HPAS 2015 Prelims

HPAS 2015 Prelims Question Paper

Q1. Which of the following is not a freshwater ecosystem?

  • (A) Pond
  • (B) Lake
  • (C) Wetland
  • (D) Open Ocean
Click to view Answer
ANSWER: D

Q2. Which of these is not an ecosystem service?

  • (A) Climate control
  • (B) Recreational Benefits
  • (C) Winds
  • (D) Food
Click to view Answer
ANSWER: C

Q3. Desert ecosystems are characterized by annual rainfall of less than:

  • (A) 25 cm
  • (B) 30 cm
  • (C) 40 cm
  • (D) 50 cm
Click to view Answer
ANSWER: A

Q4. Which of these places is reputed to be world’s most biologically diverse?

  • (A) Yasuni tropical rain forest
  • (B) Western Ghats
  • (C) Eastern Himalayan
  • (D) Indo-Burma region
Click to view Answer
ANSWER: A

Q5. India is home to how many (approximately) mammalian species?

  • (A) 1320
  • (B) 628
  • (C) 350
  • (D) 3560
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. Identify the correct sequence of countries with the highest biodiversity:

  • (A) Brazil > Colombia > China > Indonesia
  • (B) Brazil > Colombia > India > Indonesia
  • (C) Bolivia > Indonesia > Colombia > India
  • (D) Bolivia > Venezuela > Indonesia > Colombia
Click to view Answer
ANSWER: A

Q7. Which of these is not a factor threatening extinction of several species in India?

  • (A) Population explosion
  • (B) Climate change
  • (C) Laxity in implementation of environment policies
  • (D) Socio-cultural practices
Click to view Answer
ANSWER: D

Q8. According to Paris agreement on climate change, the rise in average temperature of earth’s surface above pre-industrial levels should be limited to:

  • (A) 1 Degree Celsius
  • (B) 2 Degree Celsius
  • (C) 2.5 Degree Celsius
  • (D) 3 Degree Celsius
Click to view Answer
ANSWER: B

Q9. The acronym UNFCC represents:

  • (A) United Nation Framework on Climate Change
  • (B) United Nation Fund for Climate control
  • (C) United Nation Fund for Climate change
  • (D) United Nation Framework for climate change
Click to view Answer
ANSWER: A

Q10. In the context of climate change, measures undertaken by Government of India have a target of electric power generation by renewable energy (by year 2030) of:

  • (A) 350 GW
  • (B) 175 GW
  • (C) 500 GW
  • (D) 250 GW
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. When a body is taken from the earth to moon:

  • (A) Mass change but weight remain the same
  • (B) Weight change but mass remain the same
  • (C) Both weight and mass change
  • (D) Both weight and mass remain the same
Click to view Answer
ANSWER: B

Q12. Decibel is used to measure the intensity field of:

  • (A) Magnetic field
  • (B) Sound
  • (C) Light
  • (D) Heat
Click to view Answer
ANSWER: B

Q13. Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty acids?

  • (A) Sunflower oil
  • (B) Mustard oil
  • (C) Coconut oil
  • (D) Groundnut oil
Click to view Answer
ANSWER: A

Q14. Usually fuels on burning cause pollution. Which one of the following fuels causes minimum environmental pollution?

  • (A) Diesel
  • (B) Coal
  • (C) Hydrogen
  • (D) Kerosene
Click to view Answer
ANSWER: C

Q15. Vegetables are easily perishable because of their high content of:

  • (A) Sugars
  • (B) Water
  • (C) Vitamins
  • (D) Enzymes
Click to view Answer
ANSWER: B

Q16. Sweat mainly serves to eliminate:

  • (A) Water, NaCl
  • (B) NaCl, Fats
  • (C) Dirt, water
  • (D) Serum, Water
Click to view Answer
ANSWER: A

Q17. In a poultry unit the factor most influencing the cost is the cost of:

  • (A) Feed
  • (B) Transportation
  • (C) Chicks
  • (D) Medicines
Click to view Answer
ANSWER: A

Q18. Bombyx mori is a:

  • (A) Fish
  • (B) Silkworm
  • (C) Ringworm
  • (D) Moth
Click to view Answer
ANSWER: B

Q19. Which of the following statements is correct?

  • (A) Wheat bran is rich in carbohydrates
  • (B) Fungal fermentation of rice is used for the preparation of alcoholic drinks
  • (C) Rice has antibiotic properties
  • (D) Wheat contains 80-85% carbohydrates
Click to view Answer
ANSWER: B

Q20. A pressure cooker works on the principle of:

  • (A) Elevation of boiling point of water by application of pressure
  • (B) Making the food-grains inside softer
  • (C) Making the food-grains softer by application of pressure and temperature
  • (D) Keeping the food-grains inside steam for a longer time
Click to view Answer
ANSWER: A

Q21. Which of the following is not a feature of caste system?

  • (A) Hierarchy
  • (B) Hereditary occupation
  • (C) Exogamous marriages
  • (D) Accountability
Click to view Answer
ANSWER: C

Q22. Ashish Bose is well known for his concept:

  • (A) Demographic transition
  • (B) Population Explosion
  • (C) BIMARU States
  • (D) Sustainable Development
Click to view Answer
ANSWER: C

Q23. Which state of India was the first to pass Zamindari Abolition Act?

  • (A) Bihar
  • (B) Uttar Pradesh
  • (C) Rajasthan
  • (D) Karnataka
Click to view Answer
ANSWER: B

Q24. In which year was the Protection of Women from Domestic Violence Act passed?

  • (A) 1998
  • (B) 2001
  • (C) 2004
  • (D) 2005
Click to view Answer
ANSWER: D

Q25. Which is not an indicator of Human Development Index?

  • (A) Life expectancy
  • (B) Education component
  • (C) National per capita income
  • (D) Level of Urbanization
Click to view Answer
ANSWER: D

Q26. Of which river’s tributaries are Phojal, Sarwati and Hansa streams?

  • (A) Satluj
  • (B) Beas
  • (C) Ravi
  • (D) Yamuna
Click to view Answer
ANSWER: B

Q27. What is the archaeological style of Adi Brahma temple Khokhan?

  • (A) Pagoda
  • (B) Pent-roof
  • (C) Pyramid-roof
  • (D) Pyramid
Click to view Answer
ANSWER: A

Q28. With which region of H.P. is Bonangchyu dance associated?

  • (A) Chamba
  • (B) Sirmour
  • (C) Kinnaur
  • (D) Kangra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q29. According to 2011 census which district of H.P. has the highest number of urban households?

  • (A) Kangra
  • (B) Shimla
  • (C) Mandi
  • (D) Solan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q30. Who was the court poet of Raja Dharam Chand of Kangra who wrote Dharam Chand Natak in around 1562 AD?

  • (A) Ganesh Singh
  • (B) Kanhyaya Lal Sharma
  • (C) Manik Chand
  • (D) Padam Chand Guleri
Click to view Answer
ANSWER: C

Q31. To which princely state did Zorawar Singh, General of Raja Gulab Singh who invaded Ladakh and Baltistan during 1834-41, belong?

  • (A) Kangra
  • (B) Sirmaur
  • (C) Jubbal
  • (D) Kehlur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q32. When did the Chandrabhaga Valley which was held as Jagir by the families of Tibetan origin come under sway of Kullu?

  • (A) Thirteenth century
  • (B) Fifteenth century
  • (C) Seventeenth century
  • (D) Eighteenth century
Click to view Answer
ANSWER: C

Q33. The territory of which of the following princely states was divided between two cousins/scions Vijay Singh and Ram Singh during the nineteenth century?

  • (A) Datarpur
  • (B) Siba
  • (C) Guler
  • (D) Jaswan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. Around which year did Captain R.C. Lee set up an apple orchard in Kullu area?

  • (A) 1870 AD
  • (B) 1895 AD
  • (C) 1905 AD
  • (D) 1910 AD
Click to view Answer
ANSWER: A

Q35. Which Raja of Sirmaur princely state shifted the capital of his state from Rajban to Kalsi in the beginning of the thirteenth century?

  • (A) Udit Prakash
  • (B) Kaul Prakash
  • (C) Maha Prakash
  • (D) Sumer Prakash
Click to view Answer
ANSWER: A

Q36. Which Raja of Bushahr princely state received Hang-Rang valley from Tibet as Jagir?

  • (A) Prem Singh
  • (B) Karam Singh
  • (C) Bhup Singh
  • (D) Kehri Singh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q37. Around which year did Russian painter Nicholas Roerich visit Naggar in Kullu District for the first time?

  • (A) 1915
  • (B) 1923
  • (C) 1926
  • (D) 1930
Click to view Answer
ANSWER: B

Q38. Which Raja of Bangahal princely state was treacherously killed by Raja Siddha Sen of Mandi?

  • (A) Raghunath Pal
  • (B) Dalel Pal
  • (C) Prithi Pal
  • (D) Man Pal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q39. In which basin is Upper Joiner hydro-power project?

  • (A) Ravi
  • (B) Satluj
  • (C) Beas
  • (D) Yamuna
Click to view Answer
ANSWER: A

Q40. Which school did Amrita Shergil join in Shimla around 1924-25?

  • (A) Taral Hall
  • (B) Alfred Corpet
  • (C) Santa Annciate
  • (D) Jesus and Mary
Click to view Answer
ANSWER: D

Q41. At which place in Kullu District of Himachal Pradesh is fish farm?

  • (A) Patlikuhl
  • (B) Mohal
  • (C) Nagini
  • (D) All of the Above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q42. Which bank is collaborating with the Himachal Pradesh government in implementing Doodh Ganga Yojna?

  • (A) UCO Bank
  • (B) State Bank of India
  • (C) NABARD
  • (D) H.P state Cooperative Bank
Click to view Answer
ANSWER: C

Q43. Which agency is managing Himachal Pradesh State Wide Area Network (HIMSWAN) services?

  • (A) M/s KPMG
  • (B) M/s Orange Business services
  • (C) M/s E&Y HPSDC
  • (D) M/s Vyam Technologies
Click to view Answer
ANSWER: B

Q44. Who founded Himachal Vikas Congress (HVC)?

  • (A) Maheshwar Singh
  • (B) Thakur Ram Lal
  • (C) Dr. Salig Ram
  • (D) Pandit Sukh Ram
Click to view Answer
ANSWER: D

Q45. Which two districts of H.P. are covered under Backward Regions Grant Fund of Ministry of Panchayati Raj, Government of India?

  • (A) Kinnaur and Lahul Spiti
  • (B) Lahul-Spiti and Chamba
  • (C) Chamba and Sirmaur
  • (D) Sirmaur and Kinnaur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q46. Who among the following persons has secured India’s 12th Olympic quota berth for shooting for the Rio Games?

  • (A) Napis Tortungpanich
  • (B) Sanjay Rajput
  • (C) Vitaliy Dovgun
  • (D) Jitu Rai
Click to view Answer
ANSWER: B

Q47. Who among the following persons has been appointed as UP’s Lokayukta?

  • (A) Prabhu Nath Singh
  • (B) Sanjay Mishra
  • (C) Virender Singh
  • (D) N.K. Mehrotra
Click to view Answer
ANSWER: B

Q48. Which of the following Indian States will get the first ever solar-stellar observatory?

  • (A) Rajasthan
  • (B) Gujarat
  • (C) Maharashtra
  • (D) Karnataka
Click to view Answer
ANSWER: B

Q49. India celebrated its first Constitution Day on:

  • (A) 15th August, 1947
  • (B) 26th January, 1950
  • (C) 26th November, 1949
  • (D) NOTA
Click to view Answer
ANSWER: C

Q50. In which of the following states, ‘Hornbill’ festival has been observed to uphold Unity in Diversity?

  • (A) Nagaland
  • (B) Manipur
  • (C) Assam
  • (D) Mizoram
Click to view Answer
ANSWER: A

Q51. Consider the following statements regarding IRNSS-1E:
1. It is India’s fifth navigational satellite
2. It was launched from PSLV-C31
3. It was successfully launched from Satish Dhawan Space Centre, SHAR, Sriharikota
4. It is an independent regional satellite system designed to provide information in the Indian region and 1500 km around the Indian Mainland

  • (A) (1), (2) and (3)
  • (B) (2), (3) and (4)
  • (C) (1), (2) and (4)
  • (D) All of the above are correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q52. With regard to the recently approved “Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana”, which of the following statement is/are incorrect?
1. For annual commercial and horticultural crops, the premium to be paid by farmers will be only 5%
2. There will be a uniform premium of only 2% to be paid by farmers for all Kharif crops
3. For Rabi crops, premium to be paid by farmers is 1.5%

  • (A) (1) only
  • (B) (2) only
  • (C) (3) only
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q53. The National Air Quality Index (AQI) measures air quality by taking into consideration which of the following pollutants?
1. Ammonia, 2. Nitrogen dioxide, 3. Sulphur dioxide, 4. Carbon dioxide, 5. Ozone, 6. Lead

  • (A) (1), (3) and (5) only
  • (B) (1), (2), (4) and (6) only
  • (C) (1), (2), (3), (4), (5) and (6)
  • (D) (1), (5) and (6) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q54. The Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana:
1. Focuses on feeder separation (rural households and agricultural)
2. Seeks to electrify rural and urban areas both
3. Will nationalise all power distribution companies in rural areas
4. Seeks to provide uninterrupted power supply to industries set up in the rural areas

  • (A) only (3)
  • (B) only (1)
  • (C) only (2)
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. Who of the following has been awarded Padma Vibhushan?
1. Avinash Dixit, 2. Sania Mirza, 3. Priyanka Chopra, 4. Anjum Chopra

  • (A) only (1)
  • (B) only (2)
  • (C) only (3)
  • (D) only (4)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q56. Who among the following persons has won the Man Booker Prize, 2015?

  • (A) Marlon James
  • (B) Sanjeev Sahota
  • (C) James Tott
  • (D) Ali Smith
Click to view Answer
ANSWER: A

Q57. Consider the following statements regarding International Solar Alliance (ISA):
1. Indian Prime Minister Narender Modi and French President Francois Hollande has jointly laid the foundation stone of the International Solar Alliance Headquarters
2. The interim Secretariat of the ISA is located at Gurgaon, India
3. ISA has 121 member-countries

  • (A) only (1) and (2)
  • (B) only (2) and (3)
  • (C) only (1) and (3)
  • (D) All the above are correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q58. Consider the following statements regarding Corruption Perception Index (CPI), 2015:
1. The Corruption Perception Index, 2015 was released by Berlin-based corruption watch-dog Transparency International
2. India ranks 76th out of 194 countries in the CPI 2015
3. The list is topped by Denmark followed by Finland and Sweden

  • (A) only (1) and (2)
  • (B) only (1) and (3)
  • (C) only (2) and (3)
  • (D) All the above are correct
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. Which of the following statements is incorrect regarding Zika virus?

  • (A) The virus was first isolated in April 1947 at Brazil
  • (B) It is transmitted by daytime active Aedes mosquitoes such as A. aegypti
  • (C) It is a member of the virus family Flaviviridae and the genus Flavivirus
  • (D) The most common symptoms of Zika are fever, rash, joint pain, muscle pain, headache, etc.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q60. Consider the following statements regarding Corporate Tax Avoidance deal:
1. A total of 31 Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) members agreed to sign this deal
2. It will be harder for firms to hide money in tax havens or play one country’s tax authorities against another
3. France is not among 31 members who agreed to sign the deal

  • (A) only (1) and (2)
  • (B) only (2) and (3)
  • (C) only (1) and (3)
  • (D) All the above are correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q61. Which of the following is not correct about Harappa’s contacts with its contemporary civilizations?

  • (A) Similarity of some of its seals with them
  • (B) The term Melukha used in Mesopotamian tablets perhaps refers to Sindhu
  • (C) The Harappan seals mention its relations with them
  • (D) The Mesopotamians called cotton by the name of Sindhu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q62. Who built the Sudarshana lake in the Saurashtra region?

  • (A) Pushyagupta
  • (B) Dhanananda
  • (C) Kharavela
  • (D) Samudragupta
Click to view Answer
ANSWER: A

Q63. Which one of the following festivals was most famous in Vijayanagar empire?

  • (A) Vasant Ritu
  • (B) Brahmotsavam
  • (C) Mahanavami
  • (D) Ramana Vaidi
Click to view Answer
ANSWER: C

Q64. Which of the following Bhakti poets of Maharashtra conveyed his teachings through the numerous Abhangas?

  • (A) Tukaram
  • (B) Namdev
  • (C) Eknath
  • (D) Ramdas
Click to view Answer
ANSWER: A

Q65. Dara Shikoh was the disciple of which sufi saint?

  • (A) Mirza Ghalib
  • (B) Mian Mir
  • (C) Mullah Shah
  • (D) Mir Taki Mir
Click to view Answer
ANSWER: B

Q66. Which of the following states were not annexed to the English East India Company’s dominions under Dalhousie’s Doctrine of Lapse?

  • (A) Satara
  • (B) Nagpur
  • (C) Jhansi
  • (D) Jodhpur
Click to view Answer
ANSWER: D

Q67. Who established the East India Association in 1866 in London?

  • (A) Raja Ram Mohan Roy
  • (B) Dada Bhai Naoroji
  • (C) Surendra Nath Banerjee
  • (D) Lala Lajpat Rai
Click to view Answer
ANSWER: B

Q68. When was the Civil Disobedience Movement finally called off by Mahatma Gandhi?

  • (A) 1931
  • (B) 1932
  • (C) 1933
  • (D) 1934
Click to view Answer
ANSWER: D

Q69. Consider the following:
i. The Nehru Report
ii. The Rowlatt Satyagraha
iii. The MacDonald Award
iv. Formation of Congress Socialist Party
Arrange in chronological order.

  • (A) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (B) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (C) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (D) (iv) (iii) (ii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q70. How much time did Lord Mountbatten give to Sir C. Radcliff to delineate the international border of India in 1947?

  • (A) 1 and a half months
  • (B) 3 and a half months
  • (C) 4 months
  • (D) 6 months
Click to view Answer
ANSWER: A

Q71. Bermuda Triangle is located in:

  • (A) Atlantic Ocean
  • (B) Pacific Ocean
  • (C) Indian Ocean
  • (D) China Ocean
Click to view Answer
ANSWER: A

Q72. Which one of the following is not correctly matched? (Country – Capital)

  • (A) Burkina Faso – Ouagadougou
  • (B) Finland – Helsinki
  • (C) Vietnam – Ho-Chi-Minh City
  • (D) Taiwan – Taipei
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Which one of the following is incorrect? (National Park – State)

  • (A) Sariska Tiger – Rajasthan
  • (B) Hemis National Park – J&K
  • (C) Periyar National Park – Odisha
  • (D) Rajaji National Park – Uttarakhand
Click to view Answer
ANSWER: C

Q74. Which is incorrect about Himalaya?

  • (A) Himalayas are young folded mountains
  • (B) Before Himalayas, there was a Tethys sea
  • (C) Highest peak of the world is in Himalayan range
  • (D) Its width varies from 200km in Kashmir to 500 km in Arunachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q75. Which one of the following is incorrect? (City – River)

  • (A) Jaunpur – Gomati
  • (B) Nashik – Godavari
  • (C) Lucknow – Gandak
  • (D) Ujjain – Shipra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q76. Which line separates India from Afghanistan?

  • (A) Radcliffe line
  • (B) Durand line
  • (C) McMohan line
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. What is the name of shifting cultivation in Mexico?

  • (A) Milpa
  • (B) Jhumming
  • (C) Roca
  • (D) Caingin
Click to view Answer
ANSWER: A

Q78. Which soil is best for cotton cultivation?

  • (A) Alluvial Soil
  • (B) Laterite Soil
  • (C) Red Soil
  • (D) Black soil
Click to view Answer
ANSWER: D

Q79. Which is the Longest river of the World?

  • (A) Nile
  • (B) Amazon
  • (C) Yangtze
  • (D) Congo
Click to view Answer
ANSWER: A

Q80. Varkala beach is located in:

  • (A) Karnataka
  • (B) Puducherry
  • (C) Kerala
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q81. Who among the following was the constituent advisor to the Constituent Assembly?

  • (A) Dr. B.R. Ambedkar
  • (B) Dr. Rajendra Prasad
  • (C) K.M. Munshi
  • (D) Sir B.N. Rau
Click to view Answer
ANSWER: D

Q82. Which of the following human rights come within the ambit of Article 21 of the Indian Constitution?
1. Right to shelter, 2. Right to pure drinking water, 3. Right to reputation, 4. Right to privacy

  • (A) 1 and 4
  • (B) 2 and 4
  • (C) 1, 3 and 4
  • (D) 1, 2, 3 and 4
Click to view Answer
ANSWER: D

Q83. The Central Information Commission falls under:

  • (A) Ministry of Communications and IT
  • (B) Ministry of Personnel
  • (C) Ministry of Law
  • (D) Ministry of Human Resource
Click to view Answer
ANSWER: B

Q84. During the term of office, criminal proceedings cannot be instituted against:

  • (A) President and Governor
  • (B) President, Vice-President and Governor
  • (C) President, VP, Speaker and Governor
  • (D) President, VP, PM and Governor
Click to view Answer
ANSWER: A

Q85. Who among the following decides the question of disqualification of a member of Parliament on the grounds of defection?

  • (A) President of India
  • (B) Election Commission
  • (C) Supreme Court of India
  • (D) Presiding Officer of the House
Click to view Answer
ANSWER: D

Q86. Who among the following has the power to declare a caste or a tribe as scheduled caste or scheduled tribe?

  • (A) President of India
  • (B) Parliament
  • (C) Home Minister
  • (D) Chairman of National Commission
Click to view Answer
ANSWER: A

Q87. Who among the following determines the area of a Lok Sabha constituency for the purpose of election?

  • (A) President
  • (B) Election Commission
  • (C) Delimitation Commission
  • (D) Census Commission
Click to view Answer
ANSWER: C

Q88. Which of the following statements is correct about NITI Aayog?

  • (A) Constitutional body
  • (B) Statutory body
  • (C) Neither a constitutional body nor a statutory body
  • (D) Constitutional body
Click to view Answer
ANSWER: C

Q89. Which of the following are All India Services?
1. Indian Police Services, 2. Indian Foreign Services, 3. Indian Forest Services, 4. Indian Revenue Services

  • (A) 1 and 2
  • (B) 1 and 3
  • (C) 1, 2 and 4
  • (D) 1, 2, 3 and 4
Click to view Answer
ANSWER: B

Q90. Which of the following committees recommended the creation of ‘Nyaya Panchayats’?
1. Ashok Mehta Committee, 2. LM Singhvi Committee, 3. GVK Rao Committee, 4. Balwant Rai Mehta Committee

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2
  • (C) 2 and 3
  • (D) 1, 2 and 4
Click to view Answer
ANSWER: B

Q91. Who is the Chief Economic Advisor to the Government of India?

  • (A) Raghuram Rajan
  • (B) Arvind Panagariya
  • (C) Arvind Subramanian
  • (D) Y.V. Reddy
Click to view Answer
ANSWER: C

Q92. What has been the growth rate of GDP of India during 2014-15 at the current prices and constant prices respectively?

  • (A) 10.5% and 6.9%
  • (B) 10.5% and 7.3%
  • (C) 9.5% and 7.3%
  • (D) 11% and 7.3%
Click to view Answer
ANSWER: B

Q93. As per HDR, 2014 the Gender Inequality Index of India is:

  • (A) 127
  • (B) 120
  • (C) 137
  • (D) 122
Click to view Answer
ANSWER: A

Q94. The 14th Finance Commission has enhanced the states’ share in the central divisible pool taxes from:

  • (A) 30 percent to 42 percent
  • (B) 32 percent to 42 percent
  • (C) 32 percent to 40 percent
  • (D) 31 percent to 41 percent
Click to view Answer
ANSWER: B

Q95. First Census was conducted in which year in India?

  • (A) 1872
  • (B) 1891
  • (C) 1911
  • (D) 1951
Click to view Answer
ANSWER: A

Q96. What is the population density (per sq. km) of India and Himachal Pradesh respectively as per Census 2011?

  • (A) 282 and 132
  • (B) 282 and 123
  • (C) 382 and 123
  • (D) 282 and 133
Click to view Answer
ANSWER: C

Q97. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojna was approved by Central Government on:

  • (A) 13th January, 2016
  • (B) 23rd January, 2016
  • (C) 13th January, 2015
  • (D) 25th December, 2016
Click to view Answer
ANSWER: A

Q98. As per the Census 2011, the average age is above 30 years for the following states:

  • (A) Kerala, Goa, Tamilnadu and HP
  • (B) UP, Bihar, Meghalaya and WB
  • (C) UP, Bihar, Meghalaya and Jharkhand
  • (D) Kerala, Goa, UP and Bihar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q99. Which of the following is not a function of Reserve Bank of India?

  • (A) Regulation of foreign exchange
  • (B) Regulation of Credit
  • (C) Banker of the government and Commercial Bank
  • (D) Management of Fiscal Deficit
Click to view Answer
ANSWER: D

Q100. Swabhiman is a:

  • (A) Financial inclusion initiative
  • (B) Pension initiative for BPL families
  • (C) Insurance Policy for Women
  • (D) Rural Infrastructure Project
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment