hp-naib-tehsildar-2018-prelims-question-paper

Naib Tehsildar 2018 General Studies Paper

Q1. In the 73 constitutional amendment 1/3 seats for the women are reserved in Panchayats under which Article?

  • (A) Article 243A
  • (B) Article 243B
  • (C) Article 243C
  • (D) Article 243D
Click to view Answer
ANSWER: D

Q2. “Electoral College” for the election of President of India consists of:

  • (A) All the members of Parliament
  • (B) All the members of State Legislative Assemblies
  • (C) All the elected members of both Houses of Parliament and elected members of State Legislative Assemblies
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q3. Which Article of Indian Constitution empowers President all the executive powers?

  • (A) Article 52
  • (B) Article 53
  • (C) Article 54
  • (D) Article 55
Click to view Answer
ANSWER: B

Q4. Who gives final verdict on Money Bill?

  • (A) President
  • (B) Prime Minister
  • (C) Supreme Court
  • (D) Speaker of Lok Sabha
Click to view Answer
ANSWER: D

Q5. Within which time period an ordinance promulgated by the President be laid down before both the Houses of Parliament after their reassemble?

  • (A) Six months
  • (B) Six days
  • (C) Six week
  • (D) Two months
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. How many writs can Supreme Court of India issue under Article 32?

  • (A) 3
  • (B) 5
  • (C) 4
  • (D) 6
Click to view Answer
ANSWER: B

Q7. Idea of Directive Principle of State Policy has been borrowed form Constitution of which country?

  • (A) Britain
  • (B) Ireland
  • (C) U.S.A.
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: B

Q8. Which Article of Indian Constitution provides the right to form a political party?

  • (A) Article 132
  • (B) Article 111
  • (C) Article 32
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q9. Article 1 of the Constitution describes India as:

  • (A) A Union of States
  • (B) A Quasi- Federal State
  • (C) A Federation
  • (D) A Confederation
Click to view Answer
ANSWER: A

Q10. What was the total strength of Lok Sabha on 31 December 2017?

  • (A) 538
  • (B) 537
  • (C) 542
  • (D) 550
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. The First Factory Act was passed in the time of:

  • (A) Lord Canning
  • (B) John Lawrence
  • (C) Lord Ripon
  • (D) Lord Dufferin
Click to view Answer
ANSWER: C

Q12. Who of the following does not represent the Nationalist critique of the Colonial Economy?

  • (A) D.R. Bhandarkar
  • (B) Dadabhai Naoroji
  • (C) R.C. Dutt
  • (D) Sachidanand Sinha
Click to view Answer
ANSWER: A

Q13. Who presided over the Congress Session in 1905 which supported the Swadeshi and Boycott Movement for Bengal?

  • (A) B.G. Tilak
  • (B) Lajpat Rai
  • (C) C.R. Das
  • (D) G.K. Gokhale
Click to view Answer
ANSWER: D

Q14. What name was given to the head quarters of Ghadr paper in the U.S.A.?

  • (A) Deshantar Ashram
  • (B) Yugantar Ashram
  • (C) Ghadr Ashram
  • (D) Bharat Ashram
Click to view Answer
ANSWER: B

Q15. When was the first walk-out organized in the Legislative Council during the colonial period?

  • (A) 1901
  • (B) 1902
  • (C) 1904
  • (D) 1905
Click to view Answer
ANSWER: A

Q16. Curzon-Wylie was killed in London by:

  • (A) Rash Behari Bose
  • (B) Ajit Singh
  • (C) Makan Lal Dhingra
  • (D) Khudi Ram Bose
Click to view Answer
ANSWER: C

Q17. Of the following, who was not the member of the Interim Government in 1946?

  • (A) Sardar V.B. Patel
  • (B) Jagjivan Ram
  • (C) Baldev Singh
  • (D) B.R. Ambedkar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q18. The Rehnumai Mazdeyasan Sabha represented the spirit of Reform among:

  • (A) The Anglo- Indians
  • (B) The Parsees
  • (C) The Muslims
  • (D) The Hindus
Click to view Answer
ANSWER: B

Q19. Of the following persons, who is not matched correctly with his newspaper?

  • (A) Dadabhai Naoroji – Indian Mirror
  • (B) B.G. Tilak – Kesari
  • (C) Sisir Kumar Ghosh – Amrit Bazar Patrika
  • (D) G.K. Kumar – Sudharak
Click to view Answer
ANSWER: A

Q20. Form which Art Abanindranath Tagore did not seek inspiration?

  • (A) Mughal
  • (B) Ajanta
  • (C) Rajput
  • (D) New Zealand
Click to view Answer
ANSWER: D

Q21. Who founded several Vedants societies in the West?

  • (A) Har Dayal
  • (B) Gopal Hari Deshmukh
  • (C) Vivekananda
  • (D) Raja Ram Mohan Roy
Click to view Answer
ANSWER: C

Q22. The Deoband Programme of study was reduced to:

  • (A) 9 years
  • (B) 6 years
  • (C) 8 years
  • (D) 5 years
Click to view Answer
ANSWER: B

Q23. The first Director-General of the Archaeological Survey of India was:

  • (A) A. Cunningham
  • (B) M. Wheeler
  • (C) Sir John Marshal
  • (D) Daya Ram Sahni
Click to view Answer
ANSWER: A

Q24. Which of the following, opened a co-education school in Moga (Punjab) in 1899 for improving the position of women?

  • (A) The Arya Samaj
  • (B) The Prarthana Samaj
  • (C) Singh Sabha
  • (D) The Dev Samaj
Click to view Answer
ANSWER: D

Q25. The first book written by mahatma Gandhi, was:

  • (A) The Collected Works of Mahatma Gandhi
  • (B) The Story of my Experiments with Truth
  • (C) Hind Swaraj
  • (D) The Harijan
Click to view Answer
ANSWER: C

Q26. Which of the following Social Reforms was not considered essential by Gandhi for the transformation of society?

  • (A) Hindu-Muslim unity
  • (B) Abolition of Varna system
  • (C) Swadeshi
  • (D) Abolition of Untouchability
Click to view Answer
ANSWER: D

Q27. The Dandi March was started by Gandhi on:

  • (A) March 10, 1930
  • (B) March 15, 1930
  • (C) March 21, 1930
  • (D) March 12, 1930
Click to view Answer
ANSWER: C

Q28. In which, special session of the Congress, Gandhi presented for approval his idea of Satyagraha against the government?

  • (A) Bombay, 1918
  • (B) Ahmedabad, 1921
  • (C) Calcutta, 1920
  • (D) Amritsar, 1919
Click to view Answer
ANSWER: C

Q29. When did Gandhi realize that his struggle in India was not based on the Non – violence of the brave?

  • (A) 1947
  • (B) 1948
  • (C) 1942
  • (D) 1940
Click to view Answer
ANSWER: C

Q30. Which is not the feature of Gandhi theory of Trusteeship?

  • (A) Change of capitalist society into and equalitarian one
  • (B) Fixation of upper and lower limits of incomes
  • (C) character of production to be determined by social necessity
  • (D) Government should be made the owner of the lives of people
Click to view Answer
ANSWER: A

Q31. Which of the following rates is not determined by RBI?

  • (A) Bank rate
  • (B) SLR
  • (C) PLR
  • (D) CRR
Click to view Answer
ANSWER: D

Q32. Who is known as the father of “white Revolution’ in India?

  • (A) M.S. Swaminathan
  • (B) K.N. Bahl
  • (C) B.P. Pal
  • (D) V. Kurien
Click to view Answer
ANSWER: D

Q33. When did the Kisan Credit Card Scheme for the formers start in India?

  • (A) 1995-96
  • (B) 1998-99
  • (C) 2005-06
  • (D) 2006-08
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. The concept of small Scale Industries (SSI) was brought to force by the:

  • (A) Industrial Policy Resolution, 1948
  • (B) Industrial Policy Resolution, 1956
  • (C) Industrial Policy Statement, 1977
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q35. Who recommends the MSP and issue prices?

  • (A) Ministry of Agriculture
  • (B) Commission for Agricultural Costs and Prices
  • (C) NITI Aayog
  • (D) NABARD
Click to view Answer
ANSWER: B

Q36. When has the Population Policy been implemented?

  • (A) 15 February, 2000
  • (B) 15 February, 2001
  • (C) 15 February, 2002
  • (D) 14 February, 2000
Click to view Answer
ANSWER: C

Q38. What is the basic objective of Public Distribution System in India?

  • (A) Ti control market price
  • (B) To ensure food security for poor
  • (C) To control black marketing
  • (D) To encourage export
Click to view Answer
ANSWER: B

Q39. The second green revolution is focused on:

  • (A) Agriculture stability
  • (B) Environment issues
  • (C) Reducing rural imbalances
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q40. Which sector of Indian economy has disguised unemployment?

  • (A) Agriculture
  • (B) Industry
  • (C) Services
  • (D) Manufacturing
Click to view Answer
ANSWER: A

Q41. One horsepower of electric power equal to:

  • (A) 746 Watts
  • (B) 1000 Watts
  • (C) 373 Watts
  • (D) 220 Watts
Click to view Answer
ANSWER: A

Q42. When a bar magnet suspended freely with a thread, it will always rests along:

  • (A) South-North direction
  • (B) North-South direction
  • (C) East-West direction
  • (D) West-East direction
Click to view Answer
ANSWER: B

Q43. The main constituent of the compressed natural gas (CNG) is:

  • (A) Butane
  • (B) Methane
  • (C) Ethane
  • (D) Propane
Click to view Answer
ANSWER: B

Q44. The short sightedness (myopia) defect in human eyes can be corrected by using:

  • (A) Plan- concave lens
  • (B) Plano- convex lens
  • (C) Concave lens
  • (D) Convex lens
Click to view Answer
ANSWER: C

Q45. Which one is responsible for souring of milk?

  • (A) Citric Acid
  • (B) Lactic Acid
  • (C) Acetic Acid
  • (D) Formic Acid
Click to view Answer
ANSWER: B

Q46. Which of the following is the most abundant metal in Earth’s crust?

  • (A) Iron
  • (B) Aluminum
  • (C) Calcium
  • (D) Sodium
Click to view Answer
ANSWER: B

Q47. Atoms of different elements with different atomic numbers, which have same mass number are known as:

  • (A) Isomers
  • (B) Isotopes
  • (C) Isochors
  • (D) Isobars
Click to view Answer
ANSWER: D

Q48. Which of the following pollutants is the major cause of respiratory diseases?

  • (A) Nitrogen oxide
  • (B) Carbon monoxide
  • (C) Suspended fine particles
  • (D) Volatile organic compounds
Click to view Answer
ANSWER: C

Q49. Who discovered the nucleus in the cell?

  • (A) Robert Hooke
  • (B) Robert Brown
  • (C) Purkinje
  • (D) Leeuwenhoek
Click to view Answer
ANSWER: B

Q50. Bats search their prey and fly in dark night by emitting and detecting reflections of:

  • (A) Infrasonic waves
  • (B) Ultrasonic waves
  • (C) Ultraviolet waves
  • (D) Infrared waves
Click to view Answer
ANSWER: B

Q51. Trisul Peak lies in the state of:

  • (A) Himachal Pradesh
  • (B) Odisha
  • (C) Uttarakhand
  • (D) Uttar Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. Which one of the following is not a biosphere reserve?

  • (A) Manas
  • (B) Nokrek
  • (C) Pachmarhi
  • (D) Ranthambore
Click to view Answer
ANSWER: D

Q53. Ramsar Convention was held in:

  • (A) Afghanistan
  • (B) Iraq
  • (C) Iran
  • (D) Turkey
Click to view Answer
ANSWER: C

Q54. Karewa soil is found in the state of:

  • (A) Arunachal Pradesh
  • (B) Himachal Pradesh
  • (C) Jammu & Kashmir
  • (D) Uttarakhand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. Which one of the following is not a deciduous tree?

  • (A) Arjun
  • (B) Gurjan
  • (C) Palas
  • (D) Sal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q56. Which of the following rivers flows from east to west ?

  • (A) Dibang
  • (B) Lohit
  • (C) Manas
  • (D) Subansiri
Click to view Answer
ANSWER: B

Q57. Which one of the following separates the Andaman from Nicobar Islands ?

  • (A) 8 ͦChannel
  • (B) 9 ͦChannel
  • (C) 10 ͦChannel
  • (D) 11 ͦChannel
Click to view Answer
ANSWER: C

Q58. Which one of the following is not correctly matched ?

  • (A) Dulhasti – Chenab
  • (B) Rihand Dam – Ken
  • (C) Pachet Dam – Damodar
  • (D) Tehri Dam – Bhagirathi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. Asian Disaster Preparedness Centre is at :

  • (A) Bangkok
  • (B) Kerala
  • (C) Surat
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q60. How much of India’s coastline is vulnerable to Disasters ?

  • (A) 5340 km
  • (B) 5400 km
  • (C) 6200 km
  • (D) 5700 km
Click to view Answer
ANSWER: D

Q61. Which raja of Nurpur princely state built the Taragarh fort in the territory of Chamba princely state around 1625-30 AD ?

  • (A) Basu
  • (B) Jagat Singh
  • (C) Jai Singh
  • (D) Rajrup Singh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. What is the name of Yogi who guided raja Sahil Varman of Chamba princely state regarding the city of new capital of his state ?

  • (A) Gorakhnath
  • (B) Bholanath
  • (C) Charpatnath
  • (D) Balaknath
Click to view Answer
ANSWER: C

Q63. Which Mughal emperor got a mosque built inside the Kangra Fort ?

  • (A) Humanyu
  • (B) Akbar
  • (C) Jahangir
  • (D) Aurangzeb
Click to view Answer
ANSWER: C

Q64. Which European traveller travelled from Nahan to Jammu via Nurpur around 1783 AD ?

  • (A) Harcourt
  • (B) Forster
  • (C) Vigne
  • (D) Bernier
Click to view Answer
ANSWER: B

Q65. Which raja of Kullu was taken prisoner by the Suket princely state around 850-900 AD ?

  • (A) Sidh Pal
  • (B) Bahadur singh
  • (C) Bhup Pal
  • (D) Bidhi Singh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q66. Around which century was a treaty signed between Raja Kehri Sigh of Bushahr and Tibet ?

  • (A) Jaitak Hills
  • (B) Haripur Dhar
  • (C) Sain Dhar
  • (D) Dharthi Dhar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q67. Who founded the ruling dynasty of Hindur princely state ?

  • (A) Bir Chand
  • (B) Ajit Chand
  • (C) Kahal Chand
  • (D) Bik Chand
Click to view Answer
ANSWER: A

Q69. Which two Thakurais were made subordinate to Jubbal princely state in 1896 AD ?

  • (A) Rawingarh and Ratesh
  • (B) Rawingarh and Sangri
  • (C) Rawingarh and Khaneti
  • (D) Rawingarh and Dhadi
Click to view Answer
ANSWER: D

Q70. Which raja of Bushahr acted with hostility towards the British during 1857 mutiny ?

  • (A) Shamsher Singh
  • (B) Mahinder Singh
  • (C) Ugra Singh
  • (D) Rudra Singh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q71. Which one of the following was sentenced to death in Lahore conspiracy case, which was later on reduced to life imprisonment ?

  • (A) Hirday Ram
  • (B) Hardev
  • (C) Mathra Das
  • (D) Mian Jawahar Singh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q72. When did Narendra Mandal (Chamber of Princes) come into existence ?

  • (A) 1911 AD
  • (B) 1915 AD
  • (C) 1921 AD
  • (D) 1927 AD
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. According to 2011 census which district of H.P. has the lowest percentage of S.C. population ?

  • (A) Kullu
  • (B) Bilaspur
  • (C) Lahaul-Spiti
  • (D) Hamirpur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q74. Which mountain pass is located at the highest altitude ?

  • (A) Kangla
  • (B) Parangla
  • (C) Kumjam
  • (D) Darati
Click to view Answer
ANSWER: B

Q75. Which lake is located between Dodra-Kawar and Sangla (Kinnaur) ?

  • (A) Karali
  • (B) Kareri
  • (C) Ghadasaru
  • (D) Bradonsar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q76. Given below are the names of some rivers and their tributaries. Find the mis-match.

  • (A) Yamuna – Jalal
  • (B) Satluj – Andhra
  • (C) Beas – Spin
  • (D) Chenab – Miyar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. Which glacier feeds the Pabbar river ?

  • (A) Kulti
  • (B) Shilli
  • (C) Chandra – Nahan
  • (D) Pacha
Click to view Answer
ANSWER: C

Q78. Near which town of Mandi District of H.P. is Shikari Devi sanctuary ?

  • (A) Jogindernager
  • (B) Sarkaghat
  • (C) Pandoh
  • (D) Sunder Nager
Click to view Answer
ANSWER: D

Q79. With which region of H.P. is Phulesh festival mainly associated ?

  • (A) Bharmaur
  • (B) Kinnaur
  • (C) Sirmaur
  • (D) Saproon
Click to view Answer
ANSWER: B

Q80. When does the Minjar fair begin in Chamba ?

  • (A) First Monday of Sawan month
  • (B) Second Sunday of Sawan month
  • (C) First Monday of Bhadon month
  • (D) Second Sunday of Bhadon month
Click to view Answer
ANSWER: B

Q81. Which among the following schools of painting deals with Nayak-Nayika theme of Rasikpriya of Keshavdas ?

  • (A) Chamba
  • (B) Basholi
  • (C) Arki
  • (D) Bilaspur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q82. Which one of the following temples is in Pagoda style ?

  • (A) Hidimba (Manali)
  • (B) Lakshna Devi (Bharmaur)
  • (C) Shikari Devi (Chhitrari)
  • (D) Hateshwari Devi (Hatkoti)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q83. Approximately how many services are covered in H.P. under Public service Guarantee Act ?

  • (A) 127
  • (B) 147
  • (C) 167
  • (D) 187
Click to view Answer
ANSWER: D

Q84. At which place in Chamba District of H.P. there is a sheep-breeding farm ?

  • (A) Bathree
  • (B) Sarol
  • (C) Mahla
  • (D) Banikhet
Click to view Answer
ANSWER: B

Q85. In which District of H.P. is Suketi Fossil Park ?

  • (A) Mandi
  • (B) Shimla
  • (C) sirmaur
  • (D) Solan
Click to view Answer
ANSWER: C

Q86. Which princely state owned the Bantony building of Shimla town and used it as summer palace ?

  • (A) Jubbal
  • (B) Keonthal
  • (C) Patiala
  • (D) Sirmaur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q87. Who founded the Shri Dhami Prem Pracharni Sabha in July 1939 AD ?

  • (A) Pandit Sita Ram
  • (B) Bhagmal Sautha
  • (C) Satyadev Bushahri
  • (D) Dina Nath Andhi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q88. What is the approximate percentage of marginal holdings in H.P. ?

  • (A) 59.78
  • (B) 63.26
  • (C) 66.73
  • (D) 69.78
Click to view Answer
ANSWER: D

Q89. In which district of H.P. is Berra Dol where a 5 MW solar project is proposed ?

  • (A) Mandi
  • (B) Hamirpur
  • (C) Una
  • (D) Bilaspur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q90. When was Beti Hai Anmol Yojana introduced in H.P. ?

  • (A) March 2009
  • (B) July 2010
  • (C) August 2011
  • (D) September 2012
Click to view Answer
ANSWER: B

Q91. Which President of India wrote the book ‘The Turbulent Years, 1980-1996’ ?

  • (A) Pranab Mukharjee
  • (B) A.P.J. Abdul Kalam
  • (C) K.R. Narayanan
  • (D) Ram Nath Kovind
Click to view Answer
ANSWER: A

Q92. Who was first President of B.J.P. when it was established on 6 April 1980 ?

  • (A) Atal Behari Vajpayee
  • (B) Shyma Prasad Mukherji
  • (C) L.K. Advani
  • (D) Murli Manohar Joshi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q93. Among the following who has been the Commanders-in-Chief of India Army after independence?

  • (A) General Sir Rob Lockhart
  • (B) General Sir Roy Bucher
  • (C) General (Later Field Marshal) K.M. Cariappa
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q94. In the Commonwealth Games at Gold Coast 2018 in which sport all the participants of India got Medals.

  • (A) Shooting
  • (B) Wrestling
  • (C) Badminton
  • (D) Weight-lifting
Click to view Answer
ANSWER: B

Q95. Who won the “Khel Ratna Award” in 2017 ?

  • (A) Devendra Jhajharia
  • (B) Sardar Sigh
  • (C) Devendra Jhajharia & Sardar Singh both
  • (D) Dipa Karmakar
Click to view Answer
ANSWER: C

Q96. Who was the Chief Guest in the 68 Republic Day parade on 26 January 2017 ?

  • (A) Prince of Abu Dhabi
  • (B) President of Iran
  • (C) President of Russia
  • (D) President of the USA
Click to view Answer
ANSWER: A

Q97. Who has been recently appointed as Head of BCCI by the Hon’ble Supreme Court ?

  • (A) Anurag Thakur
  • (B) Sharad Pawar
  • (C) Vinod Rai
  • (D) Rajiv Shukla
Click to view Answer
ANSWER: C

Q98. Which opposition candidate contested Presidential election against ruling party’s candidate Ram Nath Kovind ?

  • (A) Meire Kumar
  • (B) Meira Nair
  • (C) Rajmohan Gandhi
  • (D) Renuka Chaudhary
Click to view Answer
ANSWER: A

Q99. Which Indian city has been declared as World’s Heritage City by UNEACO in 2017 ?

  • (A) Jaipur
  • (B) Varanasi
  • (C) Ahmedabad
  • (D) Lucknow
Click to view Answer
ANSWER: C

Q100. Who is appointed as chief of Film Censor Board in India in 2017 ?

  • (A) Prasoon Joshi
  • (B) Anupam kher
  • (C) Sharmila Tagore
  • (D) Babul Supriyo
Click to view Answer
ANSWER: A

Q101. Who has been awarded ‘Dada Saheb Phalke Award for 2017 ?

  • (A) K. Vishwanath
  • (B) Dalip Kumar
  • (C) Manoj Kumar
  • (D) Vinod Khanna
Click to view Answer
ANSWER: D

Q102. Recently which longest road tunnel between Srinagar and Jammu was opened by the Prime Minister ?

  • (A) Chenani-Nashri
  • (B) Dhola-Sadiya
  • (C) Zojila Tunnel
  • (D) Sandvin road tunnel
Click to view Answer
ANSWER: A

Q103. Which South Asian Satellite has been launched by ISRO in May 2017 ?

  • (A) GSAT-17
  • (B) GSAT-12
  • (C) GSAT-09
  • (D) GSAT-07
Click to view Answer
ANSWER: C

Q104. Which has been thrust of “Paryatan Parv” organized by Ministry of Tourism from 5-25 October 2017 ?

  • (A) Ek Bharat Shrestha Bharat
  • (B) Ek Bharat Swatcha Bharat
  • (C) EK Bharat Ek Sanskriti
  • (D) Ek Bharat Ek Vishwa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q105. Among the following who was/were conferred ‘Padma Vibhushan Awards’ in 2017 ?

  • (A) Sharad Pawar
  • (B) Murli Manohar Joshi
  • (C) P.A. Sangma
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q106. Which date is being celebrated as International Day of Yoga ?

  • (A) 21 June
  • (B) 5 March
  • (C) 24 October
  • (D) 25 December
Click to view Answer
ANSWER: A

Q107. Who was given Bhupen Hazarika National Award, 2017 ?

  • (A) Haraprasad Das
  • (B) Yeshe Dorjee Thongshi
  • (C) Manu S. Pillai
  • (D) Paro Anand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q108. Who is the chief Commissioner of India ?

  • (A) Om prakash Rawat
  • (B) Achal Kumar Joti
  • (C) Navia Chawla
  • (D) N. Gopalswami
Click to view Answer
ANSWER: A

Q109. For the first time in October 2017 Ferry service in Gujarat has been started between which Places ?

  • (A) Ghogha – Dahej
  • (B) Bharuch – Kevadiya
  • (C) Ernakulum – Kalamassery
  • (D) Kanniyankumari – Aloor Port
Click to view Answer
ANSWER: A

Q110. Who has been chosen for Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2017?

  • (A) Pranab Mukharjee
  • (B) Manmohan Singh
  • (C) Kapil Sibbal
  • (D) P. Chidambaram
Click to view Answer
ANSWER: B

Q111. Which person of Indian origin got Australia’s highest civilian honour for his contribution in the field ?

  • (A) Purshottam Sawrikar
  • (B) Makhan Singh Khangure
  • (C) Vijay Kumar
  • (D) All of the Above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q112. Who has been conferred with France’s highest civilian honour – Legion d’Honneur in 2017 ?

  • (A) Sachin Tendulkar
  • (B) Saumitra Chatterjee
  • (C) Amitabh Bachchan
  • (D) Satyajit Ray
Click to view Answer
ANSWER: B

Q113. Among the following which Indian Judge has been elected to International Court of Justice ?

  • (A) Nagendra Sigh
  • (B) Jagdish Bhagwati
  • (C) Deepak Mishra
  • (D) Dalveer Bhandari
Click to view Answer
ANSWER: D

Q114. “Paradise Papers” recently leaked are related to which matter ?

  • (A) Secret Documents of RAW
  • (B) Secret Documents of KGB
  • (C) Secret Documents of CIA
  • (D) Investments in Secret Tax Heavens
Click to view Answer
ANSWER: D

Q115. Which countries have declared their intentions to leave UNESCO ?

  • (A) USA and Israel
  • (B) Syria and Iran
  • (C) China and Pakistan
  • (D) Korea and Japan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q116. Which organization won the Nobel Peace Prize in 2017 ?

  • (A) UNESCO
  • (B) WHO
  • (C) ICAN
  • (D) ILO
Click to view Answer
ANSWER: C

Q117. Ninth summit of BRICS in 2017 was held in which country ?

  • (A) Russia
  • (B) China
  • (C) India
  • (D) South Africa
Click to view Answer
ANSWER: B

Q118. How many countries are members of SAARC ?

  • (A) 8
  • (B) 7
  • (C) 6
  • (D) 5
Click to view Answer
ANSWER: A

Q119. Who is Secretary General of UN ?

  • (A) Kofi Annan
  • (B) Antonio Guterres
  • (C) Ban-ki-Moon
  • (D) Perez de Cuellar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q120. At present who is prime Minister of Pakistan ?

  • (A) Shahib Khaqan Abbasi
  • (B) Nawaz Sharif
  • (C) Benezir Bhutto
  • (D) Asif Ali Zardari
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment