hp-allied-2017-prelims-question-paper

HP ALLIED 2017 GENERAL STUDIES PAPER

Q1. The Lowest rainfall in the world is recorded in the desert of:

  • (A) Atacama
  • (B) Kalahari
  • (C) Nubian
  • (D) Sahara
Click to view Answer
ANSWER: A

Q2. The Lowest temperature in India is recorded at:

  • (A) Dras
  • (B) Kargil
  • (C) Kyelang
  • (D) Leh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q3. The highest annual range of temperature is recorded at:

  • (A) Yakutsk
  • (B) Ulan Bator
  • (C) Tashkent
  • (D) Moscow
Click to view Answer
ANSWER: A

Q4. Hail generally forms within the :

  • (A) Cirrus clouds
  • (B) Cumulommbus clouds
  • (C) Nimbus clouds
  • (D) Stratus clouds
Click to view Answer
ANSWER: B

Q5. Which of the following are not mammals?

  • (A) Lion-fish and whales
  • (B) Mackerel and tunny
  • (C) Cowfish and dolphins
  • (D) Dolphins and whales
Click to view Answer
ANSWER: B

Q6. The widest continental shelf is found in the:

  • (A) Arctic Ocean
  • (B) Atlantic Ocean
  • (C) Indian Ocean
  • (D) Pacific Ocean
Click to view Answer
ANSWER: A

Q7. The Highest salinity is found in which of the following lakes?

  • (A) Balkash
  • (B) Dead Sea
  • (C) Lake Van
  • (D) Sambhar Lake
Click to view Answer
ANSWER: C

Q8. The highest tides in the world occur in the:

  • (A) Gulf of Funday
  • (B) Gulf of Fuinea
  • (C) Gulf of Mexico
  • (D) Gulf of Carpentaria
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. The Gulf of Papua lies in the :

  • (A) North Pacific Ocean
  • (B) South Pacific Ocean
  • (C) North Atlantic Ocean
  • (D) South Atlantic Ocean
Click to view Answer
ANSWER: B

Q10. Which one of the following is not a carnivore?

  • (A) Sea-Dragon
  • (B) Seal
  • (C) Sea-Lion
  • (D) Walrus
Click to view Answer
ANSWER: All are carnivore

Q11. International Tsunami Information Centre is in :

  • (A) Honolulu
  • (B) Haryana
  • (C) Jakarta
  • (D) Goa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q12. Area of Indian coastline which is vulnerable to storm surges, cyclones and Tsunamis is:

  • (A) 5700 Km
  • (B) 4700 Km
  • (C) 3700 Km
  • (D) 2700 Km
Click to view Answer
ANSWER: A

Q13. The chairman of the National Disaster Management Authority is:

  • (A) Human Resource Development
  • (B) Prime Minister
  • (C) Home Minister
  • (D) Vice President
Click to view Answer
ANSWER: B

Q14. The term “Cyclone” is derived from:

  • (A) Latin Word
  • (B) French Word
  • (C) Greek Word
  • (D) Chinese Word
Click to view Answer
ANSWER: C

Q15. In which month in India, floods are likely to occur?

  • (A) April- June
  • (B) May- October
  • (C) June- September
  • (D) June- December
Click to view Answer
ANSWER: C

Q16. Tsunamis can occur only during:

  • (A) Evening
  • (B) Afternoon
  • (C) Any time in day or night
  • (D) Morning
Click to view Answer
ANSWER: C

Q17. United Nations Disaster Management Team is responsible for solving problem resulting from disaster in:

  • (A) Asia
  • (B) Australia
  • (C) Africa
  • (D) In all continents
Click to view Answer
ANSWER: C

Q18. How many of 35 Indian States and Union Territories are disaster prone?

  • (A) 23
  • (B) 25
  • (C) 12
  • (D) 27
Click to view Answer
ANSWER: D

Q19. Number of human live lost during 1980-2010 due to natural and induced hazards in India:

  • (A) 1,42,265
  • (B) 1,56,897
  • (C) 1,43,039
  • (D) 1,23,987
Click to view Answer
ANSWER: C

Q20. 11-3-2012 marked one year since an earthquake and Tsunami killed thousands an Tsunami killed thousands of people in:

  • (A) Japan
  • (B) Germany
  • (C) London
  • (D) Nepal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q21. Human eye is most sensitive visible light of wavelength:

  • (A) 6050 A
  • (B) 5500 A
  • (C) 4500 A
  • (D) 7500 A
Click to view Answer
ANSWER: B

Q22. Velocity of light is maximum in :

  • (A) Diamond
  • (B) Water
  • (C) Vacuum
  • (D) Hydrogen
Click to view Answer
ANSWER: C

Q23. A light year is:

  • (A) The amount of light given off by the sun in one year
  • (B) The distance travelled by light in one year in vacuum
  • (C) The year in which February is of 28 days
  • (D) Time taken by light to reach the earth from sun
Click to view Answer
ANSWER: B

Q24. A laser is a source of :

  • (A) Electric current
  • (B) Sound
  • (C) Light
  • (D) Heat
Click to view Answer
ANSWER: C

Q25. A rear- view mirror of a car is :

  • (A) Plane
  • (B) Convex
  • (C) Concave
  • (D) None of these
Click to view Answer
ANSWER: B

Q26. An air bubble in water behaves as:

  • (A) Divergent lens
  • (B) Convergent lens
  • (C) Plane mirror
  • (D) Plane glass plate
Click to view Answer
ANSWER: A

Q27. Rainbow is seen due to :

  • (A) Interference of thin films
  • (B) Scattering of sun light
  • (C) Dispersion of sun light
  • (D) Diffraction of sun light
Click to view Answer
ANSWER: C

Q28. A convex lens is used to correct:

  • (A) Short- sight defect
  • (B) Long- sight defect
  • (C) Astigmatism
  • (D) Blindness
Click to view Answer
ANSWER: B

Q29. Objects are visible in light due to:

  • (A) Scattering
  • (B) Refraction
  • (C) Absorption
  • (D) Fluorescence
Click to view Answer
ANSWER: A

Q30. Fingerprints on paper are identified by sprinkling fluorescent power on it and observing it under:

  • (A) Sun light
  • (B) Infrared light
  • (C) Ultraviolet light
  • (D) Mercury light
Click to view Answer
ANSWER: C

Q31. Lightning rods are made of:

  • (A) Metal
  • (B) Porcelain
  • (C) Plastic
  • (D) Bakelite
Click to view Answer
ANSWER: A

Q32. In an ordinary dry cell, the electrolyte is:

  • (A) Zinc
  • (B) Sulphuric acid
  • (C) Ammonium chloride
  • (D) Manganese dioxide
Click to view Answer
ANSWER: C

Q33. Power is transmitted from a powerhouse on high voltage a.c. because:

  • (A) The rate of transmission is faster at high voltage
  • (B) It is more economical due to less power wastage
  • (C) The life of the current carrying wire is prolonged
  • (D) A precaution against the theft of transmission line
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. Best material for permanent magnet is:

  • (A) Steel
  • (B) Alnico
  • (C) Iron
  • (D) Brass
Click to view Answer
ANSWER: B

Q35. Frequency of ac mains in India is:

  • (A) 30 Hz
  • (B) 60 Hz
  • (C) 50 Hz
  • (D) 120 Hz
Click to view Answer
ANSWER: C

Q36. Medium frequency band stands for:

  • (A) 0-300 kHz
  • (B) 3-30 MHz
  • (C) 300-3000 kHz
  • (D) 300-3000 MHz
Click to view Answer
ANSWER: C

Q37. Approximate height of ozone layer above the ground is:

  • (A) 60-70 km
  • (B) 59-80 km
  • (C) 70-100 km
  • (D) 100-200 km
Click to view Answer
ANSWER: A

Q38. Waves used for telecommunication are:

  • (A) Visible light
  • (B) Infrared
  • (C) Ultraviolet
  • (D) Microwaves
Click to view Answer
ANSWER: D

Q39. The size of an atom is of the order of:

  • (A) 1 A
  • (B) 1 fm
  • (C) 1 nm
  • (D) 1 micron
Click to view Answer
ANSWER: A

Q40. The process of superimposing signal frequency on the carrier wave is known as:

  • (A) Transmission
  • (B) Modulation
  • (C) Detection
  • (D) Reception
Click to view Answer
ANSWER: B

Q41. Which of the following has the maximum time of revolution around the sun?

  • (A) Earth
  • (B) Venus
  • (C) Neptune
  • (D) Pluto
Click to view Answer
ANSWER: D

Q42. The galaxy in which we live is :

  • (A) Spiral galaxy
  • (B) Radio galaxy
  • (C) Irregular galaxy
  • (D) Regular galaxy
Click to view Answer
ANSWER: A

Q43. The name black hole is given because:

  • (A) It is part of space which has no matter
  • (B) It is completely made up of carbon
  • (C) Its gravity is so high that it prevents even light to radiate into space
  • (D) It is star which does not emit visible radiations
Click to view Answer
ANSWER: C

Q44. The wavelength of X-rays is of the order of:

  • (A) 1 cm
  • (B) 1 micron
  • (C) 1 m
  • (D) 1 A
Click to view Answer
ANSWER: D

Q45. The energy of a photon of wavelength is:

  • (A)
  • (B)
  • (C)
  • (D)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q46. One cannot see through fog because:

  • (A) Fog absorbs light
  • (B) Light is scattered by the droplets in fog
  • (C) Light suffers total reflection at the droplets in fog
  • (D) The refractive index of fog is infinity
Click to view Answer
ANSWER: B

Q47. Energy in a current carrying coil is stored in the form of:

  • (A) Electric field
  • (B) Heat
  • (C) Magnetic field
  • (D) Dielectric strength
Click to view Answer
ANSWER: C

Q48. The twinkling of stars is due

  • (A) The fact that stars do not enter light continuously
  • (B) Frequent absorption of star light by their own atmosphere
  • (C) Intermittent absorption of star light by earth’s atmosphere
  • (D) The fact that refractive index of the earth’s atmosphere fluctuates
Click to view Answer
ANSWER: D

Q49. Up to which temperature, the mercury thermometer is used for measurement?

  • (A) 100°C
  • (B) 212°C
  • (C) 360°C
  • (D) 500°C
Click to view Answer
ANSWER: C

Q50. Iron needle floats on the surface of water. Its reason is:

  • (A) Up thrust of liquid
  • (B) Viscosity
  • (C) Surface tension
  • (D) Gravitational force
Click to view Answer
ANSWER: C

Q51. The male literacy rate of Himachal Pradesh in 2011 census was about:

  • (A) 80%
  • (B) 85%
  • (C) 90%
  • (D) 95%
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. Excluding the one rupee note, whose signature is found on other Indian currency notes?

  • (A) Prime Minister
  • (B) Finance Minister
  • (C) Finance Secretary
  • (D) R.B.I. Governor
Click to view Answer
ANSWER: D

Q53. Arrange these cities in ascending order of population as per 2011 census:

  • (A) Mumbai, Delhi, Bangalore, Hyderabad
  • (B) Hyderabad, Delhi, Bangalore, Mumbai
  • (C) Bangalore, Hyderabad, Mumbai, Delhi
  • (D) Hyderabad, Bangalore, Delhi, Mumbai
Click to view Answer
ANSWER: A

Q54. When was the first Finance Commission formed in India?

  • (A) 1950
  • (B) 1951
  • (C) 1952
  • (D) 1955
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. Match the education level with unemployment rate as per census 2011:
                                                   I             II           III           IV          V
Literate                                    10.98%      10.98%      15.73%      14.55%
Class X-XII                                 14.55%      14.42%      14.55%      10.98%
Graduate and above                      14.42%      14.55%      14.42%      15.73%
Graduate and above with technical degree 15.73%      15.73%      10.98%      14.42%

  • (A) I & II
  • (B) I & III
  • (C) I & IV
  • (D) I & V
Click to view Answer
ANSWER: A

Q56. In which of the following years did India’s exports grow the fastest?

  • (A) 2013-14
  • (B) 2014-15
  • (C) 2015-16
  • (D) 2016-17
Click to view Answer
ANSWER: D

Q57. What were India’s GDP growth rates in the respective first and second quarters of 2017-18?

  • (A) 6.3% and 5.7%
  • (B) 5.7% and 6.3%
  • (C) 5.7% and 7.3%
  • (D) 6.3% and 7.3%
Click to view Answer
ANSWER: A

Q58. Who received the Nobel Prize in Economics in 2017?

  • (A) Thaler
  • (B) Hert
  • (C) Holmstrom
  • (D) Deaton
Click to view Answer
ANSWER: A

Q59. In which month of 2014 was “Make in India” started?

  • (A) September
  • (B) October
  • (C) November
  • (D) December
Click to view Answer
ANSWER: A

Q60. Which countries form BRICS?

  • (A) Brazil, Russia, Indonesia, China, South Africa
  • (B) Brazil, Russia, India, China, South Africa
  • (C) Brunei, Russia, India, Chile, South Africa
  • (D) Brazil, Russia, India, China, Somalia
Click to view Answer
ANSWER: B

Q61. World Population Day falls every year on:

  • (A) 7th July
  • (B) 11th July
  • (C) 6th August
  • (D) 11th August
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. Forest Research in India is under the Jurisdiction of:

  • (A) ICAR
  • (B) ICFRE
  • (C) ICMR
  • (D) CSIR
Click to view Answer
ANSWER: B

Q63. Cauvery River Water Dispute is between:

  • (A) India and Pakistan
  • (B) Punjab and Haryana
  • (C) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
  • (D) Karnataka and Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: D

Q64. The conservation project for which of the following species being run at Kedarnath forest of UP?

  • (A) Tiger
  • (B) Musk deer
  • (C) Alligator
  • (D) Red Panda
Click to view Answer
ANSWER: B

Q65. What are the three ‘R’s for a clean environment?

  • (A) Recycle, reuse, redo
  • (B) Remember, recycle, recreate
  • (C) Recycle, reuse, reduce
  • (D) Refer, recreate, redo
Click to view Answer
ANSWER: C

Q66. Which energy development agency has launched an ambitious programme to mobilize children as Urja Rakshak?

  • (A) Gujarat State Energy
  • (B) Development Agency
  • (C) Gujarat Electricity Board
  • (D) Gujarat Energy Development Agency and Gujarat Electricity Board Delhi Transco Power
Click to view Answer
ANSWER: B

Q67. The best material for absorption of ‘noise’ is:

  • (A) Wood
  • (B) Cotton
  • (C) Glass-wool
  • (D) Brick work
Click to view Answer
ANSWER: C

Q68. The female fertility in India targeted to a limit of:

  • (A) 5
  • (B) 4
  • (C) 3
  • (D) 2
Click to view Answer
ANSWER: D

Q69. Which of these represent the source and sink of river Ganga?

  • (A) Gangotri-Haridwar
  • (B) Gangotri- Varanasi
  • (C) Gangotri- Gangasagar
  • (D) Gangotri- Garhwal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q70. The famous book ‘The Ascent of Man’ is written by:

  • (A) J. Bronowski
  • (B) Charles Darwin
  • (C) Rachel Carlson
  • (D) Robin Cook
Click to view Answer
ANSWER: A

Q71. Who edited the Vansavali of the Rajas of Kullu princely state?

  • (A) Captain Harcourt
  • (B) Alexander Cunningham
  • (C) William Moorcroft
  • (D) William Finch
Click to view Answer
ANSWER: A

Q72. To which category do the Pathyar and Kanhiyara inscriptions of Kangra District of H.P., containing epigraphical records, belong?

  • (A) Wood inscriptions
  • (B) Brass inscriptions
  • (C) Rock inscriptions
  • (D) Copper inscriptions
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Around which century did the Thakurs and Ranas of Lahul come under the control of Chamba princely state?

  • (A) Fifth of Sixth
  • (B) Sixth or Seventh
  • (C) Eighth or Ninth
  • (D) Tenth or Eleventh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q74. Which one of the Shimla state is off-shoot of Sirmaur princey state?

  • (A) Bhajji
  • (B) Balsan
  • (C) Dhami
  • (D) Keonthal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q75. Which raja of Suket made Pangn the capital of his state?

  • (A) Bikram Sen
  • (B) Madan Sen
  • (C) Bir Sen
  • (D) Mahan Sen
Click to view Answer
ANSWER: C

Q76. In which year did Lahul and Kullu become British territory?

  • (A) 1840 AD
  • (B) 1846 AD
  • (C) 1853 AD
  • (D) 1857 AD
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. Which of the following Shimla Hill states helped the British campaign against the Gurukhas around 1814-15 AD?

  • (A) Bushahr
  • (B) Kehlur
  • (C) Hindur
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q78. Who helped Raja Ghamand Chand of Kangra to take over the Kangra fort from Jiwan Khan son of Muslim Governor Nawab Saif Ali Khan 1775 AD?

  • (A) Jassa Singh Rmgarhia
  • (B) Jai Singh Kanahiya
  • (C) Maharaja Ranjit Singh
  • (D) Dhian Singh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q79. Which Mughal ruler conferred the title of Chhatrapati upon Raja Kehri Singh of Bushahr?

  • (A) Akbar
  • (B) Jahangir
  • (C) Shah Jahan
  • (D) Aurangzeb
Click to view Answer
ANSWER: D

Q80. Which raja of Sirmaur princely state shifted the capital of his state from Rajban to Kalsi?

  • (A) Mahe Parkash
  • (B) Udit Parkash
  • (C) Suraj Parkash
  • (D) Veer Parkash
Click to view Answer
ANSWER: B

Q81. Around which year was consultative body of princes known as Narednra Mandal (Chamber of princess) set up?

  • (A) 1858 AD
  • (B) 1871 AD
  • (C) 1905 AD
  • (D) 1921 AD
Click to view Answer
ANSWER: D

Q82. Which raja of Kangra princely state was presumed dead and his funeral rites performed even though he was alive?

  • (A) Karam Chand
  • (B) Dharam Chand
  • (C) Rup Chand
  • (D) Hari Chand I
Click to view Answer
ANSWER: D

Q83. To which ancient sage do the Audembaras trace their origin?

  • (A) Gautam
  • (B) Vashishtha
  • (C) Vishvamitra
  • (D) Bhrigu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q84. What are the Khampas people called in Chamba region of H.P.?

  • (A) Neondi Khampas
  • (B) Gharja Khampas
  • (C) Thava Khampas
  • (D) Nekhor Khampas
Click to view Answer
ANSWER: C

Q85. In the arrangement evolved by the English after the Anglo- Gurukha war which Thakurais were conferred on Bushehr state?

  • (A) Balsan and Sangri
  • (B) Koti an Madhan
  • (C) Theog and Ratesh
  • (D) Khaneti and Delath
Click to view Answer
ANSWER: D

Q86. What term is used in the upper kinnaur region for the narration which is whispered in the ears the dead body by the Lama?

  • (A) Phoa
  • (B) Dursa
  • (C) Kafra
  • (D) Kunyal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q87. Who is the author of kinner pradesh ?

  • (A) Bansi Ram Sharma
  • (B) Lal Chand Prarthi
  • (C) Rahul Sanskrityayan
  • (D) M S Randhawa
Click to view Answer
ANSWER: C

Q88. What is the total area of Himachal Pradesh?

  • (A) 37655 sq.Km
  • (B) 55673 sq. km
  • (C) 66753 sq. km
  • (D) 76535 sq. km
Click to view Answer
ANSWER: B

Q89. Approximately what percentage of total area of H.P. falls in Lahul- Spiti District?

  • (A) 10 percent
  • (B) 15 percent
  • (C) 20 percent
  • (D) 25 percent
Click to view Answer
ANSWER: D

Q90. At which place does the Satluj River enter Himachal Pradesh?

  • (A) Shipki
  • (B) Spiti
  • (C) Rampur
  • (D) Kalpa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q91. In which district of H.P is Kasol hot water spring?

  • (A) Chamba
  • (B) Mandi
  • (C) Kullu
  • (D) Shimla
Click to view Answer
ANSWER: C

Q92. Which stream/river is fed by Chandra Nahan Glacier?

  • (A) Yamuna
  • (B) Baspa
  • (C) Pabbar
  • (D) Tons
Click to view Answer
ANSWER: C

Q93. Which mountain range was known as Manak Parbat in ancient times?

  • (A) Dhauladhar
  • (B) Zanskar
  • (C) Pir Panjal
  • (D) Shivalik
Click to view Answer
ANSWER: D

Q94. Among the following, which mountain pass joins Kangra and Chamba?

  • (A) Telang
  • (B) Kalicho
  • (C) Chabia
  • (D) Chobu
Click to view Answer
ANSWER: B

Q95. In which district of H.P. is Narsingh Tibba peak?

  • (A) BIlaspur
  • (B) Kullu
  • (C) Chamba
  • (D) Kinnaur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q96. Near which town of Mandi District of H.P. is Nabai Devi temple?

  • (A) Karsog
  • (B) Sarkaghat
  • (C) Jogindernagar
  • (D) Sundernagar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. According to 2011 Census what is the Sex-Ratio in Himachal Pradesh?

  • (A) 918
  • (B) 942
  • (C) 972
  • (D) 976
Click to view Answer
ANSWER: C

Q98. Which was the first Thakurai among the Shimla Hill states to set up responsible Government on August 15, 1947?

  • (A) Madhan
  • (B) Theog
  • (C) Koti
  • (D) Ratesh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q99. Around which year did the H.P. University Shimla come into existence?

  • (A) 1966
  • (B) 1970
  • (C) 1976
  • (D) 1978
Click to view Answer
ANSWER: B

Q100. Near which town of H.P is Daranghati sanctuary?

  • (A) Darlaghat
  • (B) Arki
  • (C) Nahan
  • (D) Rampur Bushahr
Click to view Answer
ANSWER: D

Q101. Which building in Shimla was the residence of A. O. Hume, who conceived the idea of founding Congress?

  • (A) Gorten Castle
  • (B) Rothney Castle
  • (C) Richmond Villa
  • (D) Del Villa
Click to view Answer
ANSWER: B

Q102. Around which day does Renuka Fair in Sirmaur District of H.P. begin?

  • (A) Ten days before Dushehra
  • (B) Ten days after Dushehra
  • (C) Ten days before Diwali
  • (D) Ten Days after Diwali
Click to view Answer
ANSWER: D

Q103. Which Buddhist monastery is also known as ‘The Ajanta of Himalayas’?

  • (A) Sherlang
  • (B) Duang
  • (C) Domlang
  • (D) Tabo
Click to view Answer
ANSWER: D

Q104. Which lake is the source of Parbati river?

  • (A) Sarvalsar
  • (B) Sukhsar
  • (C) Mantilai
  • (D) Mahakali
Click to view Answer
ANSWER: C

Q105. Which programme of H.P. Governmnet was renamed as ‘Vikas Mein Jan Sahyog’?

  • (A) Gaon Bhi Apna Vikas bhi Apna
  • (B) Apna Kam Apna Gram
  • (C) Gaon Bhi Apna Kam bhi Apna
  • (D) Apna Gaon Apna Vikas.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q106. With which princely court was Nikka painterAssociated?

  • (A) Chamba
  • (B) Kangra
  • (C) Guler
  • (D) Bilaspur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q107. Which’ of the following temples is built in ‘Pagoda style’?

  • (A) Hateshwari (Shimla)
  • (B) Hidimba Devi (Kullu)
  • (C) Jawalamukhi (Kangra)
  • (D) Shakti Devi (Chhatrari,Chamba)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q108. Which dialectis is spoken in Rampur Bushahr and -Kotgarh area of H.P.

  • (A) Kiran
  • (B) Brari
  • (C) Kirni
  • (D) Kochi
Click to view Answer
ANSWER: D

Q109. Who was the. Deputy Speaker of H.P. Vidhan Sabha in 1952?

  • (A) Thakur Karam Singh
  • (B) Krishan Chander
  • (C) Jaiwant Ram
  • (D) Gauri Prasad
Click to view Answer
ANSWER: B

Q110. In which year was H.P. Territorial Council converted into Legislative Assembly

  • (A) 1956
  • (B) 1961
  • (C) 1963
  • (D) 1966
Click to view Answer
ANSWER: C

Q111. Who headed the Himalayan Prant Provisional Government with headquarters at Shimla in 1948?

  • (A) Shiva Nand Ramaul
  • (B) Raja Durga Singh
  • (C) Pt. Padam Dev
  • (D) Bhag Mal. Sautha
Click to view Answer
ANSWER: A

Q112. What is the theme of folks song ‘Har’ of Sirmaur region and ‘Jhera’ of Bilaspur, Mandi and Kangra region ?

  • (A) Romance
  • (B) Valour
  • (C) Intrigue
  • (D) Devotion
Click to view Answer
ANSWER: B

Q113. With which region of H.P. is Kayang dance associated.?

  • (A) Chamba
  • (B) Kinnaur
  • (C) Sirmaur
  • (D) Una
Click to view Answer
ANSWER: B

Q114. Where is the, office of Chief Information Commissioner of Himachal Pradesh at Shimla?

  • (A) Wield Flower Hall
  • (B) Armsdale Building
  • (C) Retreat
  • (D) Red Roof
Click to view Answer
ANSWER: B

Q115. At which place in. Una District of H.P. a state of Art Industrial area is being developed?

  • (A) Amb
  • (B) Nehrian
  • (C) Pandoga
  • (D) Chawkidhar
Click to view Answer
ANSWER: C

Q116. On which river is Shongtong Karcham Hydropower, Project ?

  • (A) Pabbar
  • (B) Tons
  • (C) Satluj
  • (D) Yamuna
Click to view Answer
ANSWER: C

Q117. When was Community Development Programme launched in H.P.?

  • (A) 1952
  • (B) 1956
  • (C) 1963
  • (D) 1967
Click to view Answer
ANSWER: A

Q118. Who founded the Nurpur princely state?

  • (A) Jhet Pal
  • (B) Nag Pal
  • (C) Bhil Pal
  • (D) Kailash Pal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q119. With which area are ‘Gangi’ and ‘Molina’ folk-songs associated?

  • (A) Chamba
  • (B) Sirmaur
  • (C) Bilaspur
  • (D) Kullu
Click to view Answer
ANSWER: C

Q120. Which. of the following is famous for Trout fish?

  • (A) Deoli (Bilaspur)
  • (B) Rohru (Shimla)
  • (C) Dada Siba (Kangra)
  • (D) Renuka (Sirmaur)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q121. At which place near Shimla is golf course ?

  • (A) Durgapur
  • (B) Naldera
  • (C) Kufri
  • (D) Mashobra
Click to view Answer
ANSWER: B

Q122. Which place in Bilaspur District of H.P. is known for Herbal Garden?

  • (A) Jhandutta
  • (B) Jungle Jhalera
  • (C) Padyalag
  • (D) Badhaghat
Click to view Answer
ANSWER: B

Q123. Which bank has sponsored Himachal Pradesh Gramin Bank?

  • (A) SBI
  • (B) UCO
  • (C) PNB
  • (D) ICICI
Click to view Answer
ANSWER: C

Q124. Among the following, at which place in Mandi District of H.P. ‘mining lease’ has been granted for setting up a cement plant?

  • (A) Nerchawk
  • (B) Kangoo
  • (C) Alsindi
  • (D) Chauntra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q125. Which place in Shimla District is known for skiing?

  • (A) Narkanda
  • (B) Kotgarh
  • (C) Fagu
  • (D) Kufri
Click to view Answer
ANSWER: D

Q126. On which issue did Kinkri Devi file a PIL in the H.P. High Court in 1987?

  • (A) Illegal quarrying
  • (B) Deforestation
  • (C) Displacement of people due to hydel power projects
  • (D) Environmental pollution
Click to view Answer
ANSWER: A

Q127. Who among the following was given H.P. state level first prize for literature in 1982 for Pahari Chitrakala?

  • (A) O.C. Harida
  • (B) Kishori Lal Vaidya
  • (C) Piyush Guleri
  • (D) Shabab Lalit
Click to view Answer
ANSWER: B

Q128. What was the number of nominated members in the H.P. Vidhan Sabha constituted in 1967?

  • (A) Nil
  • (B) One
  • (C) Two
  • (D) Three
Click to view Answer
ANSWER: D

Q129. In which Vidhan Sabha Election in H.P. did the BSP win a seat?

  • (A) Never
  • (B) 1998
  • (C) 2003
  • (D) 2007
Click to view Answer
ANSWER: D

Q130. Who recorded the highest ‘Victory margin in the 2017 H.P. Vidhan Sabha Elections?

  • (A) Inder Singh Gandhi (Balh)
  • (B) Mulak Raj (Baijnath)
  • (C) Vipin Singh Parmar (Sullah)
  • (D) Vinod kumar (Nachan)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q131. Who is appointed at new Chairman of Indian Space Research Organization (ISRO)?

  • (A) K. Sivan
  • (B) K. Madhavan Nair
  • (C) K. Kasturirangan
  • (D) Roddam Narsimhan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q132. Who is the first woman advocate whose name has been recommended by the collegiums to become the judge of the Supreme Court of India?

  • (A) R. Bhanumati
  • (B) Abhilasha Kumari
  • (C) Indu Malhotra
  • (D) Indra Jaisingh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q133. Among the following who has not been awarded Padam Vibhushan an in 2017?

  • (A) Sharad Pawar
  • (B) L.K. Advani
  • (C) K. J. Yesudas
  • (D) P. A. Sangma
Click to view Answer
ANSWER: B

Q134. In April 2017 on which route in between India and Bangladesh was flag off for trial?

  • (A) Agartala—Dhaka
  • (B) Kolkata—Dhaka
  • (C) Dhaka—Howrah
  • (D) Khulna—Kolkata
Click to view Answer
ANSWER: D

Q135. Who was awarded Dada Saheb Phalke award at the 64th National Film Awards function?

  • (A) Anupam Kher
  • (B) Rishi Kapoor
  • (C) K. Vishwanath
  • (D) Shatrughan Sinha
Click to view Answer
ANSWER: C

Q136. Among the following which woman have served as judge of Supreme Court of India?

  • (A) M. Fathima Bet
  • (B) Sujata V.Manohar
  • (C) Gyan Sudha Mishra
  • (D) All of ‘the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q137. In May 2017 on which route Chennai Metro became operation?

  • (A) Thirurmanglam–Nehru Park
  • (B) Thiruvottiyur—Saidapet
  • (C) Thirurmanglam–St. Thomas Mount
  • (D) Saidapet—Airport
Click to view Answer
ANSWER: A

Q138. Before elected as President, of India, Shri Ramnath Kovind was Governor of which state?

  • (A) Odisha
  • (B) Bihar
  • (C) West Bengal
  • (D) Jharkhand
Click to view Answer
ANSWER: B

Q139. Who is Chief Election Commissioner of India?

  • (A) Achal Kumar Joti
  • (B) T.R. Zeliang
  • (C) Om Prakash Rawat
  • (D) Sunil Arora
Click to view Answer
ANSWER: C

Q140. Where is memorial of APJ Abdul Kalam established?

  • (A) Ramanathapuram
  • (B) Pei Karumbu
  • (C) Thiruvananthpuram
  • (D) Mandapam
Click to view Answer
ANSWER: B

Q141. Who became the first woman defence minister of India?

  • (A) Indira Gandhi
  • (B) Ambika Soni
  • (C) Nirmala Sithararman
  • (D) Sushma Swaraj
Click to view Answer
ANSWER: C

Q142. Who received the 2017 Jnanpith Award ?

  • (A) Raghuveer Chaudhari
  • (B) Bhalchandra Namade
  • (C) O.N.V. Kurup
  • (D) Krishna Sobti
Click to view Answer
ANSWER: D

Q143. Among the ‘following who has been the Marshal of Indian Air force?

  • (A) Subroto Mukerjee
  • (B) Aspy Engineer
  • (C) Arjun Singh
  • (D) P. C. Lal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q144. Who is regarded as Father of DNA in India?

  • (A) P.M. Bhargava
  • (B) Lalji Singh
  • (C) Hargobind Khorana
  • (D) Satyajit Mayor
Click to view Answer
ANSWER: B

Q145. Name the famous scientist who has passed in 2017?

  • (A) Yash Pal
  • (B) U.R. Rao
  • (C) P.M. Bhargava
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q146. Representative of which country is elected as Secretary General of SAARC in March 2017?

  • (A) India
  • (B) Bhutan
  • (C) Pakistan
  • (D) Bangladesh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q147. Which Indian woman is elected as judge of International Tribunal for Laws of the Sea (ITLOS) in 2017?

  • (A) Sujata V. Manohar
  • (B) M. Fathima Beevi
  • (C) R. Bhanumati
  • (D) Neeru Chaddha
Click to view Answer
ANSWER: D

Q148. Who won the ‘Man Booker Prize for ‘Fiction’ of 2017?

  • (A) George Saunders
  • (B) Paul Auster
  • (C) Emily Fridlund
  • (D) Mohsin Hamid
Click to view Answer
ANSWER: A

Q149. Who is the Prime Minister of Pakistan today?

  • (A) Nawaz Sharif
  • (B) Shahid Khaqan Abbasi
  • (C) Mamnoon Hussain
  • (D) Asif Ali Zardari
Click to view Answer
ANSWER: B

Q150. Who is Secretary General of UN ?

  • (A) Antonio Annan
  • (B) Kofi Annan
  • (C) Parex de Cular
  • (D) Ban-ki-Moon
Click to view Answer
ANSWER: A

Q151. How many countries are member of SAARC?

  • (A) 5
  • (B) 6
  • (C) 7
  • (D) 8
Click to view Answer
ANSWER: D

Q152. In which country was 9th BRICS Summit held in 2017?

  • (A) China
  • (B) India
  • (C) Russia
  • (D) Brazil
Click to view Answer
ANSWER: A

Q153. Who won the Nobel Peace Prize in 2017?

  • (A) Kazuo Ishiguro
  • (B) International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
  • (C) Michael Rosbash
  • (D) Richard H. Thaler
Click to view Answer
ANSWER: B

Q154. Recently which countries have announced their withdrawal UNESCO?

  • (A) Pakistan and China
  • (B) Russia and Iran
  • (C) USA and Israel
  • (D) North Korea and South
Click to view Answer
ANSWER: C

Q155. Recently leaked, ‘paradise papers” are related to:

  • (A) Investments in secret tax heavens
  • (B) CIA Secret. documents
  • (C) Documents of KGB
  • (D) Secret documents of RAW
Click to view Answer
ANSWER: A

Q156. Which Indian judge has been-elected to International Court of Justice (ICJ)?

  • (A) Dalveer Bhandari
  • (B) R.S. Pathak
  • (C) Sir Benegal Rau
  • (D) Nagendra Singh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q157. Name of famous film personalities who passed away in 2017

  • (A) Om Puri
  • (B) Vinod Khanna
  • (C) Shashi Kapoor
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q158. Which of the following, statements is correct about sports activities in 2017?

  • (A) Saina Nehwal won, Malaysian Masters Grand Prix Gold
  • (B) Heena Sidhu and Jitu Rai won Gold in air pistol in Shooting World Cup
  • (C) P.V. Sindhu won Korean Open Super Series
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: D

Q159. Which Indian women-team regained Asia Cup after 13 years in 2017?

  • (A) Hockey
  • (B) Cricket
  • (C) Badminton
  • (D) Table Tennis
Click to view Answer
ANSWER: A

Q160. How many medals India won Rio de-Janeiro Olympics, 2016?

  • (A) 3
  • (B) 2
  • (C) 4
  • (D) 5
Click to view Answer
ANSWER: B

Q161. What does article 21A of the Indian Constitution deal with?

  • (A) Free and compulsory education to all children aged 6-14 years
  • (B) Equal pay for equal work
  • (C) To facilitate Swach Bharat Campaign
  • (D) Freedom from exploitation
Click to view Answer
ANSWER: A

Q162. Among various types of questions asked during Question Hours in Parliament, ‘Starred Question’, is related to what?

  • (A) They are to be answered in writing
  • (B) These questions are to be answered orally
  • (C) They are to be answered after one week
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q163. Who is sole authority to decide, whether a bill is money bill or not?

  • (A) Speaker Lok Sabha
  • (B) Chairman Rajya Sabha
  • (C) Finance Minister
  • (D) Prime ‘Minister
Click to view Answer
ANSWER: A

Q164. Who is known as ‘First Law Officer of The Government of India?

  • (A) Chief Justice of Supreme Court
  • (B) Law Minister
  • (C) Solicitor General
  • (D) Attorney General
Click to view Answer
ANSWER: D

Q165. What exclusive power does article 312 of The Constitution of India bestowed, upon. Rajya Sabha?

  • (A) to introduce: a bill for the creation of new All India Service,
  • (B) To change’ the boundaries of State
  • (C) To elect Chief Justice of Supreme Court
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q166. Chapter-IV A of the Constitution deals with :

  • (A) Fundamental Rights
  • (B) Fundamental Duties
  • (C) Directive Principles of State Policy
  • (D) Amendment Process
Click to view Answer
ANSWER: B

Q167. When was World Trade Organization established?

  • (A) 1991
  • (B) 1993
  • (C) 1995
  • (D) 1998
Click to view Answer
ANSWER: C

Q168. Who was first Governor General of Independent India?

  • (A) C. Rajgopalachari
  • (B) S. Radhakrishnan
  • (C) Rajendra Prasad
  • (D) Lord Mountbatten
Click to view Answer
ANSWER: D

Q169. Who was the Speaker of First Lok Sabha ?

  • (A) G.V. Mavalankar
  • (B) Sardar Hukam Singh
  • (C) Anant Shyamam Ayyangar
  • (D) Balram Jakhar
Click to view Answer
ANSWER: A

Q170. Who elects Vice President of India ?

  • (A) President and Prime Minister
  • (B) Member Lok Sabha
  • (C) Member Rajya Sabha
  • (D) Members of Parliament in Joint Sitting
Click to view Answer
ANSWER: D

Q171. Which one of the following Pairs is correctly Matched?
Center of Revolt. in 1857 : Leader

  • (A) Lucknow: Maulvi Ahmadullah Shah
  • (B) Delhi : Kunwar Singh
  • (C) Arrah: Nana Saheb
  • (D) Kanpur : Khan Bahadur Khan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q172. During the tenure of which of the following Viceroys did the Ilbert Bill controversy occur?

  • (A) Lord Dalhousie
  • (B) Lord Lytton
  • (C) Lord Ripon
  • (D) Lord Dufferin
Click to view Answer
ANSWER: C

Q173. Which of the following nationalist leaders wrote the book ‘Poverty, and UnBritish Rule in India’?

  • (A) Surendranath Banerjee
  • (B) Dadabhai Naoroji
  • (C) Balgangadhar Tilak
  • (D) Lala Lajpat Rai
Click to view Answer
ANSWER: B

Q174. Who was the founder of Satya Shodhak Samaj?

  • (A) Mahatma Jyotirao Phule
  • (B) Mahadev Govind Rande
  • (C) Raja Ram Mohan Roy
  • (D) Swami Dayanand Saraswati
Click to view Answer
ANSWER: A

Q175. Who was the leader of the Ghadar – Movement?

  • (A) S.A. Dange
  • (B) Bhagat Singh
  • (C) Bipin Chandra Pal
  • (D) Lala Hardayal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q176. Which of the following movements was the first to take place?

  • (A) Quit India Movement
  • (B) Civil Disobedience Movement
  • (C) Swadeshi and Boycott Movement
  • (D) Non-Cooperation Movement
Click to view Answer
ANSWER: C

Q177. Which of the following events marks the beginning of the Civil Disobedience Movement?

  • (A) Jallianwalal Bagh Massacre
  • (B) Dandi March
  • (C) Chauri-Chaura Incident
  • (D) Gandhi Irwin Pact
Click to view Answer
ANSWER: B

Q178. Who was the General Secretary of the first session of Indian National Congress?

  • (A) A.O. Hume
  • (B) Dadabhai Naoroji
  • (C) M.G. Ranade
  • (D) W.C. Bonnerjee
Click to view Answer
ANSWER: A

Q179. What is the Indian Council’ Act, 1909 also known?

  • (A) Morley-Minto reforms
  • (B) Montague-Chelmsford reforms
  • (C) Regulating Act
  • (D) Pitts India Act
Click to view Answer
ANSWER: A

Q180. In which year did the Jallianwala Bagh massacre take place?

  • (A) 1917
  • (B) 1918
  • (C) 1919
  • (D) 1920
Click to view Answer
ANSWER: C

Q181. In which year did Mahatma Gandhi establish Sabarmati Ashram Ahmedabad ?

  • (A) 1914
  • (B) 1915
  • (C) 1916
  • (D) 1917
Click to view Answer
ANSWER: D

Q182. What was the name of the journal started by Gandhiji in 1933?

  • (A) Harijan
  • (B) Kesari
  • (C) India
  • (D) Nav Bharat
Click to view Answer
ANSWER: A

Q183. Where did Mahatma Gandhi launch his first Satyagrah in India?

  • (A) Khera
  • (B) Ahmedabad
  • (C) Amritsar
  • (D) Champaran
Click to view Answer
ANSWER: D

Q184. Who said that : “I do believe that, where there is only a choice between cowardice and violence, I would advise violence” ?

  • (A) Adolf Hitler
  • (B) Mahatma Gandhi
  • (C) Mao Tse Tung
  • (D) Subhash Chandra Bose
Click to view Answer
ANSWER: B

Q185. Who was political guru of Mahatma Gandhi?

  • (A) Motilal Nehru
  • (B) Lala Lajpat Rai
  • (C) Gopal Krishna Gokhale
  • (D) Dadabhai Naoroji
Click to view Answer
ANSWER: C

Q186. Which of the following was harshly criticized by Mahatma Gandhi in Hind Swaraj

  • (A) Revolutionary Nationalism
  • (B) Parliamentary form of Government
  • (C) Marxism
  • (D) Caste System
Click to view Answer
ANSWER: B

Q187. According to Mahatma Gandhi the relationship between capital and labour is that of:

  • (A) Conflict
  • (B) Interdependence
  • (C) Neutrality
  • (D) Mutual exclusion
Click to view Answer
ANSWER: B

Q188. Whose writings made a deep influence in shaping the ideas of Mahatma Gandhi

  • (A) Karl Marx
  • (B) Leo Tolstoy
  • (C) Albert Einstein
  • (D) Bertrand Russell
Click to view Answer
ANSWER: B

Q189. What was the most important element of Satyagraha?

  • (A) Knowledge
  • (B) Non-violence
  • (C) Fasting
  • (D) Meditation
Click to view Answer
ANSWER: B

Q190. When did the Indian National Congress adopt the resolution for removal of untouchability from Hinduism?

  • (A) 1885
  • (B) 1890
  • (C) 1910
  • (D) 1920
Click to view Answer
ANSWER: D

Q191. Who wrote historical work which deals with Rajtarangini political history of Kashmir?

  • (A) Kulashekhara
  • (B) Kalhana
  • (C) Bilhana
  • (D) Banabhatta
Click to view Answer
ANSWER: B

Q192. Which one of the following sites of Indus Valley Civilization, is located in India?

  • (A) Alamgirpur
  • (B) Harpppa
  • (C) Mohenjo Daro
  • (D) Chanhu Daro
Click to view Answer
ANSWER: A

Q193. Which one of the following statements is true about Buddha?

  • (A) He did not allow admission women to sangha.
  • (B) He recognized existence of soul
  • (C) He allowed admission to sangha without any consideration of caste.
  • (D) He passed away a Kapilvastu.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q194. What is the. Charvaka school of philosophy also known as?

  • (A) Lokayata
  • (B) Vedantism
  • (C) Anekantavada
  • (D) Shunyavada
Click to view Answer
ANSWER: A

Q195. In which country is the famous temple of Angkor Wat Situated ?

  • (A) Thailand
  • (B) Indonesia
  • (C) Singapore
  • (D) Cambodia
Click to view Answer
ANSWER: D

Q196. Who wrote the text Amarkosha during the Gupta age?

  • (A) Kalidas
  • (B) Amarasimha
  • (C) Shudraka
  • (D) Aryabhatta
Click to view Answer
ANSWER: B

Q197. Who came to India from China during the reign of Harshavardhana (A.D. 606-647) ?

  • (A) Fa Hsien
  • (B) I-Tsing
  • (C) Ibn Batutah
  • (D) Hisuon Tsang
Click to view Answer
ANSWER: D

Q198. Where is Mughal Emperor Akbar’s tomb situated ?

  • (A) Delhi
  • (B) Sikandra
  • (C) Aurangabad
  • (D) Lahore
Click to view Answer
ANSWER: B

Q199. Under which Sikh Guru was the Adi Granth finally compiled

  • (A) Arjan
  • (B) Gobind Singh
  • (C) Tegh Bahadur
  • (D) Har Govind
Click to view Answer
ANSWER: A

Q200. Which one of the following Chola rulers got Brihadeshwara temple of Tanjore built?

  • (A) Rajaraja I
  • (B) Rajendra I
  • (C) Vijayalaya
  • (D) Parantak
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment