hp-naib-tehsildar-2013-prelims-question-paper

Naib Tehsildar 2013 General Studies Paper

Q1. Thira Sujanpur was developed as a capital city by:

  • (A) Raja Sansarchand
  • (B) Raja Ghanamandchand
  • (C) Raja Abyaychand
  • (D) Raja Jaisingh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q2. Which practice was known as Saradena among the Brahamins of Kangra ?

  • (A) Initiation into Learning
  • (B) Marriage of Halwaha’s daughter into a Nagarkotiya family.
  • (C) Meeting of Community Panchayat of Nagarkotiya Brahmins
  • (D) Grand feast organised on the eve of Holi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q3. Who are kown as Bhojkis ?

  • (A) Family priests of Katoch dynasty
  • (B) Priests of Jwalaji and Naina Devi Temples
  • (C) Reciters of poctry during marriage ceremony
  • (D) Brahmins who got land grants from Thakurs.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q4. What is meant by Pabuchi , Pandvani and Bhataakshri ?

  • (A) Types of Scripts
  • (B) Wall painting
  • (C) Fabric
  • (D) Woollen Garments
Click to view Answer
ANSWER: A

Q5. On what count Raja Aniruddhachand went to the extent of abdicating the throne instead of carrying out the bidding of Maharaja Ranjeet Singh ?

  • (A) Surrendering the Kangra Fort
  • (B) Payment of hefty Nazrana
  • (C) To marry his sister in the family of Mian Dhyanchand
  • (D) Conceding Harsh Conditions of Treaty.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. The only dynasty which has its genesis in Himachal Pradesh and does not owe its existence to migration from outside:

  • (A) Pathania
  • (B) Katoch
  • (C) Mankotiya
  • (D) Sen
Click to view Answer
ANSWER: B

Q7. Mukhiya, Wazir and Mahar subcastes of kanets are found in:

  • (A) District Sirmur
  • (B) Shimla District
  • (C) Kinnaur
  • (D) Lahul
Click to view Answer
ANSWER: B

Q8. Who are the Ghiraths of Kangra region?

  • (A) Shepherds
  • (B) Weavers
  • (C) Farmers
  • (D) Traders
Click to view Answer
ANSWER: C

Q9. Pandit Chandradhar Sharma Guleri’s father held an honorable position in Jaipur state. He was:

  • (A) Court Astrologer
  • (B) Head of Potheekhana
  • (C) Principal of Maharaja’s College
  • (D) Head of Toshakhana
Click to view Answer
ANSWER: C

Q10. ‘Bhent’ and ‘Bihagra’ folk-songs are:

  • (A) Religious songs
  • (B) Pastoral songs
  • (C) Matrimonial songs
  • (D) Milkmaid songs
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. Customs of Chundavad and Pagvand are related with:

  • (A) Division of parental property
  • (B) Dowry given to the daughter
  • (C) Rituals performed for bountiful crops
  • (D) Offering to the village deity
Click to view Answer
ANSWER: A

Q12. Kamala Rani and Roshani Devi have carved niche for themselves in the field of:

  • (A) Embroidery
  • (B) Wall painting
  • (C) Folk-song
  • (D) Carper weaving
Click to view Answer
ANSWER: C

Q13. In which district was Himachal’s first musc studio, “Sound of Mountains” established in the year 1986?

  • (A) Mandi
  • (B) Kangra
  • (C) Shimla
  • (D) Hamirpur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q14. The theme of Kinnauri folk-song “Tipsi Ban Thanee” is:

  • (A) Beauty of Kinnar Lissom
  • (B) Usha Devi’s curse to beautiful Kinnar girl being envious of her beauty
  • (C) Welcome of newly wed couple
  • (D) Onset of rainy season
Click to view Answer
ANSWER: B

Q15. For which literacy work Dr. Susheel Kumar Fulla was honoured with Himachal’s highest literacy award?

  • (A) Shadow of flower
  • (B) Smell of Soil
  • (C) Defeat people
  • (D) Khulti hui Paankh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q16. Eassy collection of which litterateur has been published under the title “ Bund Samani Samudra”?

  • (A) Ratansingh Himesh
  • (B) Prem Pakhrolvi
  • (C) Piyish Guleri
  • (D) Rajeev Kumar Trigarti
Click to view Answer
ANSWER: B

Q17. The litterateur who is known as “Dard Dhamotavi” happens to be:

  • (A) Harnamdas Dogra
  • (B) Deshraj Dogra
  • (C) Ramdayal Neeraj
  • (D) Harikrishan Mittu
Click to view Answer
ANSWER: B

Q18. In which manner Nobel Laureate Aung San Su Kyi has an intimate connection with Shimla?

  • (A) She graduated from Himachal Pradesh University.
  • (B) She stayed in Shimla as a Research fellow in IIAS for two years.
  • (C) Her doctoral thesis is about Shimla.
  • (D) She has been a visiting faculty in Himachal Pradesh Universiy.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q19. Who has given orders to H.P. Power Corporation against felling trees in the heartland of tribal Kinnaur district?

  • (A) Ministry of Forest and Environment, New Delhi
  • (B) Department of Forestry, Himachal Pradesh
  • (C) National Green Tribunal
  • (D) High Court of Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q20. During the Riyasati era Minjar festival in Chamba used to commence with:

  • (A) Singing of Kunjari Malhar songs
  • (B) Presentation of Minjar in the temples of Raghuveer and Laxminarayan in early morning by the King
  • (C) Floting of Minjar and Coconut in the river Ravi
  • (D) Commencement of a grand procession from the palace.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q21. Which pass connects Lahul region to Chamba district’s Bharmaur area?

  • (A) Rohtang
  • (B) Kunjam
  • (C) Kugati
  • (D) Baralacha
Click to view Answer
ANSWER: C

Q22. ‘Thuppa’, the main traditional dish of Lahul valley is prepared particularly during:

  • (A) Winter
  • (B) Spring
  • (C) Summer
  • (D) Wedding
Click to view Answer
ANSWER: A

Q23. Which Temple’s Kardar (manager) happens to be a Thakur, whereas the priest happens to be a Lama?

  • (A) Trilokinath Temple
  • (B) Shikari Devi Temple
  • (C) Naina Devi Temple
  • (D) Hidima Devi Temple
Click to view Answer
ANSWER: A

Q24. For the prosperity and happiness of which state Guru Govind Singh performed Akhand Keertan for 18 years?

  • (A) Mandi
  • (B) Chamba
  • (C) Suket
  • (D) Sirmaur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q25. Johadji fair, the most popular fair of Solan district is associated with:

  • (A) Guru Hargovind
  • (B) Guru Amardas
  • (C) Guru Nanak Dev
  • (D) Guru Angad Dev
Click to view Answer
ANSWER: C

Q26. What step was taken by the British government through Shimla manifesto?

  • (A) Announcement of war with Afghanistan
  • (B) Treaty with Maharaja Ranjeet Singh
  • (C) Establishment of the first church in Shimla
  • (D) Commencement of laying down of Kalka-Shimla Rail
Click to view Answer
ANSWER: A

Q27. Ruler of which state used to send compressed into ice and packed in pine needles and hay for chilling the wine of Mughal Princess Jahanara Begum?

  • (A) Suket
  • (B) Sirmaur
  • (C) Chamba
  • (D) Mandi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q28. The only hill chief who did not provide men and money to British government during the upheaval of 1857 A.D.?

  • (A) Ruler of Kahlur
  • (B) Ruler of Bushahr
  • (C) Ruler of Sirmaur
  • (D) Ruler of Mandi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q29. Who designated Shimla as the summer capital of British Empire in India?

  • (A) Lord Canning
  • (B) Lord Elgin
  • (C) Sir Jhon Lawrence
  • (D) Lord Lytton
Click to view Answer
ANSWER: C

Q30. By whom Shimla’s designation as summer capital of British India was defended in the following manner – “It was only place in India where a viceroy could divert himself of the trappings of office”.

  • (A) Lord Curzon
  • (B) Lord Minto
  • (C) Lord Reading
  • (D) Lord Chelmsford
Click to view Answer
ANSWER: A

Q31. Which country’s National Anthem has been revised recently to remove its masculine bias by inserting into it the words ‘Great Daughters’ too along with great sons?

  • (A) Australia
  • (B) Austria
  • (C) Hungary
  • (D) Germany
Click to view Answer
ANSWER: B

Q32. By which Malala Yousafzai’s name has been suggested for the next Nobel Peace Prize?

  • (A) Asma Jahangir
  • (B) Mitehelli Obama
  • (C) Hillary Chinton
  • (D) Angelina Jolie
Click to view Answer
ANSWER: D

Q33. The enormous increase in the brainsize of humans has been ascribed to the intake of cooked food by them in a recently published research paper by two Latin American Women Researchers. They belong to:

  • (A) Bolivia
  • (B) Brazil
  • (C) Venezuela
  • (D) Columbia
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. In an Indian state 60 years old struggle of farmers for land rights succeeded recently when state government agreed to return 85000 acres of land to the farmers taken over by the British government. That state is:

  • (A) Bihar
  • (B) Karnataka
  • (C) Maharashtra
  • (D) Odisha
Click to view Answer
ANSWER: C

Q35. Legendary astronomer Patric Moore (passed away recently) holds the unique record of presenting a programme continuously for 50 years in BBC Television. This landmark programme was:

  • (A) The sky at night
  • (B) The unfathomable universe
  • (C) Infinite universe
  • (D) Our globe and its neighbors
Click to view Answer
ANSWER: A

Q36. According to a new genetic study, Europe’s largest minority group Romani began their migration 1500 years ago from:

  • (A) West Asia
  • (B) India
  • (C) North Africa
  • (D) Afghanistan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q37. At the heart of current political impasse in Nepal happens to be :

  • (A) Sharp differences about federalism
  • (B) Assimilation of Maoist cadres in the Nepalese Army
  • (C) Opposition’s insistence on changing the Prime Minister
  • (D) Renegotiation of 1950 treaty with India
Click to view Answer
ANSWER: C

Q38. Direct Cash Transfer Scheme will be launched in 51 districts across India from January 2013 with a rider that in the concerned district :

  • (A) 80% of population should have Aadhar Cards.
  • (B) It should be drought prone area.
  • (C) It should have experienced natural disasters for two consecutive years.
  • (D) Its inclusion in the scheme should be recommended by what area’s M.P.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q39. British Prime Minister’s decision to reject Lord Leveson Report has evoked widespread protests there. Its key recommendation is :

  • (A) Establishment of an independent media regulatory body backed by legislation
  • (B) Parliamentary control over media.
  • (C) Stiff rules to rein in undesirable activities of media.
  • (D) A code of conduct should be laid down to eliminate hacking practices.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q40. Nobel Laureate of which field gave a touching human touch to his Nobel acceptance lecture in the following manner recently : “Two hours ago, the wife of General Secretary of Swedish Academy had a Baby girl. It is the beginning of a beautiful story.”

  • (A) Physiology
  • (B) Peace
  • (C) Literature
  • (D) Economics
Click to view Answer
ANSWER: C

Q41. What has been impact of Himachal Pradesh High Court’s judgement in Satinder Kumar and Other Vs Union of India Case ?

  • (A) Cement Plants in Solan district have been disbanded.
  • (B) Mega hydropower projects have been disbanded.
  • (C) Gurudwara at Pontasahib declared a protected monument.
  • (D) Religious functions cannot be performed in the Church located within the Rashtrapati Niwas.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q42. Indian Railways are looking forward to technical and commercial cooperation with Jungfau Railway on all aspects of running the mountain railways. Jungfau Railway belongs to :

  • (A) Sweden
  • (B) Switzerland
  • (C) China
  • (D) Norway
Click to view Answer
ANSWER: B

Q43. The Gunwalking Scheme of U.S.A. has recently come under fire in the lower house of U.S.A Congress. It is related with :

  • (A) Liberal arms licencing policy.
  • (B) Proliferation of fire arms production units.
  • (C) Strategy of allowing fire arms to be bought by arms traffickers of Mexican drug cartels.
  • (D) Turning Nelson’s eye towards Gunlobby’s activities.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q44. Preparation for the presentation of five centuries old ‘Chavittu Natkam’ is underway on a big Scale to be performed during a Grand Art festival having a span of three months. This is being Done in :

  • (A) Andhra Pradesh
  • (B) Kerala
  • (C) Karnataka
  • (D) Odisha
Click to view Answer
ANSWER: B

Q45. What is the eligibility criterion for availing benefit through “’ Indria Gandhi Matritya Sahyog Yojana” ?

  • (A) The beneficiary should be from SC/ST category.
  • (B) Should not have more than two Living children.
  • (C) Should not have more than two living children and should be more than 19 Years of age.
  • (D) Should be fro a BPL family.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q46. What is the role of Petrocaribe in the world energy sector ?

  • (A) It is an energy giant serving the former Soviet republics.
  • (B) An energy co-operation Agreement through which Venezucla supplies crude oil on concessional terms to 17 Latin American nations.
  • (C) African conglomerate of oil producing countries.
  • (D) Saudi Oil Company providing funds to the Salafis and Jihadists.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q47. A preppy lirsom Malvika Vaz, the only Asian selected for “The student on ice expedition into Australia”, and first girl to be a Naval Aviator for a day belongs to :

  • (A) Gujarat
  • (B) West Bengal
  • (C) Goa
  • (D) Karnataka
Click to view Answer
ANSWER: C

Q48. Nobel peace Prize awarded to Aung San Kyi become extraordinary in the sense that ;

  • (A) She was the first woman to get it.
  • (B) She accepted it personally after 21 years of winning the award.
  • (C) She was not allowed to send even her acceptance speech by junta.
  • (D) It was awarded for her relentless crusade against bonded labour and drug cartels.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q49. Which Hindi Classic film was recently added to Time Magazine’s ‘All Time 100’ list of greatest films made since 1923 ?

  • (A) Mother India
  • (B) Mughal-e-Azam
  • (C) Aawara
  • (D) Do Bigha Zameen
Click to view Answer
ANSWER: C

Q50. The language that has been added recently by Pope Benedict XVI to the Weekly Vetican address in front of the pilgrims :

  • (A) Mandarin (Chinese)
  • (B) Arabic
  • (C) Spanish
  • (D) Turkish
Click to view Answer
ANSWER: B

Q52. Allepe is the largest city in which Asian Country that is going through a big political turmoil ?

  • (A) China
  • (B) Syria
  • (C) Lebanon
  • (D) Iraq
Click to view Answer
ANSWER: B

Q53. Adi Shankaracharya, the founder of ‘Advait Darshan’ was born at Kalady, it is in :

  • (A) West Bengal
  • (B) Tripura
  • (C) Kerala
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q53. Sri Lanka is in the throes of standoff between the executive and judiciary because of controversy over ‘Divineguma Bill’. It means :

  • (A) Uplifting lives
  • (B) Cheerful lives
  • (C) Fragrant lives
  • (D) Wholesome lives
Click to view Answer
ANSWER: A

Q54. From which Indian state members of the Bnei Menashe community have been migrating to Isralel for the last seven years ?

  • (A) Kerala
  • (B) Manipur
  • (C) Sikkim
  • (D) Jharkhand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. Where are ‘Chintally Talks’ being held between the Afghan government and Taliban to facilitate a roadmap for 2015 ?

  • (A) Norway
  • (B) Iran
  • (C) Netherland
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: D

Q56. The Parsi Panchayat Mumbai has informed the Bombay High Court that only a “Poor Parssi” is eligible for accommodation in a subsidized housing scheme of the community. According to it “a poor Parsi” is one who earns :

  • (A) Rs. 1.50 lakh monthly
  • (B) Rs. 90 thousand monthly
  • (C) Rs. 2 lakh monthly
  • (D) Rs. 1 lakh monthly
Click to view Answer
ANSWER: B

Q57. Contribution of which renewed judge of the Supreme Court was bailed in the following manner recently – ‘He believed that law was meant to serve the Last, Least and Lost and that was his constituency.”

  • (A) Justice D.N. Desai
  • (B) Justice O. Chinappa Reddy
  • (C) Justice V.R. Krishna Iyer
  • (D) Justice M. Hidaytullah
Click to view Answer
ANSWER: C

Q58. In the context of hoary spiritual heritage of Indian society who presented the following syncretistic view of secularism : “When Indian is said to be a secular state, it does not mean that reject the reality of an unseen spirit or the relevance of religion to life to life or that we exalt irreligion.”

  • (A) Dr. S. Radhakrishnan
  • (B) Pandit Jawaharlal Nehru
  • (C) Maulana Abul Kalam Azad
  • (D) K.M. Munshi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q59. The purpose for which it has been declared by the UN special envoy for Education that henceforth November 10 will be observed as “Malala and 32 million girls’ day”.

  • (A) To end discrimination faced by the girls.
  • (B) To step female foeticide.
  • (C) To educate the out of school girls across the world.
  • (D) To start a global campaign against domestic violence.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q60. NASA’s curiosity rover which completed its first soil analysis on Mars has found minerals on the Red Planet to basalt volcanic soils in :

  • (A) Hawaii
  • (B) Iceland
  • (C) Finland
  • (D) Japan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q61. A renewed Nationalist newspaper established in 1913 had the following lines on the top of its front page It was :

  • (A) Karmaveer
  • (B) Pratap
  • (C) Veer Arjuna
  • (D) Hans
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. In which year was AITUC (All India Trade Congress) founded and who presided over its maiden session ?

  • (A) Year 1930 and Mahatma Gandhi
  • (B) Year 1922 and Pandit Motilal Nehru
  • (C) Year 1920 and Lala Lajpat Rai
  • (D) Year 1925 and Vallabhbhai Patel
Click to view Answer
ANSWER: C

Q63. “Operation Black Tornado” was launched in the wake of :

  • (A) ULFA Extremism
  • (B) Sikh Militancy
  • (C) Maoist Violence in West Bengal
  • (D) Terrorist attack on Mumbai
Click to view Answer
ANSWER: D

Q64. Which prominent leader of Indian National Congress had predicted during an interview given to the Editor of “Chattan” (a Lahore Periodical) in April, 1946 that “If Pakistan comes into existence it will have to face some very serious problems from the very beginning. An incapable and incompetent political leadership will pave for military take over.”

  • (A) Mahatma Gandhi
  • (B) Maulana Abul Kalam Azad
  • (C) Sardar Patel
  • (D) Acharya J.B. Kriplani
Click to view Answer
ANSWER: B

Q65. Almost half of Rs. 21 lakh fund spent for the construction of ‘Gate Way of India’ at Mumbai was received through donation from a single family . It was a :

  • (A) Parsi family
  • (B) Jewish family
  • (C) Syrian Christian family
  • (D) Marwari family
Click to view Answer
ANSWER: B

Q66. In 1984 general election contest for which parliamentary constituency in West Bengal was dubbed as ‘Giant Killing Contest’ ?

  • (A) Jadavpur
  • (B) Bolpur
  • (C) Darjeeling
  • (D) Burdvan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. IN which present day Indian state progressive step of abolition of centuries old slavery system was taken first of all during the British era ?

  • (A) Andhra Pradesh
  • (B) Tamil Nadu
  • (C) Kerala
  • (D) Gujarat
Click to view Answer
ANSWER: C

Q68. During British rule which factor signified the importance of Postmen in the Summer Capital of the Raj ?

  • (A) Postmen were given special bonus twice in an year.
  • (B) They got biannual LTC.
  • (C) They were paid more than teachers.
  • (D) They were invited to official functions.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q69. Practised in different parts of India. Patua, Worli and Kalighat are varieties of :

  • (A) Weaving
  • (B) Culinary art
  • (C) Folk art
  • (D) Folk music
Click to view Answer
ANSWER: C

Q70. Which Bharat Ratna’s performance on independence Day was a highlight every year from 1947 till his earthly Sojourn’s Continuity ?

  • (A) Pandit Bheemsen Joshi
  • (B) M.S. Subbulakshmi
  • (C) Ustad Bismillah Khan
  • (D) Pandit Ravishankar
Click to view Answer
ANSWER: C

Q71. Who was known as ‘Nightingale of India’ during the freedom struggle ?

  • (A) Subhadrakumari Chauhan
  • (B) Sarojini Naidu
  • (C) Mahadevi Varma
  • (D) Noor Jahan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q72. According to Newar Buddhists Deepavali is an auspicious day for Saddharma because :

  • (A) On this day Siddharth Gautam attained enlightenment.
  • (B) It is birthday of Lord Buddha.
  • (C) Emperor Ashoka embraced Buddhism on this day.
  • (D) Emperor Ashoka sent his son Mahendra and daughter Sanghmitra to Sri Lanka on this occasion Saddharma.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Who persuaded the river Ganges to descent on the Earth by his extreme penance ?

  • (A) King Raghu
  • (B) King Dilip
  • (C) King Bhagirath
  • (D) King Ikshvaku
Click to view Answer
ANSWER: C

Q74. Which day is celebrated as ‘Bandi Chhod Divas’ in the Sikh Panth ?

  • (A) Baishakhi
  • (B) Holi
  • (C) Vijaya Dashmi
  • (D) Deepavali
Click to view Answer
ANSWER: D

Q75. Which literacy work of Sanskrit depicts the geographical features of India in an enchanting manner ?

  • (A) Meghadoot
  • (B) Kadambari
  • (C) Raghuvansham
  • (D) Dashkumar Charit
Click to view Answer
ANSWER: A

Q76. Who is known as Radheya among the prominent characters of Mahabharat ?

  • (A) Abhimanyu
  • (B) Karna
  • (C) Bheeshma
  • (D) Ghatotkach
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. Who accomplished the stupendous task of writing the epic Mahabharat conceding the request of Sage Vyas ?

  • (A) Acharya Brihaspati
  • (B) Mahatma Vidur
  • (C) Lord Ganesh
  • (D) Sage Narad
Click to view Answer
ANSWER: C

Q78. Lumbini is a sacred place for Buddhists because ;

  • (A) Lord Buddha attained enlightenment here.
  • (B) Here Lord Buddha gave his first sermon.
  • (C) It is the birthplace of Lord Buddha.
  • (D) Buddha attained Nirvan at this place.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q79. Who is among for the amelioration of the pathetic condition of beggars and ragpickers living in the Charran Khadda area of Dharmashala ?

  • (A) Lion’s Club Dharmashala
  • (B) Sisters of Charity
  • (C) Tibetan monk Jamyang
  • (D) Department of Social Welfare
Click to view Answer
ANSWER: C

Q80. The order of the Supreme Court in the year 2006 in Prakashsingh case is considered a landmark order through this order the apex court :

  • (A) Laid down guidelines to make the police people friendly
  • (B) Laid down a series of seven recommendations to make the police force accountable to the citizen.
  • (C) Provided a roadmap to unfetter police from colonial mindset.
  • (D) Recommended through modernization of police force.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q81. ON what ground Maulana Hasrat Mohani refused to sign the Constitution of india passed by the Constituent Assembly ?

  • (A) It lacked Indian ethos.
  • (B) States were made subservient to the centre.
  • (C) It was anti-people.
  • (D) It did not reject Gandhian ideology.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q82. Who asked renowned Cartoonist Shankar, “Don’t spare me Shankar”, showing the true democratic and liberal spirit at the very outset of India’s onward march as a republic.

  • (A) Pandit Jawaharlal Nehru
  • (B) Govind Vallabh Pant
  • (C) C. Rajgopalachari
  • (D) Sardar Patel
Click to view Answer
ANSWER: A

Q83. Veindavan Vastra, a unique tapestry that depicts scenes from Srikrishna’s childhood originated in:

  • (A) Uttar Pradesh
  • (B) Gujarat
  • (C) Assam
  • (D) Tripura
Click to view Answer
ANSWER: C

Q84. Among the following who is a descendant of Maulana Fazle Haq Khairabadi who was exiled for life to Andamans for rising against the British ?

  • (A) Nazma Heptullah
  • (B) Hamid Ansari
  • (C) Javed Akhtar
  • (D) Rashid Alwi
Click to view Answer
ANSWER: C

Q85. During the First was of Independence who exhorted the fellow Indians in the following manner? In Roman Script _ Hamari rai hi I taiyaree kar rahe hain os Angrejan se ladvo bhaur zaruri hia”

  • (A) Rani Lakshsmi Bai
  • (B) Tatya Tope
  • (C) Rana Beni Madhav
  • (D) Pehva nana Sahib
Click to view Answer
ANSWER: B

Q86. As a protest against which incident Rabindranth Tagore relinquished his knighthood?

  • (A) Partition Bengal
  • (B) Exile of Lokmanya Tilak
  • (C) Jallianwala Bagh Massacre
  • (D) Hanging of Bhart Singh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q87. Who was the first to be honoured with Bharat Ratna postbumously?

  • (A) Indira Gandhi
  • (B) Dr. B.R. Ambedkar
  • (C) Lal Bahadur Shastri
  • (D) Sardar Vallabhbhai Patel.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q88. Himalayan Pass Bomdila is situated in :

  • (A) Sikkim
  • (B) Himachal Pradesh
  • (C) Arunchal Pradesh
  • (D) Uttarkhand
Click to view Answer
ANSWER: C

Q89. In which state Kanchenjunga biosphere has been carved our?

  • (A) Uttarkhand
  • (B) West Bengal
  • (C) Sikkim
  • (D) Arunchal Pradesh.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q90. In which Upanishad do we find the dialogue between Rishi Yagyavalkya and Gargi?

  • (A) Kath
  • (B) Ken
  • (C) Mundak
  • (D) Virhdarnyak
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. In spite of being a secular state Indian Constitution itself has provided for grant from consolidated fund of certain states to Devaswom ( Divine Property ) Trust as a consequence to the merger agreement with ;

  • (A) Jammu and Kashmir
  • (B) Tanjore
  • (C) Mysore
  • (D) Travancore Cochin
Click to view Answer
ANSWER: D

Q92. Which constitution amendment virtually transferred Article 45 from part IV ( Directive Principles ) to part –III ( Fundamental Rights in the from of Article 21 A ?

  • (A) 86th Amendment
  • (B) 25th Amendment
  • (C) 73rd Amendment
  • (D) 90th Amendment
Click to view Answer
ANSWER: A

Q93. During which Prime Minister’s regime the right to property was excluded from the list of fundamental rights ?

  • (A) Rajeev Gandhi
  • (B) Morarji Dosai
  • (C) Indra Kumar Gujral
  • (D) H.D. Devegowda.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q94. The Five Yrar Plam is endorsed and reviewed by :

  • (A) The Union Cabinet
  • (B) The Cabinet committee on Economic Affairs
  • (C) The National Development Council
  • (D) The Ministry of Finance.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q95. Who can appoint an adhoc judge in the Supreme Court ?

  • (A) President of India
  • (B) Minister of Law
  • (C) Collegium of the Supreme Court
  • (D) Chief justice of India with the permission of the President.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q96. Article 28 of the Constitution prohibits :

  • (A) Discrimination on the basis of caste and religion
  • (B) Spread of communal hatred
  • (C) Religious Education in the government educational instructions
  • (D) Untouchability.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q97. What is the principal ingredient of a pearl ?

  • (A) Calcium carbonate and Magnesium carbonate
  • (B) Calcium sulfate
  • (C) Calcium oxide and calcium sulfate
  • (D) Calcium carbonate only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q98. Peeling or cutting onion causes profuse tearing in the eyes because of

  • (A) Presence of sulphur in its cells
  • (B) Presence of amino acids in the cells
  • (C) presence of magnesium
  • (D) Presence of ammonia gas .
Click to view Answer
ANSWER: A

Q99. What is the role of iodised salt in the human body?

  • (A) To regulate the function of thyroid gland
  • (B) To activate the pancreas
  • (C) To augment the working of Kidneys
  • (D) To strengthen the cells of mind.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q100. Night-blindness is caused by the deficiency of :

  • (A) Vitamin ‘A’
  • (B) Inadequate intake of green vegetables
  • (C) Deficiency of Vitamin ‘B’
  • (D) Poor maintenance of eyes.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q101. Who was the first Indian savant to be invited to accept the chair of original philosophy at Harvard University ?

  • (A) Dr. S. Radhakrishnan
  • (B) Swami Vivekananda
  • (C) Swami Rangnathanands
  • (D) Sri Aurobindo
Click to view Answer
ANSWER: B

Q102. The first commercial civil aviation flight in India in 18 February, 1911 took place between :

  • (A) Allahabad and Naini
  • (B) Allahabad and Varanasi
  • (C) Mumbai and Pune
  • (D) Delhi and Amritsar.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q103. Who commented about the inadequacy of Montagu – Chelmsford Reforms in the following manner ? “It has dawned but where is the sun”

  • (A) Lokmanya Tilak
  • (B) Lala Lajpat Rai
  • (C) Deshbandhu Chitranjandas
  • (D) M.R. Jaikar.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q104. “My ambition is to become Muslim Gokhle”. Who once expressed his political ambition in the above words?

  • (A) Maulana Abul Kalam Azad
  • (B) Mohammad Ali Jinnah
  • (C) Mohammad Karim Chhagla
  • (D) Maulana Hasrat Mohani.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q105. By whom Swami Vivekananda has been hailed as “the greatest gift of India to mankind” ?

  • (A) Sri Aurobindo
  • (B) Netaji Subhash Chandra Bose
  • (C) Sister Niveita
  • (D) Rabindranath Tagore.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q106. Defying the orders of Vicerory Lord Curzon , ruler of which princely state mustered the courage to remain absent from Delhi Darbar held in 1903 to celebrate the coronation of Edward VII ?

  • (A) Mandi
  • (B) Suket
  • (C) Mewar
  • (D) Baroda .
Click to view Answer
ANSWER: C

Q107. Who was instrumental in establishing Sabarmati Ashram of Mahatma Gandhi by providing Rs. 1.50 lakh in the year 1921 A.D.?

  • (A) Jamnlal Rajai
  • (B) Raja Baldes Das Birla
  • (C) Dr. Pranjeevan Das Mehta
  • (D) Adamji Peerbhoy .
Click to view Answer
ANSWER: C

Q108. In which format ‘Hindu Swaraj’ was written by Mahatma Gandhi ?

  • (A) Diary
  • (B) Letters
  • (C) Dialogue between the Editior and Reader
  • (D) Essay.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q109. Basically Hind Swaraj happens to be:

  • (A) An outline for attaining Swaraj
  • (B) A discourse on civilization
  • (C) A blueprint for Rural development
  • (D) Exposure of the menace of colonial rule.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q110. What was the greatest achievement of modern civilization according to Mahatma Gnadhi?

  • (A) Invention of weapons of mass destruction
  • (B) Machines capable of mass productions
  • (C) Curtailment of distance of time and place.
  • (D) Plenty of material comforts.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q111. Who has given a stirring poctic expression to the sentiments that stirred the people before the first war of independence, 1857 in the following manners;

  • (A) Makhanial Chaturvedi
  • (B) Balkrishna Sharma Naveen
  • (C) Subhadra kumari Chauhan
  • (D) Mahadevi Verma
Click to view Answer
ANSWER: C

Q112. What caption was given to the first American edition of Hind Swaraj published in 1924?

  • (A) Sermon on the mount
  • (B) Sermon on the sea
  • (C) Commandment of an Eastern Sage
  • (D) Vision of better world.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q113. What was the reaction of Mahatma Gandhi after going R.C. Dutta’s monumental work Economic History of India?

  • (A) British rule was a satanic rule
  • (B) The blood of country’s heart was being sucked
  • (C) His eyes were moist with tears
  • (D) British rule was a curse
Click to view Answer
ANSWER: C

Q114. Which mental state is conducive ofr the renunciation of anything according to Mahatma Gandhi?

  • (A) After the arousal of robust sense of duty
  • (B) After realising the futility of material things
  • (C) After finding better alternative to desired things
  • (D) After brooding over the ephemerality of the material world
Click to view Answer
ANSWER: C

Q115. When did Winston Churchill dubbed Mahatma Gandhi “Half Naked Faqir” of India giving vent to his intense disliking for Mahatma Gandhi?

  • (A) During the hayday of Non-co-operation Movement
  • (B) Amidst Civil Disobedience Movement
  • (C) During Dandi March
  • (D) During Quit India Movement
Click to view Answer
ANSWER: C

Q116. About which book Mahatma Gandhi has commented that it has been written with “blood and tears”?

  • (A) The White Slaves of England
  • (B) The Kingdom of God is Within You
  • (C) Unto This Last
  • (D) A New Cursade
Click to view Answer
ANSWER: C

Leave a Comment