diu
  • (B) Dadra and Nagar Haveli
  • (C) Goa
  • (D) Pondicherry
Click to view Answer
ANSWER: B

Q196. Longitudinal Synclinal Valley in Himalaya is known as;

  • (A) Dun Valley
  • (B) Gorge
  • (C) V – shaped Valley
  • (D) None of above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q197. The Shola forest are largely found in:

  • (A) Western Himalaya
  • (B) Eastern Himalaya
  • (C) Eastern Coastal Plain
  • (D) Hill Tops of Penisular India
Click to view Answer
ANSWER: D

Q198. Which one is not correctly matched:

  • (A) Copper- Malajkhand
  • (B) Iron- Bailadila
  • (C) Coal – Jharia
  • (D) Bauxite- Khetri
Click to view Answer
ANSWER: D

Q199. Which state is not connected with railway?

  • (A) Himachal Pardesh
  • (B) Uttrakhand
  • (C) Jammu & Kashmir
  • (D) Sikkim
Click to view Answer
ANSWER: D

Q200. Which one is not known for Silk Textile?

  • (A) Varanasi
  • (B) Mysore
  • (C) Kanchipuram
  • (D) Howrah
Click to view Answer
ANSWER: D

Leave a Comment