hp-acf-2019-prelims-question-paper

HP ACF 2019 PAPER

Q1. Who had the privilege to be the first voter of Independent India in 1951?

  • (A) Dr. Om Prakash Saraswat
  • (B) Sh. Shyam Sharan Negi
  • (C) Sh. Vijay Singh Mankotia
  • (D) Sh. Narender Chand Sisodia
Click to view Answer
ANSWER: B

Q2. The overall polling percentage in Lok Sabha Elections 2019 in Himachal Pradesh was:

  • (A) 64.45%
  • (B) 69.30%
  • (C) 72.25%
  • (D) 70.45%
Click to view Answer
ANSWER: C

Q3. Himachal Pradesh Lok Ayukta Act was passed in the year:

  • (A) 1972
  • (B) 1982
  • (C) 1983
  • (D) 1989
Click to view Answer
ANSWER: C

Q4. At which of the following place, the State’s first dry port by Container Corporation of India was established?

  • (A) Nalagarh
  • (B) Baddi
  • (C) Solan
  • (D) Nahan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q5. When was the first time direct election held for the post of Mayor of Shimla Municipal Corporation?

  • (A) 1999
  • (B) 2004
  • (C) 2011
  • (D) 2012
Click to view Answer
ANSWER: D

Q6. Justice D.P. Sood Commission was established by the Government of Himachal Pradesh to look into:

  • (A) The cases of illegal transfers and postings of officials
  • (B) The cases of Benami land deals
  • (C) The cases of award of contracts for road constructions
  • (D) The cases of appointments in the Police Department
Click to view Answer
ANSWER: B

Q7. Who was the author of the book – “The Early Wooden Temples of Chamba”?

  • (A) C.H. Phillips
  • (B) M.S. Ahluwalia
  • (C) Hermen Goetz
  • (D) Goverdhan Singh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q8. Who was the ‘Commander in Chief’ of Shimla during 1857 A.D. Revolt?

  • (A) General Anson
  • (B) Brigadier General Richard Smith
  • (C) Brigadier General John Carnac
  • (D) Lord William Hay
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. In which year ‘Kunihar Praja Mandal’ was established?

  • (A) 1937
  • (B) 1938
  • (C) 1939
  • (D) 1942
Click to view Answer
ANSWER: C

Q10. Identify the wrong combination:

  • (A) Juggha Satyagarah – 1881
  • (B) Shimla Conference – 1945
  • (C) Dujjam Movement – 1906
  • (D) Pajhota Movement – 1942
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. On which Date Treaty of ‘Jwala Mukhi’ signed between Maharaja Ranjit Singh and Maharaja Sansar Chand?

  • (A) 15th July, 1808
  • (B) 15th July, 1809
  • (C) 20th July, 1809
  • (D) 20th July, 1810
Click to view Answer
ANSWER: C

Q12. During the tenure of Viceroy Lord Lytton ‘Delhi Darbar’ was organized in 1877 A.D. Which Raja of Bilaspur participated in ‘Delhi Darbar’?

  • (A) Raja Hira Chand
  • (B) Raja Bhim Chand
  • (C) Raja Bir Chand
  • (D) None of these
Click to view Answer
ANSWER: A

Q13. Jiwa river is a tributary of:

  • (A) Sainj River
  • (B) Tirthan River
  • (C) Tons River
  • (D) Ashwani River
Click to view Answer
ANSWER: A

Q14. Which of the following glaciers is not located in Himachal Pradesh?

  • (A) Gungstang
  • (B) Chhota Shigri
  • (C) Bara Shigri
  • (D) Bander Punch
Click to view Answer
ANSWER: D

Q15. Which village of Kullu district was devastated by a massive landslide in September, 1995?

  • (A) Naggar
  • (B) Suind
  • (C) Luggar Bhatti
  • (D) Targali
Click to view Answer
ANSWER: C

Q16. Which of the following basin has the largest number of glaciers in Himachal Pradesh?

  • (A) Satluj Basin
  • (B) Pabbar Basin
  • (C) Beas Basin
  • (D) Ravi Basin
Click to view Answer
ANSWER: A

Q17. At which place does river Sutlej intersect the Dhauladhar mountain range?

  • (A) Khab
  • (B) Rampur
  • (C) Karcham
  • (D) Kalpa
Click to view Answer
ANSWER: B

Q18. Which of the following is not a type of soil found in Himachal Pradesh?

  • (A) Nad
  • (B) Kharetar
  • (C) Bet
  • (D) Chaib
Click to view Answer
ANSWER: C

Q19. Jangiam dialect is spoken in which area of Himachal Pradesh?

  • (A) Kullu
  • (B) Mandi
  • (C) Shimla
  • (D) Kinnaur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q20. With which region of Himachal Pradesh sword dances are associated?

  • (A) Kullu
  • (B) Spiti
  • (C) Sirmour
  • (D) Lahaul
Click to view Answer
ANSWER: A

Q21. The Bhuri Singh Museum is located at:

  • (A) Dharamshala
  • (B) Chamba
  • (C) Palampur
  • (D) Meclodgunj
Click to view Answer
ANSWER: B

Q22. Where is the Ghepan Shrine located in Lahaul & Spiti district of Himachal Pradesh?

  • (A) Shashin
  • (B) Gonduala
  • (C) Sissu
  • (D) Dhandar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q23. Minjar seasonal fair in Himachal Pradesh is celebrated for:

  • (A) Flowering of apple
  • (B) Flowering of maize
  • (C) Flowering of wheat
  • (D) Flowering of apricot
Click to view Answer
ANSWER: B

Q24. Which one of the following is the most important representative of metal art in Himachal Pradesh?

  • (A) Masks
  • (B) Idols
  • (C) Pagoda
  • (D) Images
Click to view Answer
ANSWER: A

Q25. According to 2011 census, which district of Himachal Pradesh registered negative growth of population?

  • (A) Lahaul & Spiti
  • (B) Kinnaur
  • (C) Una
  • (D) Solan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q26. What is per capita income in Himachal Pradesh according to economic survey for the year, 2018-19?

  • (A) Rs. 1,60,711
  • (B) Rs. 1,67,011
  • (C) Rs. 1,67,711
  • (D) Rs. 1,60,117
Click to view Answer
ANSWER: A

Q27. The scheme ‘Aaj Purani Rahon Se’ in Himachal Pradesh has been started for the welfare of:

  • (A) Tourists
  • (B) Women
  • (C) Drug Mafia
  • (D) Mining Mafia
Click to view Answer
ANSWER: A

Q28. Which of the following is not associated with watershed development in Himachal Pradesh?

  • (A) Rising of water availability
  • (B) Tribal development
  • (C) Environment protection
  • (D) Increasing income of farmers
Click to view Answer
ANSWER: B

Q29. Which scheme has been started to strength the Non-Timber Forest Products (NTFP) resource base in Himachal Pradesh?

  • (A) Ek Kadam Hariyali Ki Or
  • (B) Samudayik Van Samvardhan Yojna
  • (C) Vidyarthi Van Mittar Yojna
  • (D) Van Samridhi Jan Samridhi Yojna
Click to view Answer
ANSWER: D

Q30. Which project of Himachal Pradesh has been declared as ‘National Project”?

  • (A) Sawra Kuddu Project
  • (B) Renuka Ji Project
  • (C) Larji Project
  • (D) Dhamwari Sunda Project
Click to view Answer
ANSWER: B

Q31. The theme of 107th Indian Science Congress is:

  • (A) Science and Technology: Rural Development
  • (B) Science and Technology: Urban Development
  • (C) Science and Technology: Space Development
  • (D) Science and Technology: Education Development
Click to view Answer
ANSWER: A

Q32. Name of 55th Jnanpith award winner is:

  • (A) G. Sankara Kurup
  • (B) Krishna Sobti
  • (C) Amitav Ghosh
  • (D) A.A. Namboothiri
Click to view Answer
ANSWER: D

Q33. According to a report by the Parliamentary Standing Committee on Defence, The Indian Navy is planning to build how many Nuclear Powered Submarines in the near future?

  • (A) 12
  • (B) 04
  • (C) 06
  • (D) 08
Click to view Answer
ANSWER: C

Q34. Which mobile application has been launched by the R.B.I. for aiding visually impaired persons to identify the denomination of Indian Banknotes?

  • (A) MANI
  • (B) MONEY
  • (C) RUPAY
  • (D) BHIM
Click to view Answer
ANSWER: A

Q35. Superannuation age of “Chief of Defence Staff” of India is:

  • (A) 62 years
  • (B) 65 years
  • (C) 60 years
  • (D) 68 years
Click to view Answer
ANSWER: B

Q36. Famous sportsperson Koneru Hampy is associated with:

  • (A) Chess
  • (B) Badminton
  • (C) Boxing
  • (D) Weight lifting
Click to view Answer
ANSWER: A

Q37. First woman pilot in Indian Navy is:

  • (A) Avani Chaturvedi
  • (B) Bhawana Kanth
  • (C) Shivangi
  • (D) Mitali Sharma
Click to view Answer
ANSWER: C

Q38. Currently in how many North Eastern States, the system of Inner Line Permit is in force?

  • (A) 04
  • (B) 08
  • (C) 02
  • (D) 06
Click to view Answer
ANSWER: A

Q39. Newly elected Chairman of “FICCI” for 2019-20 is:

  • (A) Sandeep Somani
  • (B) Sangita Reddy
  • (C) N. Hiranandani
  • (D) Rahul Bajaj
Click to view Answer
ANSWER: B

Q40. Name of India’s first private train is:

  • (A) Tejas
  • (B) Rajdhani
  • (C) Bhuj
  • (D) Marudhar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q41. Cabinet Secretary of India is:

  • (A) Rajiv Mehrishi
  • (B) Rajeev Kumar
  • (C) Rajiv Gauba
  • (D) Rajni Das
Click to view Answer
ANSWER: C

Q42. Which country will host the G-20 summit in 2022?

  • (A) India
  • (B) Japan
  • (C) Britain
  • (D) Russia
Click to view Answer
ANSWER: A

Q43. The Government of India has signed an agreement to make the Indian Railways self-reliant in the field of energy with which country?

  • (A) Britain
  • (B) Germany
  • (C) U S A
  • (D) Russia
Click to view Answer
ANSWER: A

Q44. “Tiger triumph” joint military exercise was conducted between India and which country?

  • (A) China
  • (B) Britain
  • (C) France
  • (D) U S A
Click to view Answer
ANSWER: D

Q45. Environmentalist Greta Thunberg belongs to which country?

  • (A) Finland
  • (B) Switzerland
  • (C) Sweden
  • (D) Italy
Click to view Answer
ANSWER: C

Q46. 25th conference of Speakers and Presiding Officers of Commonwealth Organization was concluded at:

  • (A) Lisbon
  • (B) Geneva
  • (C) London
  • (D) Ottawa
Click to view Answer
ANSWER: D

Q47. Sunder Pichai has been appointed the CEO of the parent company of Google. The name of this parent company is:

  • (A) Microsoft
  • (B) Alibaba
  • (C) Amazon
  • (D) Alphabet
Click to view Answer
ANSWER: D

Q48. Who has been awarded with “Ballon d’ or” prize for the year, 2019?

  • (A) Lionel Messi
  • (B) Cristiano Ronaldo
  • (C) Mohamed Salah
  • (D) Luis Suarez
Click to view Answer
ANSWER: A

Q49. Football World Cup-2022 is proposed to be held in which country?

  • (A) Qatar
  • (B) Canada
  • (C) Spain
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: A

Q50. ISRO’s communication satellite GSAT-30 was launched from which place?

  • (A) Kourou
  • (B) Thumba
  • (C) Sriharikota
  • (D) Moscow
Click to view Answer
ANSWER: A

Q51. The first “BIMSTEC” conclave of ports was held at:

  • (A) Chabahar
  • (B) Gwadar
  • (C) Vishakhapatnam
  • (D) Hambantota
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. Recently a military exercise was done between India and France. What was the name of it?

  • (A) Parakram-2019
  • (B) Indra-2019
  • (C) Utkarsh-2019
  • (D) Shakti-2019
Click to view Answer
ANSWER: D

Q53. Articles 324 to 329 of the Indian Constitution are related with:

  • (A) Elections
  • (B) Reservation
  • (C) Governor
  • (D) Education
Click to view Answer
ANSWER: A

Q54. 11th fundamental duty was included in Article 21-A and 51-A of Indian Constitution in tenure of which Prime Minister?

  • (A) Manmohan Singh
  • (B) Narendra Modi
  • (C) Atal Bihari Vajpayee
  • (D) P.V. Narsimha Rao
Click to view Answer
ANSWER: C

Q55. Which Article of the Indian Constitution has the provision of the Legislative Council in Indian states?

  • (A) Article- 169
  • (B) Article- 172
  • (C) Article- 174
  • (D) Article- 178
Click to view Answer
ANSWER: A

Q56. The motion of thanks on the President’s Address to the Parliament is a:

  • (A) Substantive motion
  • (B) Ancillary motion
  • (C) Substitute motion
  • (D) Subsidiary motion
Click to view Answer
ANSWER: B

Q57. 73rd constitutional amendment does not apply to which of the following states?

  • (A) Madhya Pradesh
  • (B) Meghalaya
  • (C) Karnataka
  • (D) Sikkim
Click to view Answer
ANSWER: B

Q58. Kirchhoff’s voltage law (KVL) is based upon:

  • (A) The conservation of charge
  • (B) The conservation of energy
  • (C) The conservation of momentum
  • (D) The conservation of mass
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. Which statement is correct?

  • (A) Powers of convex and concave lenses are positive
  • (B) Powers of a convex and concave lenses are negative
  • (C) Powers of a convex lens is positive and of concave lens is negative
  • (D) Powers of a convex lens is negative and of concave lens is positive
Click to view Answer
ANSWER: C

Q60. The columns A and B contain some common acids and their sources of finding respectively:
Column A: (A) Formic Acid, (B) Acetic Acid, (C) Hydrochloric Acid, (D) Tartaric Acid
Column B: (i) Tamarind, (ii) In stomach as gastric juice, (iii) Stings of ants and bees, (iv) Vinegar

  • (A) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)
  • (B) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)
  • (C) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(iii)
  • (D) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(iv)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q61. The indivisibility of matter was proposed by:

  • (A) Rutherford
  • (B) Dalton
  • (C) Bohr
  • (D) Einstein
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. Which one of the followings are not plant hormones?

  • (A) Auxins
  • (B) Gibberellins
  • (C) Cytokinins
  • (D) Prolactins
Click to view Answer
ANSWER: D

Q63. Which one of the following is not a plant tissue?

  • (A) Intercalary meristem
  • (B) Parenchyma
  • (C) Sclerenchyma
  • (D) Epithelial
Click to view Answer
ANSWER: D

Q64. Match the items of the following columns A and B:
Column A: (A) Smooth endoplasmic reticulum, (B) Lysosome, (C) Nucleoid, (D) Food Vacuoles
Column B: (i) Amoeba, (ii) Bacteria, (iii) Detoxification, (iv) Suicidal bag

  • (A) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)
  • (B) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)
  • (C) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(iii)
  • (D) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(iv)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q65. Match the items of the following columns:
Deficient Nutrients: (A) Vitamin B2, (B) Vitamin B12, (C) Vitamin B1, (D) Vitamin K
Diseases: (i) Bleeding, (ii) Beriberi, (iii) Cheilosis, (iv) Pernicious anemia

  • (A) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)
  • (B) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)
  • (C) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(iii)
  • (D) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(iv)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q66. Who founded the Independent Labour Party in the year, 1936?

  • (A) M.N. Roy
  • (B) Subhash Chandra Bose
  • (C) V.V. Giri
  • (D) Dr. B.R. Ambedkar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q67. With which of the following did the British sign the ‘Treaty of Gandamak’ in 1879?

  • (A) Afghan Amir
  • (B) Nepalese Government
  • (C) Ruler of Burma
  • (D) Amir of Sindh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q68. Who was the Chairman of the Committee constituted on Railway Policy in 1920?

  • (A) Michael Sadler
  • (B) Thomas Holland
  • (C) William Acworth
  • (D) Robert Peel
Click to view Answer
ANSWER: C

Q69. Who was the founder of the ‘Sri Narayan Dharma Paripalana Yogam’ movement?

  • (A) C.N. Annadurai
  • (B) Sri Narayan Guru
  • (C) Viresalingam Puttulu
  • (D) Annie Besant
Click to view Answer
ANSWER: B

Q70. Who founded ‘Sharda Sadan’ for the uplift of the women?

  • (A) Harvilas Sharda
  • (B) D.K. Karve
  • (C) Mata Kasturba
  • (D) Pandita Ramabai
Click to view Answer
ANSWER: D

Q71. In which of the following places have the ruins of the capital of Vijaynagar Empire been found?

  • (A) Hampi
  • (B) Hathigumpha
  • (C) Girnar
  • (D) Kanchi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q72. To which of the following sect / religion do the famous Dilwara Temples belong?

  • (A) Shaivism
  • (B) Vaishnavism
  • (C) Jainism
  • (D) Bahaism
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Which of the following is another term for Sufism?

  • (A) Wali
  • (B) Tasawwuf
  • (C) Sama
  • (D) Khanqah
Click to view Answer
ANSWER: B

Q74. Which of the following are the historical manuscripts of Assam?

  • (A) Vachan
  • (B) Vanshavali
  • (C) Buranji
  • (D) Bakhar
Click to view Answer
ANSWER: C

Q75. In which place is the famous Shah Hamadan Mosque located?

  • (A) Murshidabad
  • (B) Bhopal
  • (C) Srinagar
  • (D) Hyderabad
Click to view Answer
ANSWER: C

Q76. In the context of savings share in India, which of the following is correct on the basis of the last four years?

  • (A) The share of financial assets of the domestic sector has increased
  • (B) The share of public sector in savings has increased
  • (C) The share of corporate sector in savings has increased
  • (D) As part of financial assets the share of domestic sector in savings has increased
Click to view Answer
ANSWER: A

Q77. Increases in CRR by Reserve Bank of India:

  • (A) Leads to reduction in government debt
  • (B) Leads to a reduction in liquidity in the economy
  • (C) Attracts more foreign direct capital inflow
  • (D) Leads to debt flow in desired sectors
Click to view Answer
ANSWER: B

Q78. In India, the Finance Commission is normally appointed every five years:

  • (A) To determine the financial status of the states
  • (B) To determine the financial status of the central government
  • (C) To determine the financial resources of the central government
  • (D) To determine the share of the states in central grants and revenue
Click to view Answer
ANSWER: D

Q79. What is the base year of the Consumer Price Index used to calculate inflation in India in the present time?

  • (A) 2012
  • (B) 2010
  • (C) 2011
  • (D) 2015
Click to view Answer
ANSWER: A

Q80. Closed economy means:

  • (A) Export restricted
  • (B) Import-Export restricted
  • (C) Import restricted
  • (D) Controlled capital
Click to view Answer
ANSWER: B

Q81. Krewas are formed in which part of India?

  • (A) North Eastern Himalaya
  • (B) Eastern Himalaya
  • (C) Himachal-Uttrakhand Himalaya
  • (D) Kashmir Himalaya
Click to view Answer
ANSWER: D

Q82. According to Koeppan classification ‘Amw’ climate is found in:

  • (A) Assam
  • (B) Goa
  • (C) Punjab
  • (D) Arunachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q83. In which of the following states is ‘Beej Bachao Andolan’ is most popular?

  • (A) Uttarakhand
  • (B) Himachal Pradesh
  • (C) Jammu and Kashmir
  • (D) Arunachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q84. Regur soils are known as:

  • (A) Saline Soils
  • (B) Black Soils
  • (C) Dry Soils
  • (D) Laterite Soils
Click to view Answer
ANSWER: B

Q85. Which one of the following is the largest linguistic group in India?

  • (A) Sino-Tibetan
  • (B) Indo-Aryan
  • (C) Austric
  • (D) Dravidian
Click to view Answer
ANSWER: B

Q86. Blizzards are related to which of the following?

  • (A) Atmospheric disaster
  • (B) Environmental disaster
  • (C) Aquatic disaster
  • (D) Biological disaster
Click to view Answer
ANSWER: A

Q87. Which one of the following diseases is not associated with floods in India?

  • (A) Cholera
  • (B) Gastro-enteritis
  • (C) Bronchitis
  • (D) Hepatitis
Click to view Answer
ANSWER: C

Q88. The safer world was the major agenda of which of the following?

  • (A) Disaster Management Bill
  • (B) United Nations General Assembly
  • (C) World Conference on Disaster Management
  • (D) Rio Earth Summit
Click to view Answer
ANSWER: C

Q89. Willy-willies are related to which of the following disaster?

  • (A) Cyclone
  • (B) Tsunami
  • (C) Thunderstorm
  • (D) Lightning
Click to view Answer
ANSWER: A

Q90. Which one of the following type of volcanoes have their association with oceans?

  • (A) Caldera volcanoes
  • (B) Shield volcanoes
  • (C) Ridge volcanoes
  • (D) Composite volcanoes
Click to view Answer
ANSWER: C

Q91. Which of the following needs the consultation of epidemiological and toxicological data?

  • (A) Risk identification
  • (B) Human health risks
  • (C) Hazard identification
  • (D) Immune-suppressant toxin
Click to view Answer
ANSWER: B

Q92. In India, which of the following Environmental Impact Assessment (EIA) is mainly carried out?

  • (A) Sectoral
  • (B) Project-level
  • (C) Regional
  • (D) Strategic Environmental Assessment
Click to view Answer
ANSWER: B

Q93. Which of the following cyber-attacks is related to India?

  • (A) Stuxnet
  • (B) Flame
  • (C) Titan Rain
  • (D) Ghost Net
Click to view Answer
ANSWER: D

Q94. Which of the following Indian Biosphere reserves is not included in the World Network of Biosphere Reserves under the Man and Biosphere Programme of UNESCO?

  • (A) Simplipal Biosphere Reserve
  • (B) Achnakmar-Amarkantak Biosphere Reserve
  • (C) Panchmarhi Biosphere Reserve
  • (D) Western Ghats
Click to view Answer
ANSWER: D

Q95. Which among the following facilitates creative thinking and innovation in planning and decision-making through increased opportunities?

  • (A) Project Screening
  • (B) Community Participation
  • (C) Water Management
  • (D) Consultation
Click to view Answer
ANSWER: B

Q96. Gandhi Ji was asked to come to South Africa by:

  • (A) Dada Abdullah
  • (B) Kallenbach
  • (C) Taiyab Seth
  • (D) Henry Polak
Click to view Answer
ANSWER: A

Q97. One of the famous associates of Gandhi Ji during Kheda Satyagraha was:

  • (A) Vallabh Bhai Patel
  • (B) Rajendra Prasad
  • (C) Jawaharlal Nehru
  • (D) Subhas Chandra Bose
Click to view Answer
ANSWER: A

Q98. Gandhi Ji gave the call for individual Satyagraha after the Second World War was over. Who was the first individual Satyahrahi chosen by Gandhi Ji?

  • (A) Sardar Patel
  • (B) Jawaharlal Nehru
  • (C) Dr.B.R. Ambedkar
  • (D) Vinoba Bhave
Click to view Answer
ANSWER: D

Q99. From whom Gandhi Ji learnt the first lesson of Non-violence?

  • (A) Mother
  • (B) Rambha
  • (C) Wife
  • (D) Father
Click to view Answer
ANSWER: C

Q100. Gandhi Ji was very much fascinated by a book, which he translated into Gujarati and entitled as ‘Sarvodaya’. Name of that book was:

  • (A) Unto the Last
  • (B) Kingdom of God is within You
  • (C) Hind Swaraj
  • (D) An autobiography or The Story of My Experiments with Truth
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment