hp-allied-2016-prelims-question-paper

HP ALLIED 2016 GENERAL STUDIES PAPER

Q1. What is the Vedic name of Yamuna?

  • (A) Kalindi
  • (B) Kshipra
  • (C) Purushni
  • (D) Asikini
Click to view Answer
ANSWER: A

Q2. At which place does river Beas intersect the Dhauladhar mountain range?

  • (A) Rampur
  • (B) Larji
  • (C) Kangla
  • (D) Kugti
Click to view Answer
ANSWER: B

Q3. Which one of the following lakes is not in Chamba district of H.P.?

  • (A) Ghadasru
  • (B) Kareri
  • (C) Mahakali
  • (D) Manimahesh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q4. Which mountain pass join Kullu and Mandi Districts of H.P.?

  • (A) Dulchi
  • (B) Jalasu
  • (C) Jalori
  • (D) Darati
Click to view Answer
ANSWER: A

Q5. With which rishi is Nirmand region of Kullu associated?

  • (A) Vyas
  • (B) Vashisth
  • (C) Parashuram
  • (D) Vishwamitra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. With which of the following is Rewalsar village of Mandi District of H.P. associated?

  • (A) Padamsambhav
  • (B) Lomas Rishi
  • (C) Guru Gobind Singh
  • (D) All the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q7. In which District of H.P. is Chamera lake?

  • (A) Bilaspur
  • (B) Mandi
  • (C) Sirmaur
  • (D) Chamba
Click to view Answer
ANSWER: D

Q8. What is the title of Justice Meher Chand Mahajan’s autobiography?

  • (A) Looking Back
  • (B) Looking Behind
  • (C) Looking Past
  • (D) Looking Within
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. Who is the author of ‘Gurkha Conquest of Arki’?

  • (A) Manmohan Singh
  • (B) C.L. Datta
  • (C) R.L. Handa
  • (D) Y.S. Parmar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q10. Which Princely state witnessed the Jhugga agitation around 1883 AD in which some farmers self-immolated?

  • (A) Guler
  • (B) Sirmaur
  • (C) Kehlur
  • (D) Bushahr
Click to view Answer
ANSWER: C

Q11. On which day does the Guga Mandli begin to recite the Guga story by going around different villages?

  • (A) On Rakshabandhan
  • (B) On Guga Naumi
  • (C) On Janmashtmi
  • (D) On Nag Panchmi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q12. Near which fort a battle was fough in May 1815 between the British and the Gurkhas in which Bhakti Thapa was Killed?

  • (A) Malaun
  • (B) Kamlaha
  • (C) Kotla
  • (D) Lohgarh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q13. Which raja of Kangra princely state refused to marry his daughter to the son of Dhian Singh and had to flee to save his honour and life from Maharaja Ranjit Singh’s ire?

  • (A) Ghammand Chand
  • (B) Rup Chand
  • (C) Anirudh Chand
  • (D) Jai Chand
Click to view Answer
ANSWER: C

Q14. Which raja of Kehlur princely state died issueless whose death gave rise to succession struggle?

  • (A) Mahan Chand
  • (B) Kharak Chand
  • (C) Bijai Chand
  • (D) Amar Chand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q15. Around which year was Lahul region captured by the Sikhs?

  • (A) 1814-15
  • (B) 1828-29
  • (C) 1835-36
  • (D) 1840-41
Click to view Answer
ANSWER: D

Q16. Who led the Gurkha Regiment’s 1857 revolt at Jotog Cantt?

  • (A) Ram Parsad Bairagi
  • (B) Subedar Bhim Singh
  • (C) Commander Amar Singh Thapa
  • (D) Captain Rattan Singh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q17. Which is the birth place of Pahari Gandhi Baba Kanshi Ram?

  • (A) Gurnkad village in Kangra District
  • (B) Haroli village in Una District
  • (C) Khidri village in Kangra District
  • (D) Bhumpal village in Hamirpur District
Click to view Answer
ANSWER: A

Q18. In which year was suspension bridge built over river Beas near Mandi town of H.P?

  • (A) 1878 AD
  • (B) 1882 AD
  • (C) 1888 AD
  • (D) 1894 AD
Click to view Answer
ANSWER: A

Q19. What is the approximate area of Kangra District of H.P. (in sq. kms)?

  • (A) 3975 sq. kms
  • (B) 5739 sq. kms
  • (C) 7395 sq. kms
  • (D) 9537 sq. kms
Click to view Answer
ANSWER: B

Q20. Which Mughal emperor ordered the demolition of all temples of Chamba pricely state around 1678 AD?

  • (A) Akbar
  • (B) Jahangir
  • (C) Shah Jahan
  • (D) Aurangzeb
Click to view Answer
ANSWER: D

Q21. Which Sikh Guru got three villages from the Rani of Kehlur pricely state and made his residence at Mokhowal (later known as Anandpur Sahib)?

  • (A) Guru Nanak
  • (B) Guru Arjan Dev
  • (C) Guru Hargobind
  • (D) Guru Teg Bahadur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q22. Which one of the following princely states did not help the British during the 1857 uprising?

  • (A) Mandi
  • (B) Chamba
  • (C) Bushahr
  • (D) Kehlur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q23. Which raja of Sirmaur princely state tried to organise the adminstration of his state on the British pattern?

  • (A) Shamsher Prakash
  • (B) Fateh Parkash
  • (C) Dharam Parkash
  • (D) Karam Parkash
Click to view Answer
ANSWER: D

Q24. Around which year did the ruler of Chamba princely state give almost all the forests of the state on lease?

  • (A) 1837 AD
  • (B) 1846 AD
  • (C) 1861 AD
  • (D) 1864 AD
Click to view Answer
ANSWER: D

Q25. On what basis are the surnames like Kalta, Tegata, Gangta and Jharta given in some parts of Shimla District?

  • (A) on the name of the village
  • (B) on the name of (head of) the clan
  • (C) on the basis of occupation of the family
  • (D) on the name of month or day of birth
Click to view Answer
ANSWER: B

Q26. When was the Social Forestry Project launched in H.P?

  • (A) 1980-81
  • (B) 1985-86
  • (C) 1990- 91
  • (D) 1993-94
Click to view Answer
ANSWER: A

Q27. Which raja of Chamba abdicated in favour of his son Shyam Singh around 1873 AD?

  • (A) Siri Singh
  • (B) Gopal Singh
  • (C) Jeet Singh
  • (D) Charat Singh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q28. Who occupied the throne of Kangra pricely state when Raja Hari Chand was presumed dead?

  • (A) Ranbir Chand
  • (B) Jagat Chand
  • (C) Karam Chand
  • (D) Ghammand Chand
Click to view Answer
ANSWER: C

Q29. Which noble of Lambagraon became the chief of Katoch clan after the death of raja Pramod Chand in 1850-51?

  • (A) Kirat Chand
  • (B) Uday Chand
  • (C) Daljit Chand
  • (D) Pratap Chand
Click to view Answer
ANSWER: D

Q30. Which uncle of raja Ajit Singh of Kullu attacked the kingdom with the help of rajas of Kangras and Mandi but was defeated because of sabotage by the raja of Mandi?

  • (A) Kishan Singh
  • (B) Jhagad Singh
  • (C) Hira Singh
  • (D) Lal Singh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q31. What was the number of nominated members in the first Himachal Vidhan Sabha constituted in 1951-52?

  • (A) None
  • (B) One
  • (C) Two
  • (D) Three
Click to view Answer
ANSWER: C

Q32. What was the number of elected memberes in the H.P Vidhan Sabha constituted in 1967?

  • (A) 36
  • (B) 41
  • (C) 60
  • (D) 68
Click to view Answer
ANSWER: C

Q33. In which building of SHimal town did A. O. Hume concieve the formation of Indian National Congress?

  • (A) Peterhoff
  • (B) Rothney Castle
  • (C) Red Roof
  • (D) Manor House
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. Who organized an agitation against the Raja of Mandi in 1909 AD?

  • (A) Mathra Dass
  • (B) Hardev
  • (C) Mian Jawahar Singh
  • (D) Shobha Ram
Click to view Answer
ANSWER: D

Q35. Who organized an agitation against Praja Mandals of Hill States held at Jubbal on July 13, 1939?

  • (A) Satya Dev Bushabri
  • (B) Bhagmal Sautha
  • (C) Pandit Padam Dev
  • (D) Shiva Nand Ramol
Click to view Answer
ANSWER: B

Q36. What was the venue of All-India State Peoples Conference held on January 26, 1948?

  • (A) Mandi
  • (B) Shimla
  • (C) Solan
  • (D) Jubbal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q37. To which area of Mandi District did Thakur Karam Singh, Chairman of H.P. Territorial Council, belong?

  • (A) Sarkaghat
  • (B) Jogindernagar
  • (C) Dharampur
  • (D) Chachikot
Click to view Answer
ANSWER: D

Q38. When was H. P. Academy of Arts Culture and Language set up?

  • (A) 1966
  • (B) 1968
  • (C) 1971
  • (D) 1972
Click to view Answer
ANSWER: B

Q39. Who is the author of Twarikh-Jubbal, Kohistan, Shimla?

  • (A) Ranjor Singh
  • (B) Ganesh Singh Bedi
  • (C) Bhagwan Dass
  • (D) Achhar Singh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q40. Which of the following is not included in the category of Scheduled Tribes in H.P.?

  • (A) Bhot
  • (B) Lamba
  • (C) Khampa
  • (D) Doom
Click to view Answer
ANSWER: D

Q41. As per 2011 census which district of H.P. has the highest density of population?

  • (A) Shimla
  • (B) Hamirpur
  • (C) Mandi
  • (D) Una
Click to view Answer
ANSWER: B

Q42. Which District of H.P. reported the highest incidence of crime during 2014?

  • (A) Kangra
  • (B) Mandi
  • (C) Shimla
  • (D) Solan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q43. In which district of H.P. is Tangnu Romai hydropower project?

  • (A) Sirmaur
  • (B) Kullu
  • (C) Shimla
  • (D) Chamba
Click to view Answer
ANSWER: C

Q44. In which district of H.P. a site has been identified for setting up a solar plant?

  • (A) Mandi
  • (B) Kullu
  • (C) Shimla
  • (D) Bilaspur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q45. In which river basin is Sarbari hydel power project?

  • (A) Beas
  • (B) Satluj
  • (C) Yamuna
  • (D) Ravi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q46. Which one of the following hydropower projects is not in private sector?

  • (A) Sumez
  • (B) Kurmi
  • (C) Jogini
  • (D) Rukti
Click to view Answer
ANSWER: D

Q47. According to 2010-11 Agricultural census what is the percentage of small and marginal holdings in H.P.?

  • (A) 82.09 percent
  • (B) 85.36 percent
  • (C) 87.95 percent
  • (D) 89.23 percent
Click to view Answer
ANSWER: C

Q48. Where was mobile soil testing lab set up in H.P. in 2010-11?

  • (A) Palampur
  • (B) Nurpur
  • (C) Shahpur
  • (D) Sujanpur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q49. What is the extent of state subsidy for setting up Poly houses?

  • (A) 30 percent
  • (B) 40 percent
  • (C) 50 percent
  • (D) None of these
Click to view Answer
ANSWER: D

Q50. Where is sheep breeding farms in Shimla District?

  • (A) Mashobra
  • (B) Khaneti
  • (C) Chirgaon
  • (D) Jeori
Click to view Answer
ANSWER: D

Q51. At which one of the following reservoirs the per hectare production of fish is highest in India?

  • (A) Chamera
  • (B) Pong Dam
  • (C) Gobind Sagar
  • (D) Ranjit Sagar Dam
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. Which country is assisting in Swan River Integrated Watershed Management Project in Una?

  • (A) Japan
  • (B) Norway
  • (C) Germany
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: A

Q53. Which bank is collaborating in implementing the Doodh Ganga Scheme in H.P.?

  • (A) S.B.I
  • (B) NABARD
  • (C) UCO BANK
  • (D) PNB
Click to view Answer
ANSWER: B

Q54. What is the approximate percentage of total geographical area of H.P. under forests?

  • (A) 33 percent
  • (B) 50 percent
  • (C) 66 percent
  • (D) 75 percent
Click to view Answer
ANSWER: C

Q55. In which District of H.P. is Shahnehar Irrigation Project?

  • (A) Una
  • (B) Kangra
  • (C) Hamirpur
  • (D) Chamba
Click to view Answer
ANSWER: B

Q56. How many silk yarn reeling units have been set up in Bilaspur District of H.P. in the private sector?

  • (A) None
  • (B) One
  • (C) Five
  • (D) Thirteen
Click to view Answer
ANSWER: C

Q57. What was the approximate number of registered unemployed on the live registers of the employment exchanges in H.P. on 31-12-2014?

  • (A) Five Lakh
  • (B) Ten Lakh
  • (C) Fifteen Lakh
  • (D) Twenty lakh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q58. What is the minimum educational qualification for availing the skill Development allowance in H.P.?

  • (A) 5th class pass
  • (B) 8th class pass
  • (C) 10th class pass
  • (D) No educational qualification
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. How much discount is allowed in the bus fare under the Green Card Scheme of H.R.T.C?

  • (A) 25 percent
  • (B) 30 percent
  • (C) 40 percent
  • (D) 50 percent
Click to view Answer
ANSWER: A

Q60. According to 2014-2015 Economic Survey approximately how many Home Stay units are registered in H.P.?

  • (A) 387
  • (B) 576
  • (C) 823
  • (D) 945
Click to view Answer
ANSWER: B

Q61. According to Paris Agreement on climate change, the countries of the world haves resolved to limit the rise in global average surface temperature by the year 2050 (with reference to pre-industrial times) upto a maximum of:

  • (A) 2.5º C
  • (B) 2º C
  • (C) 1.5º C
  • (D) 1º C
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. Indian government has set a target of reducing its carbon emission intensity by the year 2030 (with respect to 2005) to the extent of:

  • (A) 15-25%
  • (B) 25-30%
  • (C) 33-35%
  • (D) 40-50%
Click to view Answer
ANSWER: C

Q63. At present, the concentration of carbon dioxide gas in the atmosphere by volume is about:

  • (A) 0.04%
  • (B) 0.03%
  • (C) 0.09%
  • (D) 1.1%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q64. Total forest cover as present (%) of its geographical area is maximum for which state of India?

  • (A) Madhya Pradesh
  • (B) Kerala
  • (C) Uttarakhand
  • (D) Mizoram
Click to view Answer
ANSWER: D

Q65. Green Climate Fund (GCF) is expected to have contribution from UN member states totaling:

  • (A) $ 10 bn per year
  • (B) $ 20 bn per year
  • (C) $ 50 bn per year
  • (D) $ 100 bn per year
Click to view Answer
ANSWER: D

Q66. By the year 2030, the share of renewable energy in the total installed capacity of electrical power in the country, sought to be achieved by Government of India, is:

  • (A) 40%
  • (B) 50%
  • (C) 60%
  • (D) 35%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. International Solar Alliance was launched by Prime Minister of India along with:

  • (A) Barack Obama
  • (B) David Cameron
  • (C) Angela Merkel
  • (D) Francois Hollande
Click to view Answer
ANSWER: D

Q68. In recent times ‘Yellow rain’ has been reported to have been observed in some parts of which states?

  • (A) Kerala
  • (B) Uttar Pradesh
  • (C) Chhattisgarh
  • (D) Goa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q69. The year 2016 has been declared by UN as:

  • (A) International year of soils
  • (B) International year of pulses
  • (C) International year of solar energy
  • (D) International year of nano-science
Click to view Answer
ANSWER: B

Q70. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has entered into collaboration with which country for the programme ‘Soil Protection and Rehabilitation for Food Security’?

  • (A) Germany
  • (B) Israel
  • (C) USA
  • (D) Canada
Click to view Answer
ANSWER: A

Q71. Who is currently the chairperson of National Green Tribunal?

  • (A) Sunita Narayan
  • (B) M.C. Mehta
  • (C) Bhure Lal
  • (D) Swatanter Kumar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q72. To curb air pollution, the odd-even scheme for vehicles was introduced first time in which city?

  • (A) Delhi
  • (B) Beijing
  • (C) Mexico
  • (D) Bogota
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana’ is about:

  • (A) Free LPG connection to poor families
  • (B) Providing electricity to all villages
  • (C) Developing solar cities
  • (D) Providing scholarship to poor girl students
Click to view Answer
ANSWER: A

Q74. The recent unprecedented wildfire nick-named ‘Beast’ has occurred in which country?

  • (A) India
  • (B) Australia
  • (C) Canada
  • (D) Brazil
Click to view Answer
ANSWER: C

Q75. The refugee crises in Europe emanated from the exodus of people from:

  • (A) Syria
  • (B) Iraq
  • (C) Algeria
  • (D) Oman
Click to view Answer
ANSWER: A

Q76. G4 group of countries include:

  • (A) India, Germany, Japan, South Africa
  • (B) India, Germany, Japan, Brazil
  • (C) Russia, India, Germany, Japan
  • (D) USA, Canada, Germany, France
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. In the year 2016, Japan conferred one of its highest civilian honors – ‘Order of Rising Sun’ (Gold and Silver Star) on:

  • (A) N.K Singh
  • (B) E. Sreedharan
  • (C) Amitabh Bachchan
  • (D) Narendra Modi
Click to view Answer
ANSWER: N.K. Singh

Q78. International Festival of Drums and Traditional Arts titled – ‘Drums dialogue for Peace’ was recently held in which city?

  • (A) Panjim
  • (B) Cairo
  • (C) Rio de Janeiro
  • (D) Durban
Click to view Answer
ANSWER: B

Q79. In connection with ‘Panama leaks’, the name Mossack Fonseca is that of a:

  • (A) National leader
  • (B) Offshore law firm
  • (C) Investigative journalist
  • (D) Newspaper
Click to view Answer
ANSWER: B

Q80. In the year 2015, in terms of its GDP ($ dollars) India economy in the world ranking was at number:

  • (A) 4
  • (B) 5
  • (C) 6
  • (D) 8
Click to view Answer
ANSWER: D

Q81. As per the UN estimates, the world’s population by the year 2050 is going to be about:

  • (A) 8.5 bn
  • (B) 9.7 bn
  • (C) 10.5 bn
  • (D) 11.5 bn
Click to view Answer
ANSWER: B

Q82. The fastest Indian train ‘Gatiman Express’ has the highest speed of:

  • (A) 160 km/hr
  • (B) 200 km/hr
  • (C) 340 km/hr
  • (D) 370 km/hr
Click to view Answer
ANSWER: A

Q83. Which of the famous poets mentioned below is known by the name ‘The Bard’?

  • (A) William Shakespeare
  • (B) William Wordsworth
  • (C) John Milton
  • (D) W.B Yeats
Click to view Answer
ANSWER: A

Q84. Who is the author of the book – ‘Friends in Wild Places: Birds, Beasts and Other Companions’?

  • (A) Vikram Seth
  • (B) Adela Florence Nicolson
  • (C) Ruskin Bond
  • (D) Rudyard Kipling
Click to view Answer
ANSWER: C

Q85. Who is the cartoonist best known for his creation ‘The Common Man’?

  • (A) R.K Laxman
  • (B) Abu Abraham
  • (C) Mario Miranda
  • (D) O.V. Vijayan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q86. World’s smallest (nano) thermometer is based on:

  • (A) DNA molecules
  • (B) Graphene
  • (C) Silicon
  • (D) Gallium arsenide
Click to view Answer
ANSWER: A

Q87. LISA Pathfinder mission has been launched by:

  • (A) European Space Agency
  • (B) Indian Space Research Organisation
  • (C) NASA
  • (D) Japanese Space Agency
Click to view Answer
ANSWER: A

Q88. Thirty Meter Telescope project has the following partner countries:

  • (A) USA, Canada, Britain, France, China
  • (B) USA, Japan, China, India, France
  • (C) USA, France, Britain, India, China
  • (D) USA, Canada, China, India, Japan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q89. At present, which country has the distinction of having world’s most powerful supercomputer?

  • (A) Britain
  • (B) USA
  • (C) China
  • (D) Japan
Click to view Answer
ANSWER: C

Q90. Which of the following is the first completely open source mobile OS?

  • (A) Black Berry OS
  • (B) Bada
  • (C) iSO Symbian
  • (D) Android
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. 4G spectrum band does not have the frequency band:

  • (A) 1800 MHz
  • (B) 2300 MHz
  • (C) 2500 MHz
  • (D) 4200 MHz
Click to view Answer
ANSWER: D

Q92. Which is the first country in the world to make internet access a legal right?

  • (A) Finland
  • (B) Norway
  • (C) Sweden
  • (D) Germany
Click to view Answer
ANSWER: A

Q93. Identify the country with top average internet connection speed at present:

  • (A) Norway
  • (B) Japan
  • (C) South Korea
  • (D) Sweden
Click to view Answer
ANSWER: C

Q94. LIGO detectors observed:

  • (A) Higgs boson
  • (B) X-rays
  • (C) Cosmic rays
  • (D) Gravitational waves
Click to view Answer
ANSWER: D

Q95. The film ‘The man who knew infinity’ is based on the life of which famous scientist?

  • (A) Srinivasa Ramanujan
  • (B) Brahmagupta
  • (C) K. Chandrasekhar
  • (D) Stephen Hawkins
Click to view Answer
ANSWER: A

Q96. The world’s lightest synthetic material ‘silica aerogel’ is known by the name:

  • (A) Green air
  • (B) Blue air
  • (C) Grey air
  • (D) Brown air
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. Which city leads the list of cities under Smart City Mission of Government of India?

  • (A) Pune
  • (B) Bhubneshwar
  • (C) Ahmedabad
  • (D) Vishakhapatnam
Click to view Answer
ANSWER: B

Q98. In the year 2015, the worst affected country due to the outbreak of ‘Zika’ virus was:

  • (A) Cabo Verde
  • (B) Bangladesh
  • (C) Uganda
  • (D) Brazil
Click to view Answer
ANSWER: D

Q99. Which of the following digital wallets has not been launched by a bank?

  • (A) PayTM
  • (B) Lime
  • (C) Pockets
  • (D) Buddy
Click to view Answer
ANSWER: A

Q100. Jack Ma is the founder of e-commerce firm:

  • (A) Alibaba
  • (B) Myntra
  • (C) Zomato
  • (D) American Swan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q101. India born Sundar Pichai is the Chief Executive Officer (C.E.O) of:

  • (A) Google
  • (B) Yahoo
  • (C) Apple
  • (D) Ebay
Click to view Answer
ANSWER: A

Q102. ‘Wheat blast’ is a:

  • (A) process of grinding
  • (B) process of separating
  • (C) process of breaking
  • (D) disease caused by fungus
Click to view Answer
ANSWER: D

Q103. The term ‘one hundred heartbeat club’ refers to:

  • (A) individual species whose overall population is under or at 100
  • (B) species whose heartbeat is 100 per sec.
  • (C) species whose heartbeat is equal to and < 100 per sec.
  • (D) one hundred species whose heartbeat is same
Click to view Answer
ANSWER: A

Q104. Stone fly is an indicator of:

  • (A) Soil pollution
  • (B) Water pollution
  • (C) Air pollution
  • (D) Noise pollution
Click to view Answer
ANSWER: B

Q105. Planet Mercury’s transit across the sun observable from was first predicted by:

  • (A) Newton
  • (B) Galileo
  • (C) Kepler
  • (D) Einstein
Click to view Answer
ANSWER: C

Q106. Which of the following countries does not celebrate Mother’s day on 8th May?

  • (A) Belgium
  • (B) Australia
  • (C) Spain
  • (D) Canada
Click to view Answer
ANSWER: C

Q107. The first female Chancellor of Germany, Angela Merkel’s present term in office is:

  • (A) 4th
  • (B) 3rd
  • (C) 2nd
  • (D) 5th
Click to view Answer
ANSWER: B

Q108. ‘Pink Ghettoes’ is a term about:

  • (A) female representation in corporate sector
  • (B) women slums
  • (C) slums without electric power and water
  • (D) crime affected unban areas
Click to view Answer
ANSWER: A

Q109. Trupti Desai is a:

  • (A) Gender equality activist
  • (B) Poetess
  • (C) Novelist
  • (D) Kathak dancer
Click to view Answer
ANSWER: A

Q110. The goodwill ambassador of ‘UN Development Fund for Women’ is:

  • (A) Meryl Streep
  • (B) Priyanka Chopra
  • (C) Belindra Gates
  • (D) Nicole Kidman
Click to view Answer
ANSWER: D

Q111. Which lady Head of State is facing impeachment in her country?

  • (A) Tsai-Ing-Wen
  • (B) Park Geun-hye
  • (C) Dilma Rousseff
  • (D) Sheikh Hasina
Click to view Answer
ANSWER: C

Q112. Which country has maximum number of women parliamentarians?

  • (A) Sweden
  • (B) Finland
  • (C) Norway
  • (D) Denmark
Click to view Answer
ANSWER: A

Q113. Nirbhaya Act came into existence in the year:

  • (A) 2012
  • (B) 2013
  • (C) 2014
  • (D) 2015
Click to view Answer
ANSWER: B

Q114. Kiran Mazumdar Shaw is the CEO of which country?

  • (A) Biocon
  • (B) Sun Pharma
  • (C) Wipro
  • (D) United Spirits
Click to view Answer
ANSWER: A

Q115. This year, what was the theme of International Women’s Day?

  • (A) Empowering women, empowering humanity
  • (B) Pledge for parity
  • (C) Make it happen
  • (D) Equality for women is progress for all
Click to view Answer
ANSWER: B

Q116. The first country to have set up a bank, specially for women, is:

  • (A) Pakistan
  • (B) Sweden
  • (C) Tanzania
  • (D) India
Click to view Answer
ANSWER: A

Q117. At present, how many biodiversity hotspots are there in the world?

  • (A) 12
  • (B) 24
  • (C) 31
  • (D) 34
Click to view Answer
ANSWER: D

Q118. Deepika Karmakar, the first ever Indian gymnast to qualify for Olympics belongs to the state of:

  • (A) Tripura
  • (B) Mizoram
  • (C) Maharashtra
  • (D) Karnataka
Click to view Answer
ANSWER: A

Q119. Which of the following tennis players has been found guilty of doping?

  • (A) Victoria Azarenka
  • (B) Serena Williams
  • (C) Maria Sharapova
  • (D) Rafael Nadal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q120. Identify India’s goodwill ambassador for Olympic games:

  • (A) Saina Nehwal
  • (B) Shahrukh Khan
  • (C) Amitabh Bachchan
  • (D) Sachin Tendulkar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q121. Which team has not won the T20 World Cup in cricket so far?

  • (A) Australia
  • (B) Pakistan
  • (C) Sri Lanka
  • (D) England
Click to view Answer
ANSWER: A

Q122. The book ‘Ace against Odd’s is based on the biography of which sports personality?

  • (A) Serena Williams
  • (B) Sania Mirza
  • (C) Vijay Amritraj
  • (D) Veenus Williams
Click to view Answer
ANSWER: B

Q123. Who is the first Indian player to win All England Badminton Championship?

  • (A) Prakash Padukone
  • (B) Pullela Gopichand
  • (C) Saina Nehwal
  • (D) Nandu Natekar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q124. Which Hollywood film got the Oscar award for best film this year?

  • (A) Brooklyn
  • (B) Room
  • (C) Spotlight
  • (D) Mad Max Fury Road
Click to view Answer
ANSWER: C

Q125. Which of the following film personalities has been given Dada Saheb Phalke Award for his contribution to Indian film industry?

  • (A) Dharmendra
  • (B) Rishi Kapoor
  • (C) Aditya Chopra
  • (D) Manoj Kumar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q126. For the best actor (female) category, the National Film Award, 2016 winner is:

  • (A) Kangana Ranaut
  • (B) Priyanka Chopra
  • (C) Vidya Balan
  • (D) Kareena Kapoor
Click to view Answer
ANSWER: A

Q127. World Ozone Day is celebrated on:’

  • (A) 5th June
  • (B) 23rd April
  • (C) 16th September
  • (D) 19th September
Click to view Answer
ANSWER: C

Q128. NSDC is an acronym for:

  • (A) National Skill Development Corporation
  • (B) National Science Development Council
  • (C) National Sustainable Development Council
  • (D) National Science Dissemination Center
Click to view Answer
ANSWER: A

Q129. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is related to:

  • (A) rural upliftment
  • (B) quality improvement in higher education
  • (C) research and innovation in industrial sector
  • (D) cleaner transport in urban areas
Click to view Answer
ANSWER: A

Q130. The theme of National Technology Day, 2016 was:

  • (A) Skilling India
  • (B) Digital empowerment of India
  • (C) Technology enablers for clean India
  • (D) Technology enablers of start-up India
Click to view Answer
ANSWER: D

Q131. The minor daughter of Keshav Chandra Sen was married to a 16- year old Maharaja of which place?

  • (A) Satara
  • (B) Baroda
  • (C) Cooch-Behar
  • (D) Mysore
Click to view Answer
ANSWER: C

Q132. Which of the following is matched wrongly?

  • (A) the Indian Universities Act- 1904
  • (B) The Hunter Commission- 1882
  • (C) The Wardha Scheme of Basic Education – 1937
  • (D) The Report of Sadler Commission – 1910
Click to view Answer
ANSWER: D

Q133. Of the following, who was not a member of the Gurukul Party of Arya Samaj?

  • (A) Pt. Lekh Ram
  • (B) Mahatma Hans Raj
  • (C) Pt. Guru Datt Vidyarthi
  • (D) Lala Munshi Ram
Click to view Answer
ANSWER: B

Q134. Who started the Ahmadiya Movement?

  • (A) Mirza Ghulam Ahmed
  • (B) Sir Sayyid Ahmad Khan
  • (C) Sayyid Ahmad Barelwi
  • (D) Rashid Ahmad Gangohi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q135. Which of the following is correct about the work, Neel Darpan?

  • (A) a novel in Bengali
  • (B) a novel in Hindi
  • (C) a play in Hindi
  • (D) a play in Bengali
Click to view Answer
ANSWER: D

Q136. Of the following leaders of the Revolt of 1857, who is not matched correctly with his region?

  • (A) Begum Hazart Mahal – Lucknow
  • (B) Khan Bahadur – Mewat
  • (C) Nana Sahib – Kanpur
  • (D) Rani Lakshmi Bai – Jhansi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q137. When war the Income Tax imposed by the Colonial Government in India?

  • (A) 1858
  • (B) 1865
  • (C) 1862
  • (D) 1860
Click to view Answer
ANSWER: D

Q138. Of the following, who was not a member of Hindu Mahasabha?

  • (A) Motilal Nehru
  • (B) B.S. Munje
  • (C) Lala Lajpat Rai
  • (D) Madan Mohan Malviya
Click to view Answer
ANSWER: A

Q140. When was the Second Civil Disobedience Movement launched by the Indian National Congress?

  • (A) 1931
  • (B) 1932
  • (C) 1933
  • (D) 1934
Click to view Answer
ANSWER: B

Q141. Which session of the Congress was presided over by Gandhiji?

  • (A) Bombay
  • (B) Ahemdabad
  • (C) Calcutta
  • (D) Belgaum
Click to view Answer
ANSWER: D

Q142. In which Satyagraha, Gandhiji used the last weapon of hunger strike?

  • (A) Ahmedabad textile Mill Strike
  • (B) Champaran Satyagraha
  • (C) Kheda Satyagraha
  • (D) The Khilafat Movement
Click to view Answer
ANSWER: A

Q143. Where was the first Indian Civil Services examination held in India?

  • (A) Calcutta
  • (B) Delhi
  • (C) Varanasi
  • (D) Allahabad
Click to view Answer
ANSWER: D

Q144. Which name did Gandhiji give to his scheme of education?

  • (A) New Education Policy
  • (B) Wardha Scheme
  • (C) Nai Talim
  • (D) Mother-Tongue
Click to view Answer
ANSWER: C

Q145. From where did Gandhiji come across the three principles of his ideology?

  • (A) Leo Tolstoy’s The Kingdom of God is within you
  • (B) John Ruskin’s Unto This last
  • (C) Rousseau’s Social Contract
  • (D) Kathaline Mayo’s Mother India
Click to view Answer
ANSWER: B

Q146. Gandhiji satyagraha is based on:

  • (A) truth and Non-violence
  • (B) Ends and Means
  • (C) Morality
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q147. Of the following, who was not the member of the Congress Socialist Party?

  • (A) Jaya Prakash Narayan
  • (B) Kartar Singh Sarabha
  • (C) Acharya Narendra Dev
  • (D) Minoo Masani
Click to view Answer
ANSWER: B

Q148. Where did not come to power the parallel governments during the Quit India Movement?

  • (A) Surat
  • (B) Ballia
  • (C) Satara
  • (D) Tamluk
Click to view Answer
ANSWER: A

Q149. After, the British Prime Minister made a statement in British Parliament that the Transfer of Power to India would take place on:

  • (A) August 15, 1947
  • (B) August 15, 1948
  • (C) June 30, 1947
  • (D) June 30, 1948
Click to view Answer
ANSWER: D

Q150. Arrange the following viceroys of India in chronological order:
(i) Lord Linlithgow
(ii) Lord Wavell
(iii) Lord Willingdon
(iv) Lord Reading

  • (A) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (B) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (C) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (D) (iv) (ii) (iii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q151. Choose the right order from highest to lowest in terms of irrigation coverage:

  • (A) Punjab, Haryana, U.P., Bihar
  • (B) Punjab, Haryana, Bihar, U.P.
  • (C) Haryana, Punjab, U.P., Bihar
  • (D) Haryana, Punjab, Bihar, U.P.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q152. As per RBI Annual Report 2012; which state has the least poverty?

  • (A) Delhi
  • (B) Tripura
  • (C) Goa
  • (D) Sikkim
Click to view Answer
ANSWER: C

Q153. As per budget proposal (2016-17); Department of Disinvestment is to be renamed as:

  • (A) DIPP
  • (B) DIMM
  • (C) DIPAM
  • (D) DIPMT
Click to view Answer
ANSWER: C

Q154. TRIPS and TRIMS are related to:

  • (A) DIPP
  • (B) EFTA
  • (C) NAFTA
  • (D) GATT
Click to view Answer
ANSWER: D

Q155. Efficient delivery of services through technology in India is well defined by:

  • (A) NSDC-JAM
  • (B) DBT-JAM
  • (C) DBT-JMA
  • (D) None of these
Click to view Answer
ANSWER: B

Q156. As per census 2011, highest urban and highest rural population in India is respectively in the states of:

  • (A) Maharashtra and Bihar
  • (B) Tamil Nadu and Uttar Pradesh
  • (C) Maharashtra and Uttar Pradesh
  • (D) Tamil Nadu and Bihar
Click to view Answer
ANSWER: C (Note: Original option sheet key had ‘a’ likely out of an interpretation error, but Maharashtra has highest urban total, UP has highest rural total.)

Q157. Who among the following did not estimate the incidence of poverty in India?

  • (A) B.S. Minhas
  • (B) Raj Krishna
  • (C) P.K. Bardhan
  • (D) Dandekar and Rath
Click to view Answer
ANSWER: B

Q158. Antyodaya Day is celebrated on:

  • (A) 25th September
  • (B) 25th December
  • (C) 08th June
  • (D) 25th April
Click to view Answer
ANSWER: A

Q159. Which one is not the component of Bharat Nirman out of the following?

  • (A) Sanitation
  • (B) Rural Telephones
  • (C) Drinking Water
  • (D) Irrigation
Click to view Answer
ANSWER: A

Q160. HRIDAY scheme is launched by:

  • (A) Ministry of Cultural Affairs on 25th December, 2015
  • (B) Ministry of Tourism on 26th January, 2015
  • (C) Ministry of Health and Family
  • (D) Ministry of Urban Development on 21st January, 2015
Click to view Answer
ANSWER: D

Q161. Which one of the following statements is incorrect with regard to the Preamble of Indian Constitution?

  • (A) It is the soul of the Constitution
  • (B) It vests power in the people of India
  • (C) It defines state as Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
  • (D) It can be amended by the Parliament
Click to view Answer
ANSWER: C (Note: Key notes sheet says C, though it might be a typo in original text since preamble does define it. However, option sheet key targets C as officially marked.)

Q162. Which one of the following is not stated in the Right to Freedom as enshrined in the Constitution of India?

  • (A) Freedom of speech and expression
  • (B) Freedom to assemble peacefully without arms
  • (C) Freedom to protest
  • (D) Freedom to practice any profession
Click to view Answer
ANSWER: C

Q163. By which constitutional amendment the right to property was abolished from the Chapter of Fundamental Rights?

  • (A) 1st Constitutional Amendment
  • (B) 25th Constitutional Amendment
  • (C) 42nd Constitutional Amendment
  • (D) 44th Constitutional Amendment
Click to view Answer
ANSWER: D

Q164. Match the following and choose the correct answer from the given codes:
(i) Finance Commission (1) Article 340
(ii) Election Commission (2) Article 324
(iii) Union Public Service Commission (3) Article 315
(iv) Commission for Backward Classes (4) Article 280

  • (A) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(2)
  • (B) (i)-(4), (ii)-(3), (iii)-(2), (iv)-(1)
  • (C) (i)-(4), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(1)
  • (D) (i)-(1), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(4)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q165. Who among the following are not the members of the Electoral College for the President of India?

  • (A) Elected Members of the Legislative Assemblies of States
  • (B) Elected Members of the Lok Sabha
  • (C) Elected Members of the Rajya Sabha
  • (D) Elected Members of the Legislative Council of States
Click to view Answer
ANSWER: D

Q166. Which of the following is incorrect statements with regard to the Vice-President of India?

  • (A) He acts as the President during the absence of the President
  • (B) He is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha
  • (C) He is elected by the Electoral College comprising Members of the Parliament.
  • (D) He can be removed from his office by impeachment
Click to view Answer
ANSWER: D

Q167. The Rajya Sabha can delay the passage of the Money Bill for a maximum period of:

  • (A) One week
  • (B) Two weeks
  • (C) One month
  • (D) Indefinitely
Click to view Answer
ANSWER: B

Q168. Which of the following is correct chronological order of the offices held by the Speakers of Lok Sabha?

  • (A) Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Neelam Sanjiva Reddy, Sumitra Mahajan
  • (B) Sardar Hukam Singh, Ganesh Vasudev Mavlankar, Neelam Sanjiva Reddy, Sumitra Mahajan
  • (C) Neelam Sanjiva Reddy, Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Sumitra Mahajan
  • (D) Ganesh Vasudev Mavlankar, Sardar Hukam Singh, Sumitra Mahajan, Neelam Sanjiva Reddy
Click to view Answer
ANSWER: A

Q169. Which one of the following is the biggest committee of the Lok Sabha?

  • (A) Public Accounts Committee
  • (B) Committee on Public Undertakings
  • (C) Estimates Committee
  • (D) Business Advisory Committee
Click to view Answer
ANSWER: C

Q170. Which one of the following is incorrect statements with regard to Right to Freedom of Religion?

  • (A) Freedom of Religion is listed from Articles 25-28 of the Constitution.
  • (B) Freedom of Religion gives freedom to establish religious institutions.
  • (C) Freedom of Religion protects dynamic conscience values.
  • (D) Freedom of Religion includes freedom of conversion
Click to view Answer
ANSWER: D

Q171. The voting age in India was reduced from 21 years to 18 years by which constitutional amendment?

  • (A) 61st Constitutional Amendment
  • (B) 65th Constitutional Amendment
  • (C) 71th Constitutional Amendment
  • (D) 73rd Constitutional Amendment
Click to view Answer
ANSWER: A

Q172. Which one of the following is the recent addition in the Election Voting Machine by the Election Commission of India?

  • (A) NOT
  • (B) NOTE
  • (C) NOTA
  • (D) NOTHING
Click to view Answer
ANSWER: C

Q173. Which one of the following is not the classified category of parties according to the Election Commission of India?

  • (A) National Parties
  • (B) Regional Parties
  • (C) State Parties
  • (D) Registered (unrecognized parties)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q174. What is the full form of PIL?

  • (A) Public Interest Litigation
  • (B) Private Interest Litigation
  • (C) People’s Interest Litigation
  • (D) Priority in Litigation
Click to view Answer
ANSWER: A

Q175. Which one of the following is not the subject of the Summary/State List (specifically not Concurrent)?

  • (A) Marriage
  • (B) Divorce
  • (C) Price Control
  • (D) Agriculture
Click to view Answer
ANSWER: D

Q176. Which one of the following states does not have a bicameral legislature?

  • (A) Jammu & Kashmir
  • (B) Bihar
  • (C) Uttar Pradesh
  • (D) Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q177. Match the following and choose the correct answer from the given codes:
(i) Right to Constitutional Remedies (1) Article 44
(ii) Uniform Civil Code (2) Article 32
(iii) Free Legal Aid (3) Article 370
(iv) Special provisions for Jammu & Kashmir (4) Article 39A

  • (A) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(3)
  • (B) (i)-(1), (ii)-(2), (iii)-(3), (iv)-(4)
  • (C) (i)-(2), (ii)-(1), (iii)-(3), (iv)-(4)
  • (D) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q178. Right to Education is included under which Article of the Constitution?

  • (A) Article 19
  • (B) Article 20
  • (C) Article 21A
  • (D) Article 25
Click to view Answer
ANSWER: C

Q179. What is the new name of the planning Commission of India?

  • (A) Pragati Ayog
  • (B) NITI Ayog
  • (C) Nyaya Ayog
  • (D) National Planning Commission
Click to view Answer
ANSWER: B

Q180. Match Political Parties with their elections symbols and choose the correct answer from the given codes:
(i) BJP (1) Rail Engine
(ii) MNS (2) lantern
(iii) AAP (3) Lotus
(iv) RJD (4) Broom

  • (A) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(2), (iv)-(4)
  • (B) (i)-(3), (ii)-(1), (iii)-(4), (iv)-(2)
  • (C) (i)-(3), (ii)-(2), (iii)-(4), (iv)-(1)
  • (D) (i)-(1), (ii)-(3), (iii)-(4), (iv)-(2)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q181. Which one of the following is not the tributary of the river Godavari?

  • (A) Manjira
  • (B) Dudhganga
  • (C) Indravati
  • (D) Wainganga
Click to view Answer
ANSWER: B

Q182. Which one of the following states of India has no podzolic soils?

  • (A) Odisha
  • (B) U.P.
  • (C) Himachal Pradesh
  • (D) Jammu & Kashmir
Click to view Answer
ANSWER: A

Q183. Western Rajasthan is ideal place for the development of …………… energy.

  • (A) Biomass
  • (B) Hydel
  • (C) Tidal
  • (D) Solar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q184. Which group of cities has not been included in the list of proposed 100 smart cities in India?

  • (A) Vishakhapatnam, Tirupati, Kakinada
  • (B) Muzaffarpur, Bhagalpur, Bihar Sharif
  • (C) Surat, Vadodara, Rajkot
  • (D) Howrah, Burdwan, Siliguri
Click to view Answer
ANSWER: D

Q185. As per 2001 Census, million cities in India is:

  • (A) 12
  • (B) 53
  • (C) 23
  • (D) 35
Click to view Answer
ANSWER: D

Q186. Which one of the following was famous for Jute Industry?

  • (A) Damodar Valley
  • (B) Hooghly Valley
  • (C) Yamuna Valley
  • (D) Brahmaputra Valley
Click to view Answer
ANSWER: B

Q187. Which one of the following is recent U.N. framework on disaster management?

  • (A) Yokohama Framework
  • (B) Hyogo Framework
  • (C) Sendai Framework
  • (D) Uttarkashi Framework
Click to view Answer
ANSWER: C

Q188. Which one of the following is not used as indicator of human development in India?

  • (A) Increase in total fertility rate
  • (B) Increase in crude death rate
  • (C) Increase in female literacy rate
  • (D) Increase in life expectancy rate
Click to view Answer
ANSWER: B

Q189. Which one of the following regions has the highest biodiversity in India?

  • (A) North-East India
  • (B) North-West India
  • (C) Central India
  • (D) Indian Desert Region
Click to view Answer
ANSWER: A

Q190. The percentage of total urban population in India according to Census 2011 is:

  • (A) 31.16%
  • (B) 30.26%
  • (C) 32.16%
  • (D) 29.26%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q191. Varanasi city is an example of:

  • (A) Industrial city
  • (B) Administrative city
  • (C) Port city
  • (D) Cultural city
Click to view Answer
ANSWER: D

Q192. Drought prone area is broadly located between:

  • (A) West Bengal to Arunachal Pradesh
  • (B) Tamil Nadu to Andhra Pradesh
  • (C) Kerala to Karnataka
  • (D) Maharashtra to Punjab
Click to view Answer
ANSWER: D

Q193. Floods occurs due to erratic behaviour of:

  • (A) Glacier melt
  • (B) Temperature increase
  • (C) Monsoon
  • (D) Population increase
Click to view Answer
ANSWER: C

Q194. Which one of the following states is found in Seismic Zone V?

  • (A) Maharashtra
  • (B) Uttar Pradesh
  • (C) Delhi
  • (D) Bihar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q195. Which of the following is passing through India?

  • (A) Equator
  • (B) Tropic of Cancer
  • (C) Tropic of Capricorn
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q196. Which of the following states has Shipki La Pass?

  • (A) Jammu & Kashmir
  • (B) Uttarakhand
  • (C) Himachal Pradesh
  • (D) Sikkim
Click to view Answer
ANSWER: C

Q197. Which species of tree is more vulnerable for forest free due to presence of Turpentine oil in their leafs?

  • (A) Pines/Chir
  • (B) Cedar
  • (C) Silver firs
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q198. Which statements is not correct about the earthquake waves?

  • (A) Longitudinal and Secondary (Transverse) waves are more destructive waves than Rayleigh wave
  • (B) Rayleigh waves are originated from epicenters not the focus
  • (C) P-waves travel fastest and are the first wave recorded on the Seismogram
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q199. Which one of the following is not the effect of climate change?

  • (A) Glacier retreat
  • (B) Coral bleaching
  • (C) Cold wave and heat wave
  • (D) Deforestation
Click to view Answer
ANSWER: D

Q200. Which coastal states of India are more vulnerable to tropical cyclone?

  • (A) Tamil Nadu- Andhra Pradesh- Orissa Coastal region
  • (B) Maharashtra- Gujarat Coastal region
  • (C) Karnataka- Goa Coastal region
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment