hp-naib-tehsildar-2014-prelims-question-paper

Naib Tehsildar 2014 General Studies Paper

Q1. What is the name of Comprehensive Integrated Scheme for persons whith disability which was launched by Himachal Pradesh Government in 2008-09?

  • (A) Sahyog
  • (B) Sahara
  • (C) Suraksha
  • (D) Smridhi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q2. In which year was the Directorate of Medical Education, Training and Research established in Himachal Pradesh ?

  • (A) 1996
  • (B) 1998-99
  • (C) 2004-05
  • (D) 2006-07
Click to view Answer
ANSWER: A

Q3. To which country did David Haines who was recently beheaded by ISA belong?

  • (A) U.S.A.
  • (B) Britain
  • (C) Germany
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: B

Q4. Who is Mark Tully?

  • (A) A Hollywood Actor
  • (B) A French Scientist
  • (C) A British Journalist and Writer
  • (D) A German Athlete
Click to view Answer
ANSWER: C

Q5. Which leader of Scottish National Party is spearheading the deman for independence of Scotland?

  • (A) Ed Milland
  • (B) Nick Clegg
  • (C) Alex Salmond
  • (D) Alasdair Darling
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. Who is the author of Not Just an Accountant?

  • (A) Natwar Singh
  • (B) Daman Singh
  • (C) Vinod Rai
  • (D) Khushwant Singh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q7. What does Montreal Protocol of 1987 deal with?

  • (A) Disarmament
  • (B) Environment
  • (C) Free Trade
  • (D) Fight against Terrorism
Click to view Answer
ANSWER: B

Q8. What is the name of the Institute whose 24 students were drowned in the Beas recently?

  • (A) Jyoti Institute
  • (B) Gyan Jyoti Institute
  • (C) Jyoti Gyan Institute
  • (D) Vigyan Jyoti Institute
Click to view Answer
ANSWER: D

Q9. On the bank of which river is Sohni-Mahiwal Point?

  • (A) Chenab
  • (B) Tawi
  • (C) Ravi
  • (D) Beas
Click to view Answer
ANSWER: A

Q10. In which sector of Indo-Tibetan Border is Chumar?

  • (A) Northern Ladakh
  • (B) South-Eastern Ladakh
  • (C) Northern Arunachal Pradesh
  • (D) Kinnaur
Click to view Answer
ANSWER: B

Q11. How much journey is involved from Earth to Mars?

  • (A) 666 million kms
  • (B) 777 million kms
  • (C) 888 million kms
  • (D) 999 million kms
Click to view Answer
ANSWER: A

Q12. Recently who spear-headed the debate on Political and Humanitarian situation in Kashmir in the British Parliament?

  • (A) David Ward
  • (B) Dave Cameron
  • (C) Ed Miliban
  • (D) Douglas Alexander
Click to view Answer
ANSWER: A

Q13. With which of the following is Ustad Abdul Rashid Khan associated ?

  • (A) Sitar
  • (B) Qawwali
  • (C) Tabla
  • (D) Classical Vocal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q14. To which country does Massimiliano Latorre accused of killing two Indian fisherman belong ?

  • (A) England
  • (B) Spain
  • (C) Italy
  • (D) Belgium
Click to view Answer
ANSWER: C

Q15. In which district of J&K is Sadhota Village which was recently buried under debris ?

  • (A) Kargil
  • (B) Udhampur
  • (C) Kathua
  • (D) Kishtwar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q16. What does Volkar Report deal with ?

  • (A) Role of Natwar Singh and his son in oil in exchange for food grains in Iraq
  • (B) Role of A. Raja in 2G Scam
  • (C) Role of Suresh Kalmadi in Commonwealth Games
  • (D) Karnataka Mining Scandal
Click to view Answer
ANSWER: A

Q17. Who was the first woman to reach Everest Twice ?

  • (A) Fantong
  • (B) Santosh Yadav
  • (C) Hainelor
  • (D) Junco Tabai
Click to view Answer
ANSWER: B

Q18. In which country Halima, a woman of Indian origin, became the speaker of Parliament ?

  • (A) Canada
  • (B) U.S.A.
  • (C) Maldives
  • (D) Singapore
Click to view Answer
ANSWER: D

Q19. In which year did Arvind Kejriwal get the Magsaysay award ?

  • (A) 2004
  • (B) 2006
  • (C) 2009
  • (D) 2012
Click to view Answer
ANSWER: B

Q20. What is the venue of 6th meeting of Home Ministers of the SAARC Countries ?

  • (A) New Delhi
  • (B) Kathmandu
  • (C) Thimphu
  • (D) Male
Click to view Answer
ANSWER: B

Q21. Which ancient work tries to impart instructions on different aspects of life through stories in which animals are the speakers ?

  • (A) Dashkumarcharita
  • (B) Kadambari
  • (C) Kathasaritsagra
  • (D) Panchatantra
Click to view Answer
ANSWER: D

Q22. Which ancient school of philosphy tries to reduce all existence to two fundamental categories : Purusa and Prakriti ?

  • (A) Samkhya
  • (B) Nyaya
  • (C) Mimamsa
  • (D) Vaisheshika
Click to view Answer
ANSWER: A

Q23. Which of the following is a Vedanga ?

  • (A) Ayurveda
  • (B) Jyotisha
  • (C) Aranyaka
  • (D) Brahamanas
Click to view Answer
ANSWER: B

Q24. Besides Nalanda, which was the other important university in Bihar during the ancient times ?

  • (A) Texila
  • (B) Vikramashila
  • (C) Vallaboha
  • (D) Nagarjun
Click to view Answer
ANSWER: B

Q25. Who among the following was a pupil of Ramanuja ?

  • (A) Rama Nanda
  • (B) Kabir
  • (C) Guru Nank
  • (D) Chaitanya
Click to view Answer
ANSWER: A

Q26. Which of the following saints belongs to Bengal ?

  • (A) Namadeva
  • (B) Chaitanya
  • (C) Tukarma
  • (D) Jnaneshwara
Click to view Answer
ANSWER: B

Q27. What is the subject-matter of Lilavati of Bhaskaracharya ?

  • (A) Mathematics
  • (B) Music
  • (C) Economics
  • (D) Politics
Click to view Answer
ANSWER: A

Q28. Who was the founder of Arya Samaj ?

  • (A) K.M. Munshi
  • (B) Swami Vivekananda
  • (C) Lala Lajpat Rai
  • (D) Swami Dayananda Saraswati
Click to view Answer
ANSWER: D

Q29. At which place in Uttarakhan is a mysterious lake called Rup Kund ?

  • (A) Chamoli
  • (B) Nainital
  • (C) Almora
  • (D) Pithoragarh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q30. Who is the Chairperson of National Commision for Women ?

  • (A) Maneka Gandhi
  • (B) Lalitha Kumarmangalam
  • (C) Bimla Kashyap
  • (D) Hemanta Kheria
Click to view Answer
ANSWER: B

Q31. Who invented the Gravitation Law ?

  • (A) Einstein
  • (B) Dalton
  • (C) Faraday
  • (D) Newton
Click to view Answer
ANSWER: D

Q32. What does Audio meter measure ?

  • (A) Altitude
  • (B) Atmospheric pressure
  • (C) Movement of Heart
  • (D) Intensity of sound
Click to view Answer
ANSWER: D

Q33. Who invented telephone ?

  • (A) Samuel Morse
  • (B) Alexander Graham Bell
  • (C) Marconi
  • (D) Pascsal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q34. What are lines on a map, joining places with equal amount of pressure called ?

  • (A) Isobars
  • (B) Isohyet
  • (C) Isohel
  • (D) Isocheim
Click to view Answer
ANSWER: A

Q35. Which of the following is not renewable source of energy ?

  • (A) Coal
  • (B) Wind
  • (C) Water
  • (D) Sun
Click to view Answer
ANSWER: A

Q36. Who is known as father of Genetics ?

  • (A) Rutherford
  • (B) Cushing Harvey
  • (C) William Harvey
  • (D) J.G.Mendel
Click to view Answer
ANSWER: D

Q37. Which movement of Gandhiji gave the slogan of ‘Do or Die’ ?

  • (A) Civil Disobedience Movement
  • (B) Non-cooperation Movement
  • (C) Quit India Movement
  • (D) Champaran Movement
Click to view Answer
ANSWER: C

Q38. Who is the Editor of Bahishkrit Bharat ?

  • (A) Vinobha Bhave
  • (B) B.R. Ambedkar
  • (C) Dadabhai Naoroji
  • (D) Lord Curzon
Click to view Answer
ANSWER: B

Q39. Who founded the Kirti Kisan Party ?

  • (A) S.S. Mirajkar
  • (B) S.V. Ghate
  • (C) Sohan Singh Josh
  • (D) Narendra Dev
Click to view Answer
ANSWER: C

Q40. When Did Gandhiji return to India from South Africa ?

  • (A) January 01, 1915
  • (B) January 09, 1915
  • (C) March 15, 1915
  • (D) April 10, 1915
Click to view Answer
ANSWER: B

Q41. On which day in 1931 were Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev executed ?

  • (A) March 23
  • (B) April 13
  • (C) May 10
  • (D) June 27
Click to view Answer
ANSWER: A

Q42. In which year did Muslim League pass the Pakistan Resolution ?

  • (A) 1932
  • (B) 1937
  • (C) 1940
  • (D) 1942
Click to view Answer
ANSWER: C

Q43. Consider the following statements :
(i) soul force is better than brute force
(ii) self-suffering is higher than violence
(iii) hatred must be replaced by love
Which of the above statements are true about Gandhiji ?

  • (A) (i) and (ii)
  • (B) (ii) and (iii)
  • (C) (i) and (iii)
  • (D) (i), (ii) and (iii)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q44. When Gandhiji was asked in 1921 whether he would like to make any change in the langauage of Hind Swaraj written in 1909 he said he would like to change one word ? what was this ?

  • (A) his criticism of doctors
  • (B) his criticism of lawyers
  • (C) his use of word prostitue for the British Parliament
  • (D) his views about machines
Click to view Answer
ANSWER: C

Q45. Which is the longest day in the northen hemisphere

  • (A) March 21
  • (B) September 23
  • (C) June 15
  • (D) June 21
Click to view Answer
ANSWER: D

Q46. Which of the following is true about lunar eclipse ?

  • (A) It occurs only on a new moon day
  • (B) It occurs only on full moon day
  • (C) It occurs when moon comes between sun and earth
  • (D) It occurs when sun comes between earth and moon
Click to view Answer
ANSWER: B

Q47. What does Richter Scale measure ?

  • (A) Humidity
  • (B) Cyclones
  • (C) Earthquakes
  • (D) Tides
Click to view Answer
ANSWER: C

Q48. In which state is Chilika Lake ?

  • (A) Kerala
  • (B) Odisha
  • (C) Rajasthan
  • (D) J & K
Click to view Answer
ANSWER: B

Q49. Among the following which tribal group is found in Manipur ?

  • (A) Mundas
  • (B) Gonds
  • (C) Tadas
  • (D) Angami
Click to view Answer
ANSWER: D

Q50. In which state of India is Pachmarhi ?

  • (A) Kerala
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Haryana
  • (D) Bihar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q51. Who led the 1857 war of independence in Gawalior ?

  • (A) Nana Sahib
  • (B) Rani Lakshmi Bai
  • (C) Tantya Tope
  • (D) Begum Hazrat Mahal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. In which year did Gandhiji set up (All India) Harijan Sevak Sangh ?

  • (A) 1917
  • (B) 1922
  • (C) 1928
  • (D) 1932
Click to view Answer
ANSWER: D

Q53. When of the following reduced the age for entry into ICS from 21 to 19 years ?

  • (A) Lord Ripon
  • (B) Lord Curzon
  • (C) Lord Lytton
  • (D) Lord Dufferin
Click to view Answer
ANSWER: C

Q54. When was the capital of India shifted from Calcutta to Delhi ?

  • (A) 1905
  • (B) 1909
  • (C) 1911
  • (D) 1916
Click to view Answer
ANSWER: C

Q55. Under which Act provision was made for the first time for the election of some non-official Members in the Central and Provincial Legislative Councils ?

  • (A) Indian Councils Act, 1861
  • (B) Indian Councils Act, 1892
  • (C) Indian Councils Act, 1909
  • (D) Government of India Act, 1919
Click to view Answer
ANSWER: B

Q56. What is the name of the Journal in which Balgangadhar Tilak wrote an article for which he was put on trial in 1908 ?

  • (A) Bharat Mata
  • (B) Kesari
  • (C) Sandhya
  • (D) Yugantar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q57. Which clite group of Muslims organised the Shimla Deputation to Lord Minto in October 1906 pleading for separate electorates ?

  • (A) Deoband group
  • (B) Bengal group
  • (C) Dacca group
  • (D) Aligarh group
Click to view Answer
ANSWER: D

Q58. At which session did the Congress Party for the first time demanded Swaraj Swashasan ?

  • (A) 1905
  • (B) 1906
  • (C) 1907
  • (D) 1909
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. In which conspiracy case was V.D. Savarkar deported in October 1910 ?

  • (A) Kanpur Conspiracy Case
  • (B) Kakori Conspiracy case
  • (C) Nasik Conspiracy Case
  • (D) Alipor Conspiracy Case
Click to view Answer
ANSWER: C

Q60. What was the periodicity of publication of Gadar ?

  • (A) Daily
  • (B) Weekly
  • (C) Fortnightly
  • (D) Monthly
Click to view Answer
ANSWER: B

Q61. When did Madan Mohan Malaviya leave the Swaraj Party ?

  • (A) 1922
  • (B) 1924
  • (C) 1925
  • (D) 1928
Click to view Answer
ANSWER: A

Q62. When was All India Workers and Peasants Party set up ?

  • (A) 1908
  • (B) 1919
  • (C) 1925
  • (D) 1928
Click to view Answer
ANSWER: D

Q63. Which state of India is situated on border of Afghanistan ?

  • (A) Punjab
  • (B) Rajasthan
  • (C) J & K
  • (D) Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q64. Which state of India has the longest coastline ?

  • (A) Pashchim Banga
  • (B) Odisha
  • (C) Kerala
  • (D) Gujarat
Click to view Answer
ANSWER: D

Q65. What ils the approximatre number of big and small islands in Andaman and Nicobar group of Islands ?

  • (A) 22
  • (B) 122
  • (C) 222
  • (D) 322
Click to view Answer
ANSWER: A

Q66. Which river’s source is Verinag ?

  • (A) Jhelum
  • (B) Ravi
  • (C) Beas
  • (D) Chenab
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. Which of the following cities is on the bank of Chambal river ?

  • (A) Kota
  • (B) Ujjain
  • (C) Jabalpur
  • (D) Surat
Click to view Answer
ANSWER: A

Q68. In which state is Kaziranga Tigar Reserve ?

  • (A) Mizoram
  • (B) Meghalaya
  • (C) Arunachal Pradesh
  • (D) Assam
Click to view Answer
ANSWER: D

Q69. By what name is shifting cultivation called in Kerala ?

  • (A) Jhum
  • (B) Podu
  • (C) Ponam Krishi
  • (D) Beera
Click to view Answer
ANSWER: C

Q70. Where is the headquarters of Central Railway ?

  • (A) Jaipur
  • (B) Bilaspur
  • (C) Jabalpur
  • (D) Mumbai (V.T.)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q71. What is the state tree of Karanataka ?

  • (A) Coconut
  • (B) Sandal
  • (C) Palm
  • (D) Sal
Click to view Answer
ANSWER: B

Q72. What is the female literacy rate in India (2011 Census) ?

  • (A) 65.46 percent
  • (B) 71.06 percent
  • (C) 74.04 percent
  • (D) 82.14 percent
Click to view Answer
ANSWER: A

Q73. From where has the Constitution of India borrowed the idea of Concurrent List ?

  • (A) Canada
  • (B) Australia
  • (C) Ireland
  • (D) France
Click to view Answer
ANSWER: B

Q74. What term is used for the Presidential power of substituting one from of punishment by another of a lighter form ?

  • (A) Pardon
  • (B) Reprieve
  • (C) Respite
  • (D) Commutation
Click to view Answer
ANSWER: D

Q75. Which Vice-President of India had the longest tenure ?

  • (A) V.V Giri
  • (B) B.D. Jatti
  • (C) Dr.S. Radhakrishnan
  • (D) G.S. Pathak
Click to view Answer
ANSWER: C

Q76. Who was Deputy Prime Minister of India during 1989-91?

  • (A) Charan Singh
  • (B) Devi Lal
  • (C) L.K Advani
  • (D) Y.B Chavan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q77. What is total number of members in the Public Accounts Committee in India?

  • (A) 15
  • (B) 22
  • (C) 25
  • (D) 30
Click to view Answer
ANSWER: B

Q78. Where is the Seat of Chhattisgarh High Court?

  • (A) Raipur
  • (B) Bijapur
  • (C) Bilaspur
  • (D) Jashpur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q79. Which commission proposed that athe appointment of Governor of State should be done by a Committee consisting of the Prime Minister, Home Minister, Lok Sabha Speaker and the Chief Minister of the cocerned State?

  • (A) Sarkaria Commission
  • (B) Punchhi Commission
  • (C) Venkatachalia Commission
  • (D) National Judicial Commisison
Click to view Answer
ANSWER: B

Q80. What term is used for the estimate of advance payment to the Governmetn to carry on its work till the passing of the Apporpriation Bill?

  • (A) Vote on credit
  • (B) Finance Bill
  • (C) Vote on account
  • (D) Supplementary Budget
Click to view Answer
ANSWER: C

Q81. Which of the following is included in the Tertiary sector of Indian Economy?

  • (A) Mining
  • (B) Manufacturing
  • (C) Construction
  • (D) Transport
Click to view Answer
ANSWER: D

Q82. What is the proposed growth target in Draft approach to the Twelfth Five Year Plan?

  • (A) 6 percent
  • (B) 8 percent
  • (C) 9 percent
  • (D) 10 percent
Click to view Answer
ANSWER: C

Q83. In which Five year Plan was the idea of Inclusive Development First emphasized?

  • (A) Ninth
  • (B) Tenth
  • (C) Eleventh
  • (D) Twelfth
Click to view Answer
ANSWER: C

Q84. What is minimum number of households having poorly build tenements with inadequate sanitary and drinking water facilities and unhygienic conditios to be termed as slums as per the new definition of 2011?

  • (A) Twenty
  • (B) Thirty
  • (C) Forth
  • (D) Fifty
Click to view Answer
ANSWER: A

Q85. When was Mid-day Meal scheme lauched in India in primary schools?

  • (A) 1975
  • (B) 1995
  • (C) 2005
  • (D) 2007
Click to view Answer
ANSWER: B

Q86. When was the Special Economic Zone (SEZ) Act passed in India?

  • (A) 1998
  • (B) 2001
  • (C) 2005
  • (D) 2007
Click to view Answer
ANSWER: C

Q87. Where is the headquarters of the Reserve Bank of India?

  • (A) New Delhi
  • (B) Bengaluru
  • (C) Nasik
  • (D) Mumbai
Click to view Answer
ANSWER: D

Q88. Which Private Sector Bank was set up in 1985?

  • (A) Kotak Mahindra
  • (B) AXIS Bank
  • (C) HDFC Bank
  • (D) ICICI Bank
Click to view Answer
ANSWER: A

Q89. In which year was Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched in India?

  • (A) 2002
  • (B) 2005
  • (C) 2007
  • (D) 2009
Click to view Answer
ANSWER: C

Q90. Who is the Chairman of Thirteen Finacne Commission?

  • (A) C. Rangarajan
  • (B) Raghu Ram
  • (C) Arjun Sengupta
  • (D) Vijay L. Kelkar
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. Which pass joins Kinnaur to Garhwal?

  • (A) Duggi Jot
  • (B) Kamilaga
  • (C) Mulari Jot
  • (D) Dulchi
Click to view Answer
ANSWER: B

Q92. Between which two mountain ranges is Danwin valley of Bilaspur District of HP?

  • (A) Tieum and Srium
  • (B) Dhar Naina Devi and Dhar Kot
  • (C) Dhar Bachhretu
  • (D) Dhar Bahadurpur and Dhar Bandla.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q93. Who was ally of Shambar in his war with the Aryan King, Divodas?

  • (A) Verchi
  • (B) Sudasa
  • (C) Arjun
  • (D) Pradyumana
Click to view Answer
ANSWER: A

Q94. Which community has been mentioned by Justice Tek Chand for its high sense of service, dignity and duty?

  • (A) Ghirath
  • (B) Sood/Sud
  • (C) Gaddies
  • (D) Tarkhans
Click to view Answer
ANSWER: B

Q95. Which figure is found on the coins of Kunindas?

  • (A) Saraswati with Veena
  • (B) Visnu with lotus
  • (C) Shiva with trident
  • (D) Indra with thunderbolt
Click to view Answer
ANSWER: C

Q96. Which tribe is living along Chandra-Bhaga in Lahaul-Spiti District of Himachal Pradesh?

  • (A) Swangla
  • (B) Gaddi
  • (C) Kunnu Khampa
  • (D) Neondi Khampa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q97. Who found a state in the upper Ravi Valley with Brahmaputra as its capital around the middle of sixth century AD?

  • (A) Ram Gupta
  • (B) Kumar Gupta
  • (C) Kunala
  • (D) Dmaru Varman.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q98. Which of the following hill states was not founded by Rajpur adventures from the plains?

  • (A) Rampur Bushahar
  • (B) Mandi
  • (C) Bilaspur (Kehloor)
  • (D) Sirmaur
Click to view Answer
ANSWER: A

Q99. Which scion of Dhameri-Nurpur was sent by Jahangir to capture Nagarkot fort who joined hill chiefs plundered the imperial territory and later on fled to Mau Fort?

  • (A) Jhet Pal
  • (B) Pahari Mal.
  • (C) Bhakhat mal
  • (D) Suraj Mal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q100. Who led the campaign againswt the Gurkhas in Chopal, Jubbal and Rawingarh areas?

  • (A) David Ochterlony
  • (B) James Baillie Fraser
  • (C) Martindell
  • (D) Gillespie.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q101. Which raja of Kangra organized all the hill chiefs between Jammu and Kangra in 1588-89 against Akbar?

  • (A) Bidhi Chand
  • (B) Trilok Chand
  • (C) Jai Chand
  • (D) Bhim Chand
Click to view Answer
ANSWER: A

Q102. Which ruler of Kutlehr expelled the Sikhs from fort of Kotwalbah during the first Sikh war?

  • (A) Ram Pal
  • (B) Rajendra Pal
  • (C) Brij Mohan Pal
  • (D) Narain Pal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q103. What is Dhattu?

  • (A) a vegetarian dish in lower Himachal.
  • (B) a form of folk dance in upper Himachal
  • (C) a musical instrument.
  • (D) a headwear of women in rural areas.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q104. Who divided the dialects spoken in Bilaspur into six categories?

  • (A) G.A. Grierson
  • (B) T. Graham Bailey.
  • (C) Govind Chatak
  • (D) Hardev Bahri
Click to view Answer
ANSWER: B

Q105. When was Chief Commissioner replaced by Lieutenant Governor in Himachal Pradesh?

  • (A) November, 1951
  • (B) March, 1952
  • (C) October, 1952
  • (D) December, 1952
Click to view Answer
ANSWER: B

Q106. Who was the first and the only Chairman of HP Territorial Council?

  • (A) Thakur Karam Singh
  • (B) Dr. YS Parmar
  • (C) Thakur Ram lal
  • (D) Pandit Gauri Prasad.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q107. How long does the Shivratri Fair at Mandi (in HP) last?

  • (A) One day
  • (B) Three day
  • (C) Seven days
  • (D) Ten days.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q108. What is the name of the Gaddan with whom Raja Sansar Chand of Kangra fell in love?

  • (A) Murklu
  • (B) Dwarku
  • (C) Suharu
  • (D) Nokhu
Click to view Answer
ANSWER: D

Q109. What raja of Guler was a great parton of art, particulary painting?

  • (A) Goverhan Chand
  • (B) Ram Chand
  • (C) Rup Chand
  • (D) Karan Chand.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q110. Who built the Lakshmi Narain temple in Chamba town/

  • (A) Sahil Varman
  • (B) Bhuri Singh
  • (C) Meru Varman
  • (D) Mushan Varman
Click to view Answer
ANSWER: A

Q111. What is the new name of the first Mughal Garden laid out by Babur in India which he had named as Aaram Bagh?

  • (A) Mughal Bagh
  • (B) Babur Bagh
  • (C) Ram Bagh
  • (D) Delhi Bagh
Click to view Answer
ANSWER: C

Q112. Which Committee has recommended a single Act for all Central Universities in India?

  • (A) A. N. Pathan Committee
  • (B) Yashpal Committee
  • (C) Aurn Grover Committee
  • (D) Ved Parkash Committee
Click to view Answer
ANSWER: A

Q113. Where is Rong-Tong hydel project of 2 MW capacity?

  • (A) Kinnaur
  • (B) Kullu
  • (C) Lahaul-Spiti
  • (D) Chamba.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q114. Which organization is opposing the order of the Himachal Pradesh High Court of banning animal sacrifice at religious places?

  • (A) Kinnaur Temple Committee
  • (B) Chamba Mandir Sangh
  • (C) Mahasu Kardar Sangh
  • (D) Kullu Devi-Devata Kardar Sangh
Click to view Answer
ANSWER: D

Q115. Where is horse breeding farm in Himachal Pradesh?

  • (A) Lari in Lahaul-Spiti
  • (B) Nether in Kullu District
  • (C) Jeori in Shimla District
  • (D) Dagshai in Solan District.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q116. At which place in Himachal has the Government of India sanctioned a handloom cluster for which first installment has already been realised?

  • (A) Janjehli
  • (B) Tissa
  • (C) Jawali
  • (D) Ghumarwin.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q117. Which is the nodal agency for the execution of Urban Infrastructure Development Scheme for small and medium towns in Himachal Pradesh?

  • (A) HP, PWD
  • (B) HP, IPH Department
  • (C) Municipal and Small Town Committees
  • (D) HIMUDA
Click to view Answer
ANSWER: D

Q118. At present how many Panchayat Samities are there in Himachal Pradesh?

  • (A) 55
  • (B) 66
  • (C) 77
  • (D) 88
Click to view Answer
ANSWER: C

Q119. In Himachal Pradesh where is Disaster Recovery Centre for monitoring and control of unmanned 33 KV above power sub-stations?

  • (A) Sundernagar
  • (B) Paonta Sahib
  • (C) Gagret
  • (D) Theog.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q120. Which country is assisting in Swan river Watershed Management Project Una?

  • (A) Canada
  • (B) Germany
  • (C) Japan
  • (D) France.
Click to view Answer
ANSWER: C

Leave a Comment