hp-acf-2017-prelims-question-paper

HP Forest Department ACF-2017

Q1. Which raja of Spiti invaded Kullu during the reign of Raja Rudar Pal and made it a tributary of Spiti ?

  • (A) Samudra Sen
  • (B) Rajendar Sen
  • (C) Chet Sen
  • (D) Ranjit Sen
Click to view Answer
ANSWER: B

Q2. Which raja of Mandi princely state got a silver image (of deity) made and named it Madho Rai to which he assigned his Kingdom ?

  • (A) Suraj Sen
  • (B) Hari Sen
  • (C) Shyam Sen
  • (D) Sidh Sen
Click to view Answer
ANSWER: A

Q3. Where was the treaty between Maharaja Ranjit Singh and Raja Sansar Chand of Kangra signed on 5th Sawan 1866 Sambat (corresponding to about 20th July 1809) by which the Kangra fort and District of Sandhata were transferred to the Govt. of Lahore ?

  • (A) Amritsar
  • (B) Lahore
  • (C) Kangra
  • (D) Jwalamukhi
Click to view Answer
ANSWER: D

Q4. According to Govt. of India’s letter dated 8th February, 1889 what was the order in which the rulers of the following princely states were to sit in the Darbar ?

  • (A) Sirmaur, Kehlur, Mandi, Bushahr
  • (B) Bushahr, Kehlur, Sirmaur, Mandi
  • (C) Mandi, Sirmaur, Kehlur,. Bushahr
  • (D) Kehlur, Sirmaur, Mandi, Bushahr
Click to view Answer
ANSWER: C

Q5. According to the Sanad granted to the Raja of Keonthal in September 1815 which of the following were placed under his authority ?

  • (A) Theog and Ghund
  • (B) Kiari and Balson
  • (C) Ghund and Darkoti
  • (D) Madhan and Khaneti
Click to view Answer
ANSWER: A

Q6. Which raja of Sirmaur shifted the seat of his Govt. from Kalsi to Rajpur ?

  • (A) Karam Parkash
  • (B) Rattan Parkash
  • (C) Suraj Parkash
  • (D) Budhi Parkash
Click to view Answer
ANSWER: A

Q7. Which revolutionary leader of Mandi princely state escaped to Badrinath after the Mandi conspiracy case of 1914-15 and assumed the name of Swami Krishna Nand ?

  • (A) Hardev
  • (B) Mian Jawahar Singh
  • (C) Bhai Hirdey Ram
  • (D) Dr. Mathra Das
Click to view Answer
ANSWER: A

Q8. According to 2011 Census in which District of H.P. the percentage of rural scheduled tribes population is lowest in the state ?

  • (A) Una
  • (B) Bilaspur
  • (C) Hamirpur
  • (D) Shimla
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. Under the Himachal Pradesh Right to Information Rules 2006 what is the fee for inspection of Records/ documents per 30 minutes or part thereof ?

  • (A) Rupees 10
  • (B) Rupees 15
  • (C) Rupees 20
  • (D) Rupees 25
Click to view Answer
ANSWER: D

Q10. Which one of the following Deras/ temples is nearest from Una town of H.P. ?

  • (A) Dera Sidh Baba Rudru
  • (B) Dera Baba Barhbhag Singh
  • (C) Dera Jogi Panga
  • (D) Bhadrakali Temple
Click to view Answer
ANSWER: B

Q11. What was the number of double-member constituencies during elections to the 41 member H.P. Territorial Council in 1956 ?

  • (A) 7
  • (B) 9
  • (C) 11
  • (D) 13
Click to view Answer
ANSWER: C

Q12. Which Buddhist monastery is also called the Ajanta of the Himalayas ?

  • (A) Kanam
  • (B) Gainur
  • (C) Dhankar
  • (D) Tabo
Click to view Answer
ANSWER: D

Q13. Which raja of Kangra princely state . fell in love with a gaddan named Nokhu ?

  • (A) Anirudh Chand
  • (B) Sansar Chand
  • (C) Ranbir Chand
  • (D) Ghamand Chand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q14. Identify the place in Sirmaur District of H.P. where an important battle was fought between the British and the Gurkhas ?

  • (A) Jaitak Hills
  • (B) Haripur Dhar
  • (C) Rampur Ghat
  • (D) Choor Peak
Click to view Answer
ANSWER: A

Q15. Which Rana of Baghat princely state ceded to the British the land required for Kalka-Shimla railway line and Solan and Kasauli cantonments ?

  • (A) Ishwari Singh
  • (B) Keshvinder Singh
  • (C) Durga Singh
  • (D) Dalip Singh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q16. In which village of Kangra District of H.P. was Justice Mehar Chand Mahajan born ?

  • (A) Nagrota Bagwan
  • (B) Nagrota .Surinya
  • (C) Nagrota Khindri
  • (D) Nagrota Bagh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q17. What is the Vedic name of the river Ravi ?

  • (A) Ashni
  • (B) Purushni
  • (C) Arjikiya
  • (D) Kaushalya
Click to view Answer
ANSWER: B

Q18. Which mountain range separates Kinnaur and Spiti from Tibet ?

  • (A) Pir Panjal
  • (B) Dhauladhar
  • (C) Bara Banghal
  • (D) Zanskar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q19. Which is the highest mountain peak in H.P. ?

  • (A) Mani Mahesh Kailash
  • (B) Shilla
  • (C) Murkhila
  • (D) Shipki
Click to view Answer
ANSWER: B

Q20. Which mountain pass joins Kullu and Lahaul ?

  • (A) Kangla
  • (B) Parangla
  • (C) Rohtang
  • (D) Kugti
Click to view Answer
ANSWER: C

Q21. Who is the author of Geographica ?

  • (A) Panini
  • (B) Ptolemy
  • (C) Varahamihira
  • (D) Hsuan Tsang
Click to view Answer
ANSWER: B

Q22. On which festival in H.P. the cattle are given rest and are not yoked ?

  • (A) Haryali
  • (B) Cherwal
  • (C) Chira
  • (D) Phulech.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q23. On which day in 1977 the H.P. Vidhan Sabha was dissolved and President’s rule imposed ?

  • (A) March 15
  • (B) April 30
  • (C) May 10
  • (D) June 21
Click to view Answer
ANSWER: C

Q24. Which sanctuary was merged with the Great Himalayan National Park in Kullu District of H.P.

  • (A) Sainj
  • (B) Pin Valley
  • (C) Kanawar
  • (D) Rupi Bhaba
Click to view Answer
ANSWER: A

Q25. Which one of the following sectors of economy registered highest value added growth rate during 2015-16?

  • (A) Manufacturing
  • (B) Mining and Quarrying
  • (C) Real Estate ownership of dwellings and professional services
  • (D) Trade, repair, hotels and restaurants
Click to view Answer
ANSWER: C

Q26. Which sector’s contribution has been highest in harnessing hydroelectric power in H.P. ?

  • (A) HPSEBL .
  • (B) HPPCL
  • (C) Central/Joint Sector
  • (D) Himurja
Click to view Answer
ANSWER: C

Q27. Which scheme has replaced the Swaranjayanti Gram Swarozgar Yojna (SGSY) ?

  • (A) Deen Dayal Upadhaya Gramin Kaushal Yojna
  • (B) National Rural Livelihood Mission
  • (C) Saansad Adarsh Gram Yojna
  • (D) Pradhan Mantri Awas Yojna
Click to view Answer
ANSWER: B

Q28. What is the amount of incentive money being provided in H.P. for per individual household for latrine making ?

  • (A) Rs. 5,000
  • (B) Rs. 10,000
  • (C) Rs. 12,000
  • (D) Rs. 15,000
Click to view Answer
ANSWER: C

Q29. Persons of which age-group are eligible in H.P. for contributing to Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojna ?

  • (A) 15 to 50 years
  • (B) 20 to 60 years
  • (C) 18 to 50 years
  • (D) 20 to 70 years
Click to view Answer
ANSWER: C

Q30. What is the contribution of H.P. Govt. to each accountholder of unorganised sector under the Atal Pension Yojna ? (for all those who joined the scheme between 1 June, 2015 and 31 March, 2016 for next three years) ?

  • (A) Rs. 500 per year
  • (B) Rs. 1,000 per year
  • (C) Rs. 5,000 per year
  • (D) Rs. 10,000 per year
Click to view Answer
ANSWER: B

Q31. Who is the Defence Minister of India ?

  • (A) Arun Jaitley
  • (B) Nirmala Sitharaman
  • (C) Manohar Parrikar
  • (D) Prakash Javadekar
Click to view Answer
ANSWER: B (Note: Original key may have varied by current events of 2017, but Nirmala Sitharaman was appointed in Sept 2017. The provided text wrongly notes Rajnath Singh in its direct text answer, but among the options Nirmala Sitharaman applies for the period of the test.)

Q32. Which of the following has been sentenced to death in the 1993 Mumbai serial bomb blast case ?

  • (A) Karimullah Khan
  • (B) Taher Merchant
  • (C) Riyaz Siddiqui
  • (D) Abu Salem
Click to view Answer
ANSWER: B

Q33. When did Swami Vivekananda address the World Parliament. of Religions in Chicago (U.S.A.) ?

  • (A) 11 September, 1893
  • (B) 10 April, 1894
  • (C) 21 July, 1897
  • (D) 10 October, 1898
Click to view Answer
ANSWER: A

Q34. When was Ahmedabad’s iconic Sidi Saed Mosque, popularly called Jaliwali Masjid, built ?

  • (A) 1526 A.D.
  • (B) 1556 A.D.
  • (C) 1572 A.D.
  • (D) 1593 A.D.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q35. According to the list compiled by Geneva based World Economic Forum what is India’s rank in Global Human Capital Index. in 2017 ?

  • (A) 97
  • (B) 103
  • (C) 112
  • (D) 126
Click to view Answer
ANSWER: B

Q36. Who is the Vice-Chairman of NITI Ayog?

  • (A) Ariji Basu
  • (B) Sudarshan Sharma
  • (C) Rajiv Kumar
  • (D) Sushil Chandra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q37. On its nearly 508 km. route in which state will the proposed Bullet Train have maximum coverage (kilometer-wise) ?

  • (A) Gujarat
  • (B) Maharashtra
  • (C) Dadra and Nagar Haveli
  • (D) Daman and Diu
Click to view Answer
ANSWER: B

Q38. Who was India’s first astronomer and mathematician to describe ZERO around 628 A.D.?

  • (A) Brahmagupta
  • (B) Varahamihira
  • (C) Aryabhatta
  • (D) Bharat Muni
Click to view Answer
ANSWER: A

Q39. In which city is Roy Villa where sister Nivedita died in 1911 ?

  • (A) Kolkata
  • (B) Purulia
  • (C) Jalpaiguri
  • (D) Darjeeling
Click to view Answer
ANSWER: D

Q40. Which day is observed as Hindi Divas ?

  • (A) 7 September
  • (B) 14 September
  • (C) 21 September
  • (D) 28 September
Click to view Answer
ANSWER: B

Q41. Who among the following is organising a Pan-India rally for the rivers and is suggesting that all sewage is treated well before it is put into the water bodies ?

  • (A) Guru Sadhguru
  • (B) N. Srinivas
  • (C) K. Subhash
  • (D) V. Satyan.arayana
Click to view Answer
ANSWER: A

Q42. With which country India has the longest international border ?

  • (A) Bangladesh
  • (B) Pakistan
  • (C) China
  • (D) Myanmar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q43. After which nationalist leader is Farrukhabad’s hospital, where nearly 49 children died within a month, named ?

  • (A) Mangal Pandey
  • (B) Chandrashekhar Azad
  • (C) Ram Manohar Lohia
  • (D) B.R. Ambedkar
Click to view Answer
ANSWER: C

Q44. What is the theme of exhibitions and seminars being organised to commemorate 75 years of Quit India Movement ?

  • (A) Atulaya Bharat
  • (B) Desh Bhakti
  • (C) Sankalp se Siddhi
  • (D) Swachhta ki Manjil
Click to view Answer
ANSWER: C

Q45. Which state was the largest producer of Cotton during 2016 ?

  • (A) Telangana
  • (B) Maharashtra
  • (C) Madhya Pradesh
  • (D) Gujarat
Click to view Answer
ANSWER: D

Q46. What name was given to the hurricane that hit Florida (USA) in early September, 2017 ?

  • (A) Katia
  • (B) Harvey
  • (C) Irma
  • (D) Jose
Click to view Answer
ANSWER: C

Q47. Who is the President of Belarus ?

  • (A) Andre Kobyakov
  • (B) Andorzej Duda
  • (C) Petro Pdroshenko
  • (D) A.G. Lukashenko
Click to view Answer
ANSWER: D

Q48. Which is the majority ethnic community in Myanmar ?

  • (A) Hindus
  • (B) Buddhists
  • (C) Shia Muslims
  • (D) Sunni Muslims
Click to view Answer
ANSWER: B

Q49. Who is U.N. High Commissioner for Human Rights ?

  • (A) Tony Tyler
  • (B) Roberto Azevedo
  • (C) Zeid Ra’ad al-Hussein
  • (D) Kunio Mikuriya
Click to view Answer
ANSWER: C

Q50. Who is Singapore’s first woman President ?

  • (A) Halimah Yacob
  • (B) Lee Hsien Loong
  • (C) Lee Kuan Yew
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q51. To which country does Yukiya Amano the head of International Atomic Energy Agency (IAEA) belong?

  • (A) Japan
  • (B) China
  • (C) Bulgaria
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: A

Q52. Which city of U.S.A. is hosting the 2028 Olympics ?

  • (A) Washington
  • (B) Los Angeles
  • (C) Chicago
  • (D) New York
Click to view Answer
ANSWER: B

Q53. Besides Hillary Clinton which Presidential candidate in USA won the popular vote but lost the Presidential office?

  • (A) George W. Bush
  • (B) Al Gore
  • (C) Jimmy Carter
  • (D) Abraham Lincoln
Click to view Answer
ANSWER: B

Q54. Who is Rodrigo Duterte ?

  • (A) President of Philippines
  • (B) Prime Minister of Mali
  • (C) Prime Minister of Malayasia
  • (D) Prime Minister of Thailand
Click to view Answer
ANSWER: A

Q55. What is the name of NASA’s space-craft which ended its 20-year space mission journey to Saturn planet around September 14-15, 2017 ?

  • (A) Enceladus
  • (B) Titan
  • (C) Cassini
  • (D) Memento
Click to view Answer
ANSWER: C

Q56. According to Global Burden of disease 2016 Report which country of the world showed the largest number of deaths of infants below the age of five years during 2016 ?

  • (A) Nigeria
  • (B) Congo
  • (C) Ethiopia
  • (D) India
Click to view Answer
ANSWER: D

Q57. In which country is Mecca where the Muslims go for Haj ?

  • (A) U.A.E.
  • (B) Saudi Arabia
  • (C) Iraq
  • (D) Egypt
Click to view Answer
ANSWER: B

Q58. Which city of China was the venue of 9th BRICS Summit held in September 2017 ?

  • (A) Xiamen
  • (B) Shanghai
  • (C) Beijing
  • (D) Hong Kong
Click to view Answer
ANSWER: A

Q59. Which European country recently imposed a ban on wearing full face veil in public and the ban was upheld by the European Court of Human Rights also on 10th July, 2017 ?

  • (A) Norway
  • (B) Denmark
  • (C) Belgium
  • (D) Sweden
Click to view Answer
ANSWER: C

Q60. Approximately how many cities in the world are on UNESCO’s list of heritage cities ? (Sept., 2017)

  • (A) 100
  • (B) 150
  • (C) 200
  • (D) 250
Click to view Answer
ANSWER: D

Q61. By which Article of the Constitution State Legislative Council can be created or abolished ?

  • (A) Article 168
  • (B) Article 170
  • (C) Article 169
  • (D) Article 171
Click to view Answer
ANSWER: C

Q62. In India Power of Judicial Review is enjoyed by which Court ?

  • (A) Supreme Court alone
  • (B) All the Courts
  • (C) Supreme Court and High Courts
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q63. What is the quorum of the sittings of Rajya Sabha ?

  • (A) One-fourth of the total members of the House
  • (B) One-tenth of the total members of the House
  • (C) Two-third of the total members of the House
  • (D) More than half of the total members of the House
Click to view Answer
ANSWER: B

Q64. Which of the following is the function of the ‘Business Advisory Committee’?

  • (A) Audit the report and accounts of public sector units
  • (B) Scrutinize every question of the violation of the privileges of the House
  • (C) Scrutinize the cases presented in the House
  • (D) To recommend the time allotted to the different heads
Click to view Answer
ANSWER: D

Q65. The Governor does not appoint the following :

  • (A) Judges of High Court
  • (B) Chief Minister
  • (C) Advocate General of the State
  • (D) Chairman, State Public Service Commission
Click to view Answer
ANSWER: A

Q66. Reservation of seats for SCs and STs in Panchayat Raj system under Article 243D of Indian Constitution is as :

  • (A) In proportion to their population
  • (B) Percentage fixed by the Union Government
  • (C) Percentage fixed by the State Government
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. Which one of the following is the correct statement with regard to Judiciary in India ?

  • (A) India has an integrated judicial system
  • (B) Judiciary in India functions on the principle of the ‘Due Process of Law’
  • (C) The apex court cannot overrule the decisions of the High Courts
  • (D) The power of ‘judicial review’ means the power of the courts to revise their own decisions
Click to view Answer
ANSWER: A

Q68. Which of the following is correct ?
(I) Article 19 i(b) is related to peaceful assembly of citizens without arms
(II) Freedom of Press is exclusively mentioned in Article 19 i(d)
(III) Article 25 gives freedom of conversion to the citizens
(IV)Article 32 mentions four writs
Choose the correct answer :

  • (A) (I) and (IV) only
  • (B) (I), (II) and (IV) only
  • (C) (II) and (III) only
  • (D) (I) only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q69. Who among the following take part in the election of Indian President ?

  • (A) All members of the Parliament
  • (B) All elected members of the Parliament
  • (C) All members of the Parliament and Legislative Assemblies of States and Union Territories
  • (D) All elected members of Parliament and Legislative Assemblies of States and Union Territories
Click to view Answer
ANSWER: D

Q70. Which of the following criteria are required for a political party to become a national party ?

  • (A) Any party securing 6% of the valid votes in an assembly or Lok Sabha general election in four or more states
  • (B) Any party winning 2% of the total Lok Sabha seats in Lok Sabha general elections from at least 3 states
  • (C) Any party getting recognition as a state party in at least four states
  • (D) Any of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q71. Which Viceroy formed the First Famine Commission in India- ?

  • (A) Lord Canning
  • (B) Lord Ripon
  • (C) Lord Lytton
  • (D) Lord Dufferin
Click to view Answer
ANSWER: C

Q72. From which Act the Secretary of State started getting salary from the British Treasury ?

  • (A) Indian Council’s Act, 1892
  • (B) Government of India Act, 1919
  • (C) Government of India Act, 1935
  • (D) Minto-Morley Reforms, 1909
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Of the following, who opposed the increase of girls’ marriageable age by the Age of Consent Act, 1891?

  • (A) Gopal Krishna Gokhale
  • (B) Keshav Chandra Sen
  • (C) Mahadev Govind Ranade
  • (D) Balgangadhar Tilak
Click to view Answer
ANSWER: D

Q74. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?

  • (A) Badr-ud-din Taiyabji
  • (B) Abul Kalam Azad
  • (C) Shaukat Ali
  • (D) Abdul Gaffar Khan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q75. Who says that the Vedanta is the true expression of Hindu spiritual authority ?

  • (A) Dayananda Saraswati
  • (B) Mahatma Hans Raj
  • (C) Guru Dutt Vidyarthi
  • (D) Vivekananda
Click to view Answer
ANSWER: D

Q76. Where was finalised the Nehru Report by the All India Parties’ Conference ?

  • (A) Karachi
  • (B) Bombay
  • (C) Lucknow
  • (D) Allahabad
Click to view Answer
ANSWER: C

Q77. Which organisation was formed by Bhai Parmanand?

  • (A) The Paramhans Sabha
  • (B) Ved Samaj
  • (C) The Indian Society
  • (D) Jat-Pat Todak Mandal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q78. Which Viceroy spoke about the dominion status for India for the first time ?

  • (A) Lord Chelmsford
  • (B) Lord Irwin
  • (C) Lord Linlithgo
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q79. Who referred to 30th January also as the ‘Self-introspection Day’ ?

  • (A) Vinoba Bhave
  • (B) Jawaharlal Nehru
  • (C) Rajendra Prasad
  • (D) S. Radhakrishnan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q80. Which post did the chairman of the Cabinet Mission Plan hold in 1946 ?

  • (A) President of the Board of Trade
  • (B) First Lord Admiralty
  • (C) Secretary of State for India
  • (D) Special Secretary for India in London
Click to view Answer
ANSWER: C

Q81. The Pennines (Europe), Appalachian (America) and Aravallis (India) are example of :

  • (A) Block mountains
  • (B) Old mountains
  • (C) Young mountains
  • (D) Fold mountains
Click to view Answer
ANSWER: B

Q82. Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture ?

  • (A) Black or regur soil
  • (B) Alluvial soil
  • (C) Red and yellow soil
  • (D) Marshy soil
Click to view Answer
ANSWER: B

Q83. Which of the following events took place in the Cenozoic era ?

  • (A) Formation of the Rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalaya
  • (B) Formation of the Appalachians and Central European mountains
  • (C) Breaking up of Pangaea
  • (D) Splitting India from Antarctica
Click to view Answer
ANSWER: A

Q84. Stalactites and-Stalagmites are :

  • (A) Erosional landforms in the Karst region
  • (B) Depositional landforms in the Karst region
  • (C) Transportational landforms in the Karst region
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q85. Brahmaputra, after joining Tista river is known as :

  • (A) Jamuna
  • (B) Padma
  • (C) Meghna
  • (D) Dihang
Click to view Answer
ANSWER: A

Q86. Jaduguda uranium mine is in which Indian states ?

  • (A) Jharkhand
  • (B) Bihar
  • (C) Chhattisgarh
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: A

Q87. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in Southern India as compared to North India ?
(I) Higher per acre field of sugarcane
(II) Higher sucrose content of sugarcane
(III)Lower labour cost
(IV) Longer crushing period
Select the correct answer from the codes given below :

  • (A) (I) and (II)
  • (B) (I), (II) and (III)
  • (C) (I) (III) and (IV)
  • (D) (I) (II) and (IV)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q88. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India ?
(I) It is largely practices in Assam
(II) It is referred to as “Slash and Burn” technique
(III)In it, the fertility is exhausted in a few year
Select the correct answer from the codes given below :

  • (A) (II) and (III)
  • (B) (I) and (II)
  • (C) (I), (II) and (III)
  • (D) (I) and (III)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q89. Which of the following factors are responsible for the present crisis in the jute industry in India ?
(I) The decline in overseas market.
(II) Inadequately supply of raw jute.
(III) Shift competition from synthe-tic packing materials
Select the correct answer from the codes given below:

  • (A) (II) and (III)
  • (B) (I) and (II)
  • (C) (I), (II) and (III)
  • (D) (I) and (III)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q90. Where is the Loktak lake situated?

  • (A) Kerala
  • (B) Uttarakhand
  • (C) Sikkim
  • (D) Manipur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. According to Census data 2011, which of the following is not correctly matched ?

  • (A) Lowest ST Population : Goa
  • (B) Highest ST Population : Mizoram
  • (C) Lowest SC Population : Haryana
  • (D) Highest SC Population : Punjab
Click to view Answer
ANSWER: C (Note: Punjab has the highest percentage of SCs, but Haryana does not have the lowest SC population, states like Nagaland/Arunachal have virtually zero SCs. Among the options given in the source paper, C was marked incorrect.)

Q92. Which of the following sector/items are not included in GST ?

  • (A) Durable consumer goods
  • (B) Land and real estate
  • (C) Luxury cars
  • (D) Cosmetics
Click to view Answer
ANSWER: B

Q93. In 2016-17 India’s exports to Asia increased by :

  • (A) 8 percent
  • (B) 10 percent
  • (C) 5.5 percent
  • (D) 7 percent
Click to view Answer
ANSWER: A

Q94. As per the latest data released by CSO, Indian economy grew in the first quarter of 2017-18 by :

  • (A) 6.7%
  • (B) 5.7%
  • (C) 5.4%
  • (D) 5.1%
Click to view Answer
ANSWER: B

Q95. As per budget estimate 2017-18, revenue deficit for Government of India as percentage of GDP is :

  • (A) 2.5
  • (B) 2.1
  • (C) 2.9
  • (D) 1.9
Click to view Answer
ANSWER: D

Q96. Read the following statements carefully and identify the correct one :
(i) Aam Admi Bima Yojana aims to provide life insurance protection to rural BPL families only
(ii) Members of identified vocational group between the age of 18 and 59 years are eligible under this scheme.

  • (A) Both are correct
  • (B) Only (i) is correct
  • (C) Only (ii) is correct
  • (D) Neither (i) nor (ii) is correct
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. Which of the following items the most in Government of India’s Revenue Expenditure ?

  • (A) Salary
  • (B) Pensions
  • (C) Major subsidies
  • (D) Interest Payments
Click to view Answer
ANSWER: D

Q98. What was the percentage share of Rs. 1,000 and Rs. 500 Notes in total money supply, when these currency notes were demonetised on 8th November, 2016 ?

  • (A) 81%
  • (B) 86%
  • (C) 78%
  • (D) 80%
Click to view Answer
ANSWER: B

Q99. In 2016-17 India’s exports to Asia increased by :

  • (A) 8 percent
  • (B) 10 percent
  • (C) 5.5 percent
  • (D) 7 percent
Click to view Answer
ANSWER: A

Q100. Which of tax under GST will be levied on Imports of goods and services ?

  • (A) IGST
  • (B) CGST
  • (C) SGST
  • (D) Exempt
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment